Banner Anticorpi anti-gangliozide mielină (GM1,GM2,GM3) IgG, IgM

Anticorpi anti-gangliozide mielină (GM1,GM2,GM3) IgG, IgM

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testarea anticorpilor anti-gangliozide-mielină este recomandată pacienților cu anumite neuropatii periferice și determină prezența următoarelor tipuri de gangliozide:

  • Monosialogangliozide: GM1, GM2, GM3;
  • Disialogangliozide: GD1a, GD1b;
  • Trisialogangliozide: GT1b;
  • Tetrasialogangliozide: GQ1b.

Gangliozidele sunt glicosfingolipide (componente glicolipidice care conțin lipide, oligozaharide și acid sialic) care sunt prezente, în special, pe suprafețele celulelor neuronale. Acestea sunt deosebit de abundente la nivelul creierului, unde numărul lor în substanța cenușie este de aproximativ cinci ori mai mare decât în substanța albă.

Gangliozidele sunt esențiale pentru maturarea și funcționarea sistemului nervos central în parametri optimi. Mutațiile care conduc la pierderea funcției în genele care codifică gangliozidele produc tulburări severe de neurodezvoltare și neurodegenerative. O scădere a nivelurilor de gangliozide ar putea apărea, de asemenea, în timpul îmbătrânirii, dar și în condiții neurodegenerative comune, inclusiv în boala Alzheimer, boala Parkinson și boala Huntington.

Expresia gangliozidelor în creier este corelată cu neurogeneza (formarea neuronilor), sinaptogeneza (formarea sinapselor), transmiterea sinaptică și proliferarea celulară.

Concentrații relativ mari de gangliozide se întâlnesc în măduva osoasă, eritrocite, intestin, ficat, splină, testicule.

În sindromul Guillain-Barré, titrul anticorpilor specifici se corelează cu activitatea bolii (în faza acută titrul creşte până la valoarea maximă, apoi scade pe măsură ce boala evoluează). Acest sindrom este cauza paraliziei flasce acute la om și este o poliradiculoneuropatie inflamatorie acută care se dezvoltă, de obicei, în urma unei infecții gastrointestinale. Simptomele clinice apar, la una - trei săptămâni după o infecție bacteriană sau vitală.

Cei mai frecvent identificați agenți declanșatori sunt Campylobacter jeuni, citomegalovirus, Epstein-Barr și Mycoplasma pneumoniae. Toți acești agenți patogeni prezintă în structura lor secvențe de carbohidrați (antigene) comune cu țesutul nervos periferic.

Probă Anticorpi anti-gangliozide mielină (GM1,GM2,GM3) IgG, IgM Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-gangliozide- mielină

Determinarea anticorpilor anti-gangliozide-mielină este recomandată pacienților cu diverse neuropatii motorii și senzoriale.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti-gangliozide-mielină se realizează dintr-o probă de sânge, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial.

Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

Laboratorul MedLife utilizează metoda imunoblot pentru anticorpii anti-gangliozide-mielină în ser. Rezultatele vor fi transmise pacientului sub formă de pozitiv /negativ.


Interferențe și limite

Probele coagulate, lipemice și contaminate bacterian se resping.

Pacienții cu scleroză laterală amiotrofică pot avea creșteri moderate ale anticorpilor anti-gangliozide.


Rezultat pozitiv

Nivelurile crescute de anticorpi anti-acid gangliozid-monosialic (GM1) sunt asociate cu neuropatii motorii sau senzomotorii, în special neuropatia motorie multifocală. Anticorpi anti-GM1 pot apărea ca anticorpi IgM (poli- sau monoclonali) sau IgG.


Rezultat negativ

Deși la persoanele sănătoase anticorpii anti-gangliozide sunt negativi, anticorpii anti-GMI1 de tip IgM pot fi pozitivi din cauza reactivității încrucișate cu antigene microbiene.

Bibliografie

  1. Kolter, Thomas. Ganglioside Biochemistry. Vol. 2012, 19 Dec. 2012, pp. 1–36, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.5402/2012/506160
  2. Yu, Robert K, et al. Ganglioside Molecular Mimicry and Its Pathological Roles in Guillain-Barré Syndrome and Related Diseases. Vol. 74, no. 12, 1 Dec. 2006, pp. 6517–6527, www.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1128/iai.00967-06

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu