Descriere: 

Estrogenii sunt implicati in dezvoltarea si mentinerea fenotipului feminin, maturarea celulelor germinale si sarcina.

De asemenea sunt implicati si in alte procese non-sexuale, cum ar fi: cresterea somatica, dezvoltarea sistemului nervos, metabolismul osos, capacitatea de raspuns a endoteliului.

Principalii estrogeni activi la populatia adulta in afara sarcinii sunt: estrona (E1) si estradiolul (E2). Un al treilea estrogen, estriolul (E3) este principalul estrogen din sarcina, dar care, la barbati si femeile in afara sarcinii, nu are un rol semnificativ.

Estradiolul este sintetizat in cea mai mare parte in ovare si testicule prin aromatizarea testosteronului.

Cantitati mici sunt produse in corticosuprarenala si in tesuturile periferice, in special tesutul adipos.

Estrona este majoritar produsa prin aromatizarea periferica a androstendionului (in special la nivelul corticosuprarenalei).

Ambii estrogeni (E1 si E2) pot fi convertiti unul in celalalt si ambii sunt inactivati prin hidroxilare si conjugare.

Estradiolul este de 1.25 – 5 ori mai activ biologic decat estrona. La femeile in premenopauza si in afara sarcinii, concentratia estradiolului este de 1.5 – 4 ori mai mare decat cea a estronei.

La barbati si la femeile in postmenopauza, concentratia de estradiol este mult mai mica comparativ cu femeile in premenopauza si in afara sarcinii, in timp ce variatia estronei in cele doua situatii este foarte mica; rezulta astfel o inversare a raportului E2:E1 intalnit in premenopauza.

Sinteza estronei urmareste ritmicitatea estradiolului pe parcursul ciclului menstrual.

Nivelul estronei poate creste de pana la 2 – 3 ori fata de valoarea de referinta in urmatoarele situatii: la femei supraponderale, prin conversia excesiva a testosteronului la nivelul tesutului adipos; in sindromul ovarelor polichistice, prin conversia excesiva a androstendionului la nivelul ovarelor.

In cazul unei suplimentari orale cu estradiol sau estradiol-conjugat, se observa o crestere a concentratiei plasmatice a E1.

Acest lucru nu se datoreaza aromatizarii periferice a androgenilor, ci aromatizarii estradiolului la nivelul mucoasei intestinale si al primului pasaj hepatic.

In aceste situatii, pot apare urmatoarele manifestari clinice: edeme, mastodinie, transpiratii, bufeuri, sangerari usoare.

Recomandari: 

Dozarea estronei plasmatice este recomandata in urmatoarele situatii :

 • Ca test suplimentar in diagnosticul si monitorizarea evolutiei intarzierilor de pubertate, in special la fete; in masura mai mica la baieti;

 • Ca test suplimentar in diagnosticul suspiciunilor de tulburari in metabolismul steroizilor sexuali, in special in suspiciunea de deficit de aromataza si 17-hidroxilaza;

 • Ca test suplimentar impreuna cu evaluarea clinica, examinarile imagistice si densitatea osoasa, pentru evaluarea riscului de fracturi in special la femeile postmenopauza; in masura mai mica la barbatii in varsta;

 • Evaluarea sangerarilor vaginale in postmenopauza;

 • Monitorizarea terapiei de substitutie cu doze mici de hormoni, la femeile postmenopauza;

 • Monitorizarea terapiei antiestrogenice (inhibitori de aromataza).

 

Interpretare valori mici: 

Valori scazute ale estronei se intalnesc in :

 • Prepubertate fiziologica; la fetitele obeze, pot apare valori usor mai crescute;

 • Deficit de aromataza.

 

Interpretare valori mari: 

Valori crescute ale estronei plasmatice se intalnesc in :

 • Ginecomastie si semne de feminizare la baieti la pubertate si barbati adulti;

 • Tumori secretante de steroizi androgeni (pseudo pubertate precoce);

 • Terapie de substitutie hormonala sau terapie cu steroizi pentru cresterea performantei sportive (prin cresterea aromatizarii);

 • Obezitate;

 • Afectiuni hepatice;

 • Tumori secretante de estrogeni;

 • Tratamente cu estrogeni.

 

Interferente analitice: 

n/a