cell

Calculator analize

Ascaris – Anticorpi

Ascaridele sunt nematode mari.  În stare adultă masculul Ascaris lumbricoides măsoară 15 cm lungime iar femela ajunge la aproximativ 20 cm. Din punct de vedere morfologic sunt viermi cilindrici ce au gură cu 3 buze. Limbricul (denumirea populară)  este singura specie a genului Ascaris a carei gazdă principală este omul și, în același timp, cea mai importantă din punct de vedere al medicinei umane.

Indivizii maturi sexual se localizează în intestinul subțire. Femelele produc zilnic aproximativ 200 000 ouă care se răspândesc în mediul extern prin intermediul fecalelor gazdei. După 3 – 4 săptămâni, dacă condiţiile de umiditate şi temperatură sunt favorabile, ouăle embrionează şi devin infecţioase. Acestea se transformă în geohelminţi, foarte rezistenţi în natură. Infecţia cu Ascaris lumbricoides se produce prin ingestia ouălor embrionate odată cu fructe sau legume contaminate şi nespălate. Ajunse în duoden, ouăle eclozează şi se transformă în larve. Urmează apoi o etapă obligatorie de migrare ce se realizează în mai multe săptămâni: din intestin ajung în ficat (în 3 – 4 zile), apoi în plămâni (în 10 zile), folosind sistemul circulator pentru transport. Din plămâni ajung din nou în intestin, părăsind plămânii prin trahee. După cca. 10-12 săptămâni de la infestare, indivizii maturi care trăiesc în jur de 18 luni sunt eliminați prin fecale. Ascaris lumbricoides este unul din cei mai răspândiți paraziți în lume, fiind endemic în Asia de Est, Africa si America de Sud. Cei mai afectați sunt copiii.

Simptomele apar  în funcţie de localizarea parazitului în etapa obligatorie de migrare entero-hepato-pneumo-enterică. În etapa pulmonară apare sindromul bronho-alveolar sau Loffler, caracterizat prin febră, tuse şi creşterea numărului de eozinofile din sânge. Mai rar se pot elimina larve prin spută. În etapa intestinală adultul de Ascaris lumbricoides determină manifestări clasice de infecţie parazitară: dureri abdominale, tulburări de tranzit, greţuri, diaree şi manifestări neurologice, tulburări de somn şi iritabilitate. Prezenţa parazitului la copil produce scădere în greutate, urmată de refacere completă după tratament şi eliminarea parazitului.

Complicaţiile infecţiei cu Ascaris lumbricoides pot cuprinde greşeli în migrarea parazitului – părăseşte gazda pe nas sau pe gură sau poate migra în căile biliare, pancreas sau apendice. Uneori se poate produce ocluzie intestinală prin blocarea tranzitului intestinal de către un ghem de paraziţi.

Diagnosticul de ascaridioză se face coproparazitologic, însa unul negativ nu exclude diagnosticul, deoarece în interiorul corpului pot fi întâlniţi doar masculi. Creşterea numărului de eozinofile ne poate orienta către un diagnostic. Uneori se pune diagnosticul prin evidenţierea viermilor adulţi ce au ieşit pe gură sau prin anus. Ascaris lumbricoides este eliminat prin tratament medicamentos, fiind sensibil la multe antihelmintice. Determinarea imunoenzimatica calitativa a anticorpilor IgG anti - Ascaris lumbricoides are o sensibilitate si specificitate de aproximativ 95% in diagnosticarea lambliazei.

Interferente analitice la analiza Ascaris – Anticorpi

Nu s-au observat interferențe la probele hemolizate, icterice sau lipemice cu o concentrație de până la 10 g/ml hemoglobina, 5 mg/ml trigliceride si 0.2 mg/ml bilirubina.

Interval de referință

În cazul probelor INCERTE se recomanda repetarea testului utilizând o prob? recoltat? dup? 2-4 saptamani. Dac? rezultatul este tot INCERT proba va fi considerat? NEGATIVA pentru Ac. anti-Ascaris l. IgG.

Bibliografie

1.Laborator Medlife. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate

2. www.mayoclinic.org/diseases.../ascariasis/.../con-20027084

3. Bogitsh BJ, Carter CE. Intestinal nematodes. In: Bogitsh BJ, Carter CE, Oeltmann TN, eds. Human Parasitology. 4th ed. Waltham, MA: Elsevier Academic Press; 2012:chap 16.

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.