Descriere: 
Secretia purulenta poate apărea în tesuturi și organe (cutanate, țesut musculoscheletal, ganglioni, viscere, cavitati, pe suprafetele tisulare denudate prin arsuri, plagi); colectiile se pot deschide spontan prin fistule. Puroiul este un exsudat continand fibrina, leucocite, resturi celulare și microorganisme. În funcție de localizare,etiologia poate varia. Supuratiile tegumentului implica cel mai frecvent Staphylococcus aureus și/sau Streptococcus pyogenes ;pot fi cauzate și de fungi. Arsurile, plagile, escarele, ulcerele trofice implica germeni din familia Enterobacterioaceae, Staphylococcus aureus, Streptococcus spp,
specii de Pseudomonas, anaerobi sau fungi, plagile chirurgicale in zone normal contaminate se pot popula cu specii din microbiota zonei respective. Plagile muscate Pasteurella multocida, Streptococcus spp, anaerobi. Arsurile frecvent sunt infectate cu Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella, Enterobacter, Enterococi, mai rar alte ennterobacteriacee. Pot fi implicate și specii de fungi.
Recomandari: 
Prelevarea probelor uneori este unica și nu se poate repeta. Se prefera, atunci când este posibil, punctionarea și aspirarea cu seringa. Recoltarea cu tamponul trebuie făcută din profunzimea plagii, sau atunci când este vorba de colectii foarte mici. Se poate face și recoltare chirurgicala prin biopsie sau chiuretaj. Frotiurile colorate Gram și Giemsa pot fi utile – pe coloratia Gram se evidentiaza germenii, poate fi sugestiv pentru specii de Bacillus, Clostridium perfringens sau fungi. Coloratia Giemsa evidentiaza inflamatia și procesul infectios.
Interval de referinta / um: 
Absenta bacteriilor patogene în cazul prelevarii cu tamponul absenta bacteriilor în cazul prelevarii prin punctie
Interpretare valori mici: 
Un rezultat negativ poate aparea ca o consecinta a prelevarii incorecte sau după tratament cu antibiotice, de regula absenta creșterii bacteriene semnifica absenta bacteriilor cultivabile în prelevatul respectiv.
Interpretare valori mari: 
Rezultatul pozitiv este util în cazul izolarii speciilor semnificative clinic; dacă au fost izolati germeni patogeni, dacă au fost izolati germeni în situri normal sterile sau după catetere, materiale protetice, sau germeni izolati în cultura purasi asociat cu examenul microscopic al produsului patologic (inflamatie).
Interferente analitice: 
Recoltarea de la suprafața plagii poate evidentia germeni de contaminare care nu reflecta etiologia infectiei. Pentru izolarea anaerobilor sunt necesare condiții speciale de recoltare și transport.
Proba lucru / Pregatire transport lab executant: 
Nu se recomanda transport >2 ore de la recoltare.