Banner Estradiol

Estradiol

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Estradiolul este un hormon sexual produs în principal de către ovare, fiind secretat însă în cantități mai mici și de către testicule sau de cortexul glandelor suprarenale, urmând ca pe perioada sarcinii să fie produs, în cea mai mare parte, de către placentă. El variază și în funcție de etapele ciclului menstrual, reglând activitatea acestuia.

Principalii estrogeni activi la populația adultă, în afara sarcinii, sunt: estrona (E1) și estradiol (E2). Un al treilea estrogen, estriol (E3) este principalul estrogen din sarcină. În scop de diagnostic, 17b-estradiol și estriol sunt estrogenii cei care se analizează.

Estradiolul este sintetizat în special în ovare, însă, deși este un hormon sexual feminin, îl produc și bărbații în cantități mai mici, în testicule, în urma unui proces de aromatizare a testosteronului. Tot cantități mici, atât la femei, cât și la bărbați sunt produse în corticosuprarenală și în țesuturile periferice, în special în țesutul adipos.

Estradiolul este responsabil de reglarea ciclului menstrual și de dezvoltarea și menținerea caracterelor sexuale secundare feminine. El joacă un rol cheie atât în maturarea celulelor germinale, cât și într-o serie de alte procese fiziologice, cum ar fi: creșterea somatică, metabolismul osos, maturarea sistemului nervos, răspunsul celular endotelial. De aceea, pe seama unui nivel anormal de estradiol, pot apărea afecțiuni la nivelul oaselor, infecții ale tractului urinar, dar și depresii.

Atât la femei cât și la bărbați, nivelul de estradiol afectează dezvoltarea sistemului reproductiv. Un nivel prea mare de estradiol, precum și unul redus pot influența felul în care se dezvoltă și funcționează:

  • uterul;
  • trompele uterine;
  • vaginul;
  • sânii.

Tot nivelul de estradiol afectează apetitul sexual şi poate duce la disfuncții erectile, influențează producerea spermei, poate provoca ginecomastie (creșterea sânilor bărbaților), infertilitate, tumori ovariene și cancer de sân.

Măsurarea estradiolului la femei

Estrogenii, deci și estradiolul, sunt esențiali pentru dezvoltarea și funcționarea normală a sânilor și uterului. Cu toate acestea, un exces de estrogeni poate induce procese proliferative, cu creșterea riscului de cancer de sân și uterin sau endometrioză.

Estradiolul este estrogenul predominant în perioada reproductivă, atât ca nivel seric, cât și ca activitate estrogenică. La femeia adultă aflată în pre-menopauză, estradiolul, împreună cu LH și FSH, delimitează fazele ciclului menstrual.

În faza foliculară precoce, nivelul de estradiol este scăzut și începe să crească treptat: cu 2 – 3 zile înainte de ovulație, concentrația de estradiol crește rapid, ajungând la un vârf la începutul ovulaţiei.

Creşterea bruscă a estradiolului plasmatic produce o creștere a LH și FSH. Concentrația de estradiol scade uşor pe perioada ovulației și apoi crește din nou, gradual, până în mijlocul fazei luteale, urmând apoi să scadă la nivelele bazale din faza foliculară timpurie.

Dozarea nivelului plasmatic de estradiol este utilă în evaluarea hipogonadismului și oligomenoreei la femei. O producție ovariană scăzută a estrogenilor este clasificată fie ca hipergonadotropică, fie ca hipogonadotropică, depinzând de localizarea afecțiunii la nivel gonadic, respectiv hipotalamo-hipofizar. Măsurarea gonadotropinelor (LH si FSH) împreună cu estradiolul este esențială în diferențierea celor două patologii.

Principalele cauze de insuficiență gonadică primară (hipergonadotropică) sunt:

  • genetice (sindrom Turner, insuficiența ovariană prematură familială);
  • autoimune (insuficiența ovariană autoimună, sindromul de insuficiență poliglandulară endocrină autoimună tip 2);
  • toxice (post chimio sau radioterapie canceroasă).

La femeile tinere, concentrații scăzute de estradiol asociate cu concentrații scăzute sau inadecvat normale de LH și/sau FSH sunt asociate cu hipogonadismul hipogonadotropic. Această patologie poate fi cauzată de insuficiența hipotalamică sau hipofizară cauzată de situații patologice, cum ar fi deficitul multiplu de hormoni hipofizari (secundar stărilor de înfometare, suprasolicitare fizică, stres intens fizic sau emotional, consum abuziv de alcool sau droguri) și sindromul Kallmann (afecțiune genetică cu eșec al migrării hipotalamice a neuronilor responsabili de transportul GnRH, manifestată prin hipogonadism, infertilitate, hipo sau anosmie).

Analiza estradiolului se poate utiliza în diagnosticarea sindromului de ovare polichistice, tumori producătoare de androgeni sau estrogeni. În cazul în care astfel de afecțiuni există în organism, nivelul de estradiol este crescut sau chiar normal, dar poate fi corelat cu alte investigații și date clinice ale pacientului. Pentru diagnosticul diferențial al acestor situații sunt utile dozări paralele ale androstendionului, DHEAS, SHBG.

Măsurarea nivelului de estradiol, împreună cu FSH și/sau hormonul anti-Mullerian, sunt utile în prognozarea tranziției la menopauză.

Măsurarea estradiolului la bărbaţi

La bărbați, concentrația estradiolului în plasmă este scăzută, dar este extrem de mare în lichidul seminal. Estradiolul joacă un rol important în funcția epididimului și maturarea spermatozoizilor și este esențial în spermatogeneza și mobilitatea spermatozoizilor.

Ginecomastia poate să apară ca urmare a unui dezechilibru între estrogeni și testosteron. Ginecomastia este comună la băieți în pubertate, dar poate să apară și la bărbații în vârstă, ca urmare a creșterii estrogenilor în anumite situații, cum ar fi:

  • obezitate (crește activitatea aromatazei);
  • clearance hepatic scăzut;
  • aport exogen de estrogeni;
  • tumori secretante de estrogeni.

Bărbații care se prezintă cu ginecomastie instalată relativ rapid și asociată cu senzație de tensiune sau durere la nivelul glandelor mamare necesită evaluare clinică și paraclinică. Ginecomastia și alte semne de feminizare pot fi provocate de o creștere a estradiolului și/sau estronei.

Testiculele pot secreta direct cantități crescute de estradiol în cazul unor tumori cu celule Leydig sau Sertoli, sau indirect, prin tumori secretante de hCG de origine testiculară sau extratesticulare. Estrogenii (și androgenii) joacă un rol important în metabolismul osos la ambele sexe.

Bărbații care au un nivel scăzut de estradiol, ca urmare a unui deficit de aromatază sau cu sensibilitate scăzută la estrogeni ca urmare a unor deficite de receptori de estrogeni, prezintă un fenotip caracteristic în ceea ce privește dezvoltarea osoasă: ei au o înălțime semnificativ crescută, cauzată de lipsei închiderii, induse de estrogen, a epifizelor osoase.

Probă Estradiol Medlife

Când este recomandată determinarea estradiolului

Un nivel prea scăzut sau prea crescut de estradiol poate duce la dezechilibre în organism. Astfel, analiza pentru determinarea nivelului de estradiol este recomandată ambelor sexe.

Dozarea estradiolului este recomandată femeilor în caz de:

  • tulburări de fertilitate;
  • afecţiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-gonadal;
  • tumori ovariene şi hiperplazia de corticosuprarenală;
  • monitorizarea terapiei de substituție cu doze mici de estrogeni la femeile post-menopauză;
  • ca marker secundar împreună cu investigația clinică, imagistică și a densității osoase;
  • în evaluarea riscului de fracturi spontane la femeile post-menopauză;
  • evaluarea funcției ovariene, inclusiv a dezvoltării foliculare;
  • în protocoalele FIV.

Dozarea estradiolului este recomandată bărbaților în caz de:

  • tulburări de fertilitate;
  • afecţiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-gonadal;
  • ginecomastie;
  • tumori testiculare;
  • hiperplazia de corticosuprarenală.

La copii (fete și băieți), dozarea de estradiol poate fi recomandată în cazul în care intrarea la pubertate este întârziată.

Procedura recoltare

Analiza pentru determinarea nivelului de estradiol nu necesită pregătiri speciale. Recoltarea se realizează din sânge venos, recomandat fiind à jeun (pe nemâncate), într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Valorile de referință sunt stabilite în funcție de sex și vârstă, însă pot să difere și în funcție de metoda utilizată pentru dozarea acestuia.

Valorile de referință pentru estradiol premenopauză sunt cele aferente ciclului menstrual normal, chiar dacă menstrele sunt neregulate. Valorile încep să scadă treptat până la intrarea în menopauză și există variații de la caz la caz.

Valori de referință* estradiol:

Vârstă şi sex Valori de referinţă (pg/ml)
Feminin – faza foliculară 21 – 251
Feminin – 1-9 ani <10
Feminin – 9-11 ani <47
Feminin – 11-12 ani <94
Feminin – peste 12 ani 0 – 10000
Masculin – 1-11 ani <13
Masculin – 11-13 ani <26
Masculin – 13-15 ani <28
Masculin – 15-19 ani <38
Masculin – peste 19 ani 11 – 44

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Dacă măsurarea nivelului de estradiol este făcută pentru monitorizarea unei afecțiuni, atunci este recomandat ca determinarea să fie făcută de fiecare dată prin aceeași metodă. Tehnicile diferite din laboratoare diferite pot duce la obținerea unor valori diferite.

O serie de medicamente pot modifica nivelul plasmatic al estradiol: contraceptivele orale, terapia estrogenică, terapia progestativă, terapie radioactivă.

Valori scăzute

Estradiol scăzut, adică valori sub intervalul de referință aferent pacientului, se întâlnește în:

  • hipofuncție ovariană (agenezie ovariană);
  • moarte fetală intrauterină;
  • hipopituitarism;
  • hipofunctie a cortexului suprarenal;
  • menopauză;
  • anorexie nervoasă.

Valori crescute

Estradiol mare, adică valori peste intervalul de referință aferent pacientului, se întâlnește în:

  • neoplasm al glandei suprarenale;
  • neoplasm ovarian;
  • tumori benigne ale ovarului;
  • tumori ovariene cu celule luteale;
  • tumori ovariene cu celule tecale;
  • tumori testiculare.

Bibliografie

  1. Sriprasert, Intira, et al. “Factors Associated with Serum Estradiol Levels among Postmenopausal Women Using Hormone Therapy.” Obstetrics & Gynecology, vol. 136, no. 4, 8 Sept. 2020, pp. 675–684, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1097/aog.0000000000004006.
  2. Chen, Changmei, et al. “The Roles of Estrogen and Estrogen Receptors in Gastrointestinal Disease (Review).” Oncology Letters, 11 Oct. 2019, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3892/ol.2019.10983

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu