Banner Anticorpi anti-Ehrlichia IgM

Anticorpi anti-Ehrlichia IgM

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Genul Ehrlichia este format din mai multe specii de bacterii Gram-negative obligatoriu intercelulare, care infectează atât oamenii cât și o varietate de animale. Modul de infectare este prin mușcătura de căpușă.

Din punct de vedere clinic, infecțiile cu Ehrlichia prezintă simptome și distribuție geografică asemănătoare infecțiilor cu Rickettsiale și, prin urmare, trebuie luate în considerare și infecțiile cu Ehrlichia atunci când se evaluează pacienți cu boli asemănătoare gripei în zone endemice.

Genul Ehrlichia include Ehrlichia chaffeesis (care cauzează ehrlichioza monocitică umană) și Ehrlichia ewingii. Alte specii care fac parte din acest gen sunt Ehrlichia canis și Ehrlichia ruminantium, însă acestea sunt predominant patogeni veterinari, care pot infecta doar ocazional oamenii.

Pacienții infectați prezintă, de obicei, simptome asemănătoare gripei: febră, stare de rău, dureri de cap, dureri musculare și frisoane. Simptomele apar la 7-14 zile de la mușcătură, cu o medie de nouă zile, și sunt însoțite și de modificări ale analizelor de laborator (leucopenie, trombocitopenie, valori crescute ale transaminazelor).

Pot apărea și simptome gastrointestinale (greață, vărsături și diaree) și erupții cutanate. Erupția cutanată este mai frecventă la copii și se prezintă, de obicei, la cinci zile după boală, ca o erupție maculopapuloasă, peteșii sau eritem difuz.

Tusea și simptomele respiratorii sunt mai frecvente la adulți decât la copii. Similar cu infecțiile rickettsiale, implicarea sistemului nervos central poate apărea până la 20% dintre pacienți, inclusiv meningita și meningoencefalita.

Probă Anticorpi anti-Ehrlichia IgM Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti Ehrlichia IgM

Testarea pentru anticorpii anti Ehrlichia IgM ar trebui luată în considerare de orice persoană care prezintă suspiciune clinică de ehrlichioză sau alte boli transmise de căpușe, în special în lunile de primăvară și vară, atunci când căpușele sunt active.

Ehrlichioza poate fi dificil de diagnosticat, mai ales în stadiile incipiente ale bolii; recunoașterea precoce și tratamentul bazat pe suspiciunea clinică sunt importante pentru prevenirea bolilor severe. Tocmai de aceea, diagnosticul nu poate fi pus numai după obținerea unui status serologic pozitiv.

Se recomandă titrarea anticorpilor alături de efectuarea altor analize de laborator pentru diagnosticarea corectă a ehrlichiozei. De exemplu, efectuarea unui frotiu sangvin în prima săptămână de boală poate evidenția morule (microcolonii de Ehrlichia) și este foarte sugestiv pentru punerea unui diagnostic. Acesta ajută, de asemenea, la diferențierea speciilor: s-a constatat faptul că Ehrlichia chaffeensis infectează cel mai frecvent monocitele, iar Ehrlichia ewingii infectează cel mai frecvent granulocitele.

Reacția de polimerizare în lanț (PCR) este metoda cea mai sensibilă de diagnosticare în prima săptămână de boală, însă sensibilitatea acesteia scade în urma administrării de antibiotice.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti Ehrlichia IgM se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial.

Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

Metoda prin care laboratorul MedLife determină titrul de anticorpi anti-Ehrlichia IgM este IFT (imunofluorescență indirectă). *Intervalul de referință nu variază în funcție de vârsta și sexul pacientului:

  • Negativ: < 0.7 U/ml;
  • Echivoc : 7 – 10 U/ml;
  • Pozitiv: > 10 U/ml.

Rezultatele analizei sunt prezentate pacientului sub forma pozitiv, echivoc și negativ, urmate de titrul obținut.

Se recomandă interpretarea rezultatelor în context clinic, coroborarea cu alte investigații paraclinice și urmărirea în dinamică.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.

Testarea anticorpilor anti Ehrlichia IgM nu diferențiază infecția la nivel de specie.


Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv pentru anticorpii anti Ehrlichia de tip IgM nu este suficient pentru punerea diagnosticului de ehrlichioză.

Anticorpii de tip IgM cresc, de obicei, în același timp cu anticorpii de tip IgG, la sfârșitul primei săptămâni de boală și rămân la un titru ridicat timp de câteva luni.


Rezultat negativ

Un rezultat negativ reprezintă un status serologic negativ.

Bibliografie

  1. Snowden, Jessica, et al. “Ehrlichiosis.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 12 Sept. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Ismail, Nahed, et al. “Human Ehrlichiosis and Anaplasmosis.” Clinics in Laboratory Medicine, vol. 30, no. 1, 1 Mar. 2010, pp. 261–292, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1016/j.cll.2009.10.004

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu