Banner Anticorpi anti Candida albicans IgM

Anticorpi anti Candida albicans IgM

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor Anti-Candida albicans IgM poate indica prezența unei infecții curente cu acest microorganism sau poate evidenția o candidoză recurentă.

Candida albicans este o ciupercă facultativ patogenă care determină diferite tipuri de candidoză (candida bucală, vaginală, esofagiană, faringiană și nu numai), afecțiune care se manifestă atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. Candidoza se poate produce pe cale endogenă (dezechilibre la nivelul microbiotei) sau pe cale exogenă (interindividual).

Infecțiile cu Candida albicans se produc ca urmare a unui dezechilibru la nivelul microbiotei normale şi pot apărea:

 • în timpul nașterii (transmisă de la mamă la făt, se poate manifesta în special la nivel bucal sau esofagian);
 • prin sterilizarea ineficientă a instrumentarului medical;
 • în urma utilizării antibioticelor;
 • ca răspuns la un nivel crescut de estrogen (sarcină, utilizarea contraceptivelor orale, terapia de substituție hormonală);
 • în urma purtării îndelungate a tampoanelor intravaginale și a absorbantelor, a lenjeriei strâmte, dar și în urma toaletării inadecvate a zonei intime;
 • prin contact sexual (deși candidoza nu este considerată a fi o boală cu transmitere sexuală, există un risc crescut de a dobândi o infecție fungică în cazul unei vieți sexuale regulate).
Probă Anticorpi Anti-Candida albicans IgM Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor Anti-Candida albicans IgM

Determinarea anticorpilor Anti-Candida albicans IgM se fac în cazul suspiciunii infectării cu această ciupercă, sub apariţia unor simptome precum:

 • apariția leziunilor, a pruritului (mâncărimii) și a senzației de arsură la nivelul mucoaselor sau la nivel tegumentar;
 • eritem (înroșirea) și edem (umflarea) la nivelul vulvei;
 • erupție vaginală;
 • leucoree (scurgere vaginală groasă, albicioasă, fără miros și cu aspect brânzos).

Candidoza este una dintre bolile infecțioase care pot afecta mai multe zone ale organismului, fie sub formă acută (superficială), fie subacută (invazivă). În cazul infecțiilor cu caracter invaziv, pot apărea manifestări clinice și la nivelul aparatului respirator, la nivelul meningelui sau chiar la nivelul inimii.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant. Nu este necesară o pregătire prealabilă a pacienților.

Interpretare rezultate

Valorile de referință ale titrului de anticorpi sunt:

 • Rezultat negativ: < 0.9
 • Rezultat neconcludent: 0.9 – 1.1
 • Rezultat pozitiv: > 1.1

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar acestea pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate sau lipemice pot afecta rezultatele testului.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv pentru anticorpi anti-Candida albicans denotă prezența în organism a infecției. Acest lucru se aplică atât infecțiilor noi, cât și a celor recurente.

Atunci când, în decursul unui an, pacientul se confruntă cu o serie de 4-5 episoade de candidoză, se impune un tratament de specialitate mai puternic, capabil să facă față sensibilității organismului la infecții.

IgM există în sânge în stadiul incipient al infecției cu candidoză invazivă. Un nivel ridicat de IgM indică o infecție primară sau în curs de desfășurare.

Rezultat negativ

Un titru mai mic de 0.9 corespunde unui rezultat negativ și este interpretat ca absența unei infecții cu Candida albicans.

Bibliografie

 1. 3pez-Ribot, José L, et al. “Antibody Response to Candida Albicans Cell Wall Antigens.” FEMS Immunology & Medical Microbiology, vol. 41, no. 3, July 2004, pp. 187–196, https://academic.oup.com, 10.1016/j.femsim.2004.03.012.
 2. “Response and Specificity of Antibodies for Candida Albicans | Journal of Bacteriology.” Journal of Bacteriology, 2022, https://journals.asm.org
 3. Kumwenda, Pizga, et al. “Estrogen Promotes Innate Immune Evasion of Candida Albicans through Inactivation of the Alternative Complement System.” Cell Reports, vol. 38, no. 1, Jan. 2022, p. 110183, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/j.celrep.2021.110183.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu