cell

Calculator analize

Candida albicans IgM - Anticorpi

Candida albicans este un fung ubicuitar apartinand familiei ascomicetelor. Este facultativ patogen facand parte din flora normala cutanata si mucoasa. Infectia se poate produce pe cale endogena (flora normala) sau exogena: interindividual (de la mama la nou nascut in timpul traversarii canalului vaginal), si prin echipamentul medical insuficient sterilizat. Este considerat nepatogen pentru populatia sanatoasa si oportunist in cazul femeilor insarcinate sau pacientilor care sufera de diverse afectiuni (diabet zaharat), in cazul celor tratati intensiv cu antibiotice sau cu imunosupresoare. Aproximativ 90% din candidoze sunt cauzate de C.albicans. Este o infectie invaziva acuta, superficiala sau subacuta. Infectiile acute determina leziuni la nivelul epiteliului cavitatii bucale, genitale, tegumentelor si unghiilor. Infectiile subacute pot afecta epiteliul aparatului respirator (bronsii, plamanii), inima sau meningele. La pacientii imuosupresati cu imunodeficenta celulara (de exemplu SIDA), C.albicans poate produce necroza severa in tesuturile infectate si decesul in caz de pneumonie. In acest caz, titrul de anticorpi este extrem de scazut, facand testul inutilizabil. Testele serologice sunt frecvent utilizate pentru a investiga semnificatia clinica a izolatelor de Candida. Ac. anti Candida albicans IgA sunt utili pentru diagnosticul unei infectii acute cu C.albicans. Ac. anti Candida albicans IgG sunt utili pentru diagnosticul unei infectii cu C.albicans, in special la pacientii imunocompromisi. Ac. anti Candida albicans IgM sunt utili pentru diagnosticul unei infectii acute cu C.albicans.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Candida albicans IgM - Anticorpi

Interpretare valori mari:

Prezenta anticorpilor anti-Candida albicans nu se interpreteaza izolat ci doar in prezenta altor marker de infectie candidozica (detectia de antigen sau culture positive cu Candida albicans)2

Interpretare valori mici:

Un rezultat negativ nu exclude o infectie cu Candida albicans

Interferente analitice la analiza Candida albicans IgM - Anticorpi

Examenul serologic (cautarea anticorpilor de Candida) nu s-a dovedit intotdeauna a fi eficient in stabilirea unui diagnostic ferm. Diagnosticarea candidozelor profunde se face prin examen clinic insotit de prelevarea probelor biologice caracteristice si examinarea acestora prin cultura, pentru identificarea speciei.

Recomandari pentru analiza Candida albicans IgM - Anticorpi

Determinarea anticorpilor anti-Candida albicans este recomandata in stabilirea diagnosticului infectiilor invazive cu Candida albicanis.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.