Banner Anticorpi anti Ascaris IgG (adult)

Anticorpi anti Ascaris IgG (adult)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul pentru anticorpii anti-Ascaris IgG este unul dintre testele de laborator care poate determina, la copii și la adulți, infecția parazitară cu viermele Ascaris. Ascaridele sunt nematode de mari dimensiuni, cu formă cilindrică. În stare adultă, pot atinge dimensiuni de 15-20 cm lungime. Acești paraziți sunt cunoscuți și sub denumirea populară de limbrici.

Determinarea de anticorpi anti-Ascaris IgG se face la recomandarea medicului, în situațiile în care există semne că parazitul se manifestă în organism sau că o infecție mai veche cu Ascaris ar putea explica starea prezentă a pacientului.

Cea mai des folosită metodă pentru identificarea acestei infecții parazitare este coprocultura, analizarea materiilor fecale ale pacientului pentru identificarea paraziților. Întrucât această metodă are anumite limitări, au fost puse la punct analizele serologice, precum determinarea anticorpilor specifici infecției cu Ascaris dintr-o probă de sânge.

În momentul în care Ascaris lumbricoides ajunge în organismul uman se declanșează un răspuns imun puternic. Organismul începe să producă anticorpi de tipul IgE și IgG. Anticorpii anti-Ascaris IgG rămân în organism o perioadă lungă de timp, chiar și după ce infecția a fost eliminată.

Un anticorp IgG4 anti Ascaris a fost descris în mai multe studii epidemiologice ca fiind relevant pentru identificarea unei infecții încă active în organism la momentul testării. Ascaris lumbricoides infectează, anual, aproximativ o pătrime din populația planetei și, în cazurile severe, poate duce la obstrucție intestinală, pancreatită acută, apendicită acută, malnutriție la copii.

Probă Anticorpi Anti-Ascaris IgG (adult) Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-Ascaris IgG (adult)

Analiza IgG este recomandată în cazul pacienților la care medicul suspectează o infecție parazitară. Pacientul are simptome în funcție de localizarea paraziților în perioada lor de migrație în organism, care durează 10-12 săptămâni.

În etapa pulmonară apare sindromul bronhoalveolar sau Loffler care se caracterizează prin febră, tuse și creșterea numărului de eozinofile din sânge. În cazuri rare, pacientul poate să elimine larve ale parazitului prin spută.

În etapa intestinală, adultul de Ascaris lumbricoides determină manifestări clasice de infecție parazitară, adică dureri abdominale, greață, diaree, tulburări de tranzit, dar pot apărea și manifestări neurologice, cum ar fi tulburările de somn și stările de iritabilitate.

În cazul copiilor, printre simptomele limbricilor (Ascaris lumbricoides) se numără scăderi în greutate care sunt recuperate ușor după tratament și eliminarea paraziților.

Simptomele date de prezența Ascaris lumbricoides la adult se pot complica atunci când parazitul migrează în căile biliare, pancreas sau apendice. Uneori, poate duce la ocluzie intestinală prin blocarea tranzitului intestinal de un ghem de paraziți.

Diagnosticul de ascaridioză se poate pune coproparazitologic, dar un rezultat negativ în acest caz nu exclude prezența infecției. O explicație pentru astfel de situații este legată de existența în organism doar a masculilor de Ascaris lumbricoides. Diagnosticul poate fi pus și prin determinarea numărului de eozinofile, creșterea numărului acestora fiind relevantă în acest caz.

Totuși, determinarea anticorpilor anti-Ascaris IgG are o sensibilitate și specificitate de aproximativ 95% în diagnosticarea ascaridiozei, de aceea acest test este frecvent recomandat pentru identificarea infecției.

O altă determinare este cea a anticorpilor IgE specifici la Ascaris p1. Dintre patogenii asociați cu reacții alergice, paraziții helmintici sunt cei mai bine studiați, iar Ascaris lumbricoides face parte din această categorie.

Clinic, sensibilizarea la paraziți se poate manifesta prin urticarie (mâncărimi), edem angioneurotic, anafilaxie, iar la analiza de sânge se evidențiază niveluri crescute de IgE total. În cazul infecției determinate de Ascaris lumbricoides, nivelul seric al IgE crește la numai o săptămână de la infectare și atinge nivelul maxim la aproximativ 2 săptămâni.

Procedura recoltare

Determinarea ac anti-Ascaris IgG nu necesită pregătiri speciale. Analiza de laborator se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată a jeun (pe nemâncate), sau postprandial (după masă).

Interpretare rezultate

Rezultatul determinării Ac Anti-Ascaris IgG indică prezența sau absența infecției.

În unele situații, rezultatul poate să fie incert sau poate să fie negativ în prezența unor simptome clare de infecție parazitară. În aceste cazuri, este recomandat ca testul Ac Anti-Ascaris IgG să fie repetat după aproximativ 2-4 săptămâni.

Pentru evitarea infecției parazitare sunt recomandate păstrarea măsurilor stricte de igienă: spălarea mâinilor, spălarea fructelor și legumelor, evitarea consumului de apă din surse neverificate.

Interferențe și limite

Nu s-au observat interferențe la probele hemolizate, icterice sau lipemice cu o concentrație de până la 10 g/ml hemoglobină, 5 mg/ml trigliceride și 0.2 mg/ml bilirubină.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv la determinarea Ac Anti-Ascaris IgG indică prezența infecției parazitare în organism. Astfel, limbricii la adult implică un tratament specific cu antihelmintice care este eficient în aproape toate cazurile.

O serie de studii au arătat că pacienții infectați cu Ascaris lumbricoides ajung să aibă și o serie de deficiențe nutriționale, cum ar fi deficiențe de vitamina A și C, dar și de proteine. În aceste cazuri se recomandă și administrarea de suplimente care să regleze aceste deficiențe produse de infecția parazitară.

În anumite situații, pacientul infectat poate scăpa de simptome și fără administrarea de tratament specific, dar în aceste situații viermele rămâne activ în organism și, în timp, poate să ducă la complicații.

Rezultatul determinării Ac Anti-Ascaris IgG va fi interpretat de medic, care poate recomanda tratamentul potrivit pacientului.

Rezultat negativ

Când determinarea Ac Anti-Ascaris IgG indică un rezultat negativ, atunci infecția parazitară este, de cele mai multe ori, absentă. Totuși, dacă pacientul are un rezultat negativ, însă prezintă simptome specifice de infecție parazitară, determinarea poate să fie considerată incertă și se recomandă repetarea testului de laborator, de sine stătător sau în combinație cu alte analize specifice, după cel puțin 2 săptămâni.

Bibliografie

  1. Bhattacharyya, Tanusree, et al. “Possible Approach for Serodiagnosis of Ascariasis by Evaluation of Immunoglobulin G4 Response Using Ascaris Lumbricoides Somatic Antigen.” Journal of Clinical Microbiology, vol. 39, no. 8, Aug. 2001, pp. 2991–2994, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1128/jcm.39.8.2991-2994.2001
  2. Chatterjee, B. P., et al. “Evaluation of IgG4 Response in Ascariasis by ELISA for Serodiagnosis.” Tropical Medicine & International Health, vol. 1, no. 5, 1 Aug. 2007, pp. 633–639, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1111/j.1365-3156.1996.tb00088.x
  3. Santra, Amal, et al. “Serodiagnosis of Ascariasis with Specific IgG4 Antibody and Its Use in an Epidemiological Study.” Transactions of the Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene, vol. 95, no. 3, May 2001, pp. 289–292, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/s0035-9203(01)90236-6

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu