Informații generale
Testul HPV verifică celulele pentru infecție cu tipuri de HPV cu risc ridicat. Această analiză, împreună cu testul Babeș-Papanicolau, este utilizată pentru a verifica modificările cu risc crescut ale HPV, cât și ale celulelor cervicale.
Testul HPV - tipaj viral identifică nu doar prezența infecției în organism ci și a tipului tulpinii prezente. Nu toate tulpinele sunt periculoase, de aceea este important tipajul viral care identifică precis care este tulpina prezentă.
Human papilloma virus (HPV) este virusul care provoacă la femei cancerul de col uterin. Totuşi, el poate fi transmis şi la persoanele de sex masculin. Infecția cu HPV se transmite prin contact sexual extrem de ușor, dar virusul poate fi luat și prin folosirea prosoapelor sau lenjeriei la comun, dar poate să fie transmisă și de la mamă la făt. Majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice, motiv pentru care se recomandă controale ginecologice regulate pentru monitorizare.
Tulpinile HPV sunt clasificate în tulpini cu risc scăzut, tulpini cu risc probabil crescut și tulpini cu risc crescut. Dintre tulpinile HPV cu potențial oncogen, la testul HPV sunt detectate cel mai frecvent tulpinile 16 și 18. Cele două tulpini pot duce la cancer de col uterin, oral, penian sau anal.
Pentru că infecția nu are simptome în toate cazurile, testul HPV nu este recomandat doar pentru confirmarea unui diagnostic în prezența anumitor semne clinice, ci și ca test de screening periodic, la indicațiile medicului.
Testul HPV și testul Babeș-Papanicolau sunt două teste diferite de depistare a cancerului de col uterin. Screeningul înseamnă verificarea unei boli sau a modificărilor care se pot transforma în boală înainte de apariția simptomelor. Femeile au nevoie de screening-uri de rutină pentru cancerul de col uterin, chiar dacă nu există simptome ale unor afecțiuni. Screening-ul poate ajuta la identificarea modificărilor în celulele cervicale, astfel încât să poată fi indicat tratamentul adecvat.
Când este recomandat tipajul viral HPV
În cele mai multe situații, testul HPV este recomandat femeilor după efectuarea unui test Babeș-Papanicolau care ridică anumite suspiciuni, însă nu este singurul caz care duce la o astfel de recomandare medicală. Spre exemplu, testul HPV poate fi făcut dacă la un control ginecologic de rutină medicul observă leziuni.
De asemenea, testul HPV este recomandat pacienților care au răni ulcerative ce persistă o perioadă lungă de timp la nivelul mucoaselor genitale, anale sau bucale. Aceeași recomandare este valabilă și pentru pacienții cu leziuni pe tegumente de tipul verucilor, a excrescențelor neregulate. Leziunile de la nivelul mucoasei diferă și în funcție de tulpina HPV care le provoacă, iar genotiparea poate indica precis care este această tulpină și dacă sunt contagioase.
De la momentul contactului infectant și până la apariția unor astfel de leziuni pot trece luni sau chiar ani. Potrivit Institutului Național al Cancerului din Statele Unite, de la momentul infecției cu o tulpină HPV și până la apariția cancerului pot trece 10-20 ani.
Procedura recoltare
Testul HPV se realizează din celule exocervicale și endocervicale. Recoltarea probei este făcută de medicul specialist cu ajutorul unei periuțe cervicale cu cap detaşabil. În cazul bărbaților, proba biologică este recoltată fie de la nivel genital, fie de la nivel anal.
Cu 24-48 ore înainte de recoltarea probei, este indicat ca pacientul să evite raporturile sexuale și folosirea pentru zona genitală a gelurilor, cremelor, dezinfectanților, lubrifianţilor. Pacientelor le este recomandat să evite manevrele intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginală) și lavajul vaginal.
Testul poate fi efectuat oricând, dar se recomandată recoltarea în afara perioadei menstruale. Cea mai indicată perioadă pentru recoltarea probei este la mijlocul ciclului menstrual. În cazul în care există infecții deja cunoscute, se recomandă ca testul HPV să fie făcut după tratarea acestora.
În cazul în care pacienta trece prin intervenții chirurgicale, se recomandă ca testul HPV să fie făcut la cel puțin 24 ore după intervenție, iar după naștere este recomandat ca această determinare să fie realizată după 1-3 luni.
Interpretare rezultate
Rezultatele testului HPV pot fi:
- rezultat normal - HPV nu este prezent;
- rezultat anormal - HPV este prezent.
În cazul în care virusul există în organism, tipajul viral poate indica cu exactitate tulpina care generează infecția. În buletinul de analiză pentru testul HPV vor fi specificate tulpinile/ tulpina prezente/ prezentă.
Bibliografie
- Castellsagué, Xavier, et al. “Human Papillomavirus (HPV) Infection in Pregnant Women and Mother-To-Child Transmission of Genital HPV Genotypes: A Prospective Study in Spain.” BMC Infectious Diseases, vol. 9, no. 1, 27 May 2009, https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/, 10.1186/1471-2334-9-74
- Dixit, Rahul, et al. “Laboratory Diagnosis of Human Papillomavirus Virus Infection in Female Genital Tract.” Indian Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS, vol. 32, no. 1, 2011, pp. 50–2, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.4103/0253-7184.81257
- “Open Journal of Pediatrics - SCIRP.” Scirp.org, 2022, www.scirp.org
- “Genital HPV Infection – Basic Fact Sheet.” CDC, 2022, www.cdc.gov
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.