Informații generale
Determinarea anticorpilor Anti-Candida albicans IgM poate indica prezența unei infecții curente cu acest microorganism sau poate evidenția o candidoză recurentă.
Candida albicans este o ciupercă facultativ patogenă care determină diferite tipuri de candidoză (candida bucală, vaginală, esofagiană, faringiană și nu numai), afecțiune care se manifestă atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. Candidoza se poate produce pe cale endogenă (dezechilibre la nivelul microbiotei) sau pe cale exogenă (interindividual).
Infecțiile cu Candida albicans se produc ca urmare a unui dezechilibru la nivelul microbiotei normale şi pot apărea:
- în timpul nașterii (transmisă de la mamă la făt, se poate manifesta în special la nivel bucal sau esofagian);
- prin sterilizarea ineficientă a instrumentarului medical;
- în urma utilizării antibioticelor;
- ca răspuns la un nivel crescut de estrogen (sarcină, utilizarea contraceptivelor orale, terapia de substituție hormonală);
- în urma purtării îndelungate a tampoanelor intravaginale și a absorbantelor, a lenjeriei strâmte, dar și în urma toaletării inadecvate a zonei intime;
- prin contact sexual (deși candidoza nu este considerată a fi o boală cu transmitere sexuală, există un risc crescut de a dobândi o infecție fungică în cazul unei vieți sexuale regulate).
Când este recomandată determinarea anticorpilor Anti-Candida albicans IgM
Determinarea anticorpilor Anti-Candida albicans IgM se fac în cazul suspiciunii infectării cu această ciupercă, sub apariţia unor simptome precum:
- apariția leziunilor, a pruritului (mâncărimii) și a senzației de arsură la nivelul mucoaselor sau la nivel tegumentar;
- eritem (înroșirea) și edem (umflarea) la nivelul vulvei;
- erupție vaginală;
- leucoree (scurgere vaginală groasă, albicioasă, fără miros și cu aspect brânzos).
Candidoza este una dintre bolile infecțioase care pot afecta mai multe zone ale organismului, fie sub formă acută (superficială), fie subacută (invazivă). În cazul infecțiilor cu caracter invaziv, pot apărea manifestări clinice și la nivelul aparatului respirator, la nivelul meningelui sau chiar la nivelul inimii.
Procedura recoltare
Recoltarea analizelor se face din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant. Nu este necesară o pregătire prealabilă a pacienților.
Interpretare rezultate
Valorile de referință ale titrului de anticorpi sunt:
- Rezultat negativ: < 0.9
- Rezultat neconcludent: 0.9 – 1.1
- Rezultat pozitiv: > 1.1
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar acestea pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- LÃ3pez-Ribot, José L, et al. “Antibody Response to Candida Albicans Cell Wall Antigens.” FEMS Immunology & Medical Microbiology, vol. 41, no. 3, July 2004, pp. 187–196, https://academic.oup.com, 10.1016/j.femsim.2004.03.012.
- “Response and Specificity of Antibodies for Candida Albicans | Journal of Bacteriology.” Journal of Bacteriology, 2022, https://journals.asm.org
- Kumwenda, Pizga, et al. “Estrogen Promotes Innate Immune Evasion of Candida Albicans through Inactivation of the Alternative Complement System.” Cell Reports, vol. 38, no. 1, Jan. 2022, p. 110183, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/j.celrep.2021.110183.
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
