Banner Electroforeza proteinelor urinare cu imunofixare (proteine Bence-Jones)

Electroforeza proteinelor urinare cu imunofixare (proteine Bence-Jones)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Electroforeza proteinelor în urină este o analiză esențială pentru identificarea celulelor a căror funcționare este defectuoasă și a proteinelor monoclonale specifice unor tumori. Procesul presupune separarea proteinelor de fluidele corporale, pentru a fi analizate sub aspectul dimensiunii sau a încărcării electrice.

Analiza reprezintă o metodă prin care se identifică, sub forma unor benzi monoclonale, prezența, dar și tipul proteinelor (normale sau anormale), oferind astfel informații utile medicului specialist în vederea stabilirii un diagnostic.

Numeroase afecțiuni pot afecta modul de formare al proteinelor, modificând astfel modelul benzilor observate pe electroforeză. Cea mai importantă modificare este reprezentată de apariția unei benzi monoclonale distincte în regiunea gamma. Electroforeza cu imunofixare poate determina dacă un tip de imunoglobulină, cum ar fi IgG, IgA, IgM, este produs anormal.

La separarea prin electroforeză, proteinele determină formarea unui model care scoate în evidență prezența lor în urină. Modelul o să evidențieze lanțurile grele ce conțin imunoglobulinele IgM, IgG și IgA, dar și lanțurile ușoare Kappa și Lambda. În anumite cazuri se pot produce în exces fragmente din lanțurile ușoare, urmând ca acestea să fie eliberate în sânge. Deoarece dimensiunea fragmentelor este redusă, acestea sunt filtrate de rinichi și ajung în urină. Aceste fragmente din lanțurile libere ce ajung să fie excretate în urină mai poartă și denumirea de proteine Bence-Jones.

Proteinele sunt elementele constitutive ale celulelor și ale țesuturilor, reprezentând, de fapt, baza organelor. În același timp, acestea intervin într-un număr mare de procese sau funcții ale corpului:

  • metabolism;
  • imunitate;
  • filtrare a toxinelor;
  • transportul substanțelor nutritive în organism.

Variațiile cantitative ale proteinelor (cantități prea mari sau prea scăzute) pot fi observate, de asemenea, și în sânge.

Probă Electroforeza proteinelor urinare cu imunofixare (proteine Bence-Jones) Medlife

Când este recomandată electroforeza proteinelor urinare cu imunofixare (proteine Bence-Jones)

Medicul specialist poate recomanda efectuarea electroforezei proteinelor urinare pentru diagnosticarea unor afecțiuni specifice sistemului nervos central, cum ar fi:

  • tumori;
  • meningită;
  • scleroză multiplă;
  • disgamaglobulinemii;
  • afecțiuni osoase;
  • anemie;
  • afecțiuni ale rinichilor;
  • mielom multiplu (peste 90% dintre persoanele diagnosticate cu mielom multiplu prezintă o componentă monoclonală).

Procedura recoltare

Se colectează urina din decurs de 24 de ore (fără primul jet), de la ora 7:00 dimineața până a doua zi, la aceeași oră. Fiecare probă este colectată într-un recipient special, steril, care va fi păstrat la o temperatură de 2-8 grade Celsius.

Un eșantion de aproximativ 10 ml de urină este extras apoi din volumul total, omogenizat, colectat pe parcursul celor 24 de ore. Proba va fi analizată în laborator prin electroforeză cu imunofixare.

Interpretare rezultate

Rezultatele considerate ca având valori normale sunt cele care nu prezintă componenta monoclonală.

Componentele monoclonale evidențiază, la citirea pe gel, o bandă îngustă. În cazul imunoglobulinelor policlonale este evidențiată o dispunere precipitată a antiserurilor, iar în situația gamapatiilor oligoclonale, rezultă cel puţin trei benzi înguste.

  • Valori normale* pentru lanțurile Kappa: 0.39 - 15.1 mg/l;
  • Valori normale* pentru lanțurile Lambda: 0.81 - 10.10 mg/l.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Testul evidențiază doar antiseruri specifice pentru imunoglobulinele de tip IgM, IgG și IgA, astfel că pentru IgD și IgE se recomandă teste specifice.

Componente monoclonale prezente

Evidențierea în ser a componentelor monoclonale poate semnifica prezența unor tumori maligne, cum ar fi boala Waldenström. Caracteristică acestei afecțiuni este prezența proteinelor monoclonale IgM, dar și a unui lanț monoclonal în urină (proteina Bence-Jones), specific în cazurile de mielom multiplu.

Componentele monoclonale pot apărea, însă, și în cazul unei tumori benigne. În această situație se recomandă reevaluarea pacientului și interpretarea rezultatelor conform istoricului său medical.

Componente monoclonale absente

Probele de urină care nu conțin componente monoclonale sunt considerate a fi probe normale.

Bibliografie

  1. O’CONNELL, THEODORE X, et al. “Understanding and Interpreting Serum Protein Electrophoresis.” American Family Physician, vol. 71, no. 1, 2005, pp. 105–112, www.aafp.org

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu