Banner Anticorpi Anti Campylobacter

Anticorpi Anti Campylobacter

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Efectuarea analizei anti-Campylobacter este utilizată pentru diagnosticarea campylobacteriozei (campilobacteriozei).

Speciile Campylobacter reprezintă una dintre cele mai comune cauze ale bolilor diareice bacteriene la nivel mondial. Campilobacterioza este asociată cu consumul de lapte crud, păsări de curte insuficient gătite și apă contaminată. Pacienții se confruntă, de obicei, cu o boală diareică autolimitată, care durează de la cinci până la șapte zile.

Campylobacter jejuni și Campylobacter coli sunt cele două specii responsabile de 90% din cazurile estimate de campilobacterioză umană și sunt responsabile pentru ≈84% (C. jejuni) și ≈9% (C. coli) din totalul cazurilor diagnosticate în Europa.

Deși poate apărea la toate grupele de vârstă, infecția cu Campylobacter la copii este cea mai frecventă.

Campilobacterioza se manifestă ca enterită cu diaree voluminoasă. Pacienții pot prezenta o fază prodromală a simptomelor, care durează 1 - 3 zile, iar simptomele includ febră, frisoane, amețeli și dureri corporale.

Debutul simptomelor are loc până la 72 de ore după ingestia bacteriei; deși poate dura mai mult să se dezvolte la indivizii infectați cu cantități mai mici de Campylobacter. Apogeul bolii durează, în general, 24 - 48 de ore. Timpul mediu pentru faza acută de diaree a enteritei cu Campylobacter este de aproximativ șapte zile. Nu este neobișnuit ca simptomele durerii abdominale să persiste zile sau săptămâni după tratarea diareei.

Infecția cu Campylobacter nu necesită un tratament special. Pe durata stărilor diareice, este importantă creșterea aportului de lichide (hidratarea suficientă).

Probă Anticorpi Anti Campylobacter Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti Campylobacter

Titrarea anticorpilor anti-Campylobacter jejuni se recomandă în sindromul Guillain-Barré și în artrita reactivă, cât și pentru diagnosticarea campilobacteriozei.

Boala diareică și complicațiile cronice ale infecției cu Campylobacter sunt frecvente, inclusiv artrita reactivă și sindromul Guillain-Barré.

Artrita reactivă acută se caracterizează printr-o inflamație articulară sterilă ce se dezvoltă, de obicei, în patru săptămâni după o infecție intestinală sau urogenitală cu bacterii precum Salmonella, Shigella, Yersinia și Campylobacter. Durata episodului acut de artrită reactivă este extrem de variabilă.

Sindromul Guillain-Barré este o infecție a sistemului nervos periferic de cauză autoimună care se dezvoltă, de obicei, după o infecție gastrointestinală sau respiratorie anterioară. Sindromul Guillain-Barré are un spectru clinic larg, dar cel mai frecvent se manifestă prin slăbiciune progresivă a membrelor, a mușchilor axiali, faciali sau respiratori și cu sau fără afectare senzorială sau autonomă.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti-Campylobacter jejuni se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate). Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

Rezultatele obținute* în urma determinării anticorpilor anti-Campylobacter jejuni sunt prezentate pacientului sub forma pozitiv, negativ și echivoc.

Anticorpi anti-Campylobacter jejuni IgM

  • Negativ: <40 U/mL
  • Echivoc: 40 – 60 U/mL
  • Pozitiv: >60 U/mL

Anticorpi anti-Campylobacter jejuni IgG

  • Negativ: <20 U/mL
  • Echivoc: 20 – 30 U/mL
  • Pozitiv: >30 U/mL

* Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.


Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv indică faptul că pacientul este sau a fost infectat în trecut cu Campylobacter. Pentru a pune în evidență o infecție recentă, este recomandată titrarea nivelului de anticorpi din două probe-perechi recoltate la un interval de 2-3 săptămâni.

Pentru o evaluare corectă, rezultatele testului trebuie corelate cu manifestările clinice și datele epidemiologice.


Rezultat negativ

Absența anticorpilor anti-Campylobacter se corelează cu absența campilobacteriozei.

Bibliografie

  1. Fischer, Greg H, and Elizabeth Paterek. “Campylobacter.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 Aug. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Balta, Igori, et al. “Anti-Campylobacter Probiotics: Latest Mechanistic Insights.” Foodborne Pathogens and Disease, vol. 19, no. 10, 29 July 2022, pp. 693–703, www.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1089/fpd.2022.0039
  3. Klančnik, Anja, et al. “The Anti-Campylobacter Activity and Mechanisms of Pinocembrin Action.” Microorganisms, vol. 7, no. 12, 10 Dec. 2019, pp. 675–675, https://pennstate.pure.elsevier.com , https://doi.org/10.3390/microorganisms7120675
  4. Pope, Janet E, et al. “Campylobacter Reactive Arthritis: A Systematic Review.” Seminars in Arthritis and Rheumatism, vol. 37, no. 1, 1 Aug. 2007, pp. 48–55, www.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1016/j.semarthrit.2006.12.006
  5. Finsterer, Josef. “Triggers of Guillain–Barré Syndrome: Campylobacter Jejuni Predominates.” International Journal of Molecular Sciences, vol. 23, no. 22, 17 Nov. 2022, pp. 14222–14222, www.mdpi.com , https://doi.org/10.3390/ijms232214222

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu