Glosar analize

 

Testul HPV - tipaj viral

Informații generale

Human papiloma virus (HPV) este virusul care provoacă la femei cancerul de col uterin. Totuşi, el poate fi transmis şi la persoanele de sex masculin. Infecția cu HPV este extrem de răspândită la nivel mondial, se estimează că aproximativ 80% dintre adulți sunt infectați pe parcursul vieții cu o tulpină a acestui virus. În Statele Unite, medicii identifică, în fiecare an, 14 milioane de cazuri noi, iar dintre aceste cazuri 31.500 ajung să fie diagnosticate cu o formă de cancer provocat de HPV. În România, datele statistice nu sunt la fel de precise cu privire la numărul infecțiilor, dar ceea ce știm sigur este că în Uniunea Europeană, ţara noastră prezintă una dintre cele mai ridicate rate a mortalității prin cancer de col uterin. În fiecare an sunt diagnosticate peste 4.000 de noi cazuri și, pentru că sunt descoperite în faze avansate, rata de deces depăşeşte 50%.

Testul HPV este o analiză de laborator pusă la punct pentru a vedea nu doar dacă infecția există în organism dar, dacă ea există, stabilește și ce tip de tulpină este prezentă. Nu toate sunt periculoase și de aceea este important tipajul viral, care identifică precis care este tulpina prezentă.

Tulpinile HPV sunt clasificate astfel:

  • Tulpini cu risc scăzut: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 81 şi CP6108, care rareori determină leziuni care progresează spre leziuni de grad înalt şi cancer;
  • Tulpini cu risc probabil crescut: 26, 53, 66;
  • Tulpini cu risc crescut: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 şi 82.

Metoda utilizată de MedLife Genetics permite genotiparea a 37 tulpini HPV care au fost descrise ca fiind implicate în patologia genitală.

Infecția cu HPV se transmite prin contact sexual extrem de ușor, dar virusul poate fi luat și prin folosirea prosoapelor sau lenjeriei la comun. Infecția cu HPV poate să fie transmisă și de la mamă la făt.

Majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice. Majoritatea pacienților nu prezintă simptome și se vindecă fără tratament. Dintre tulpinile HPV cu potențial oncogen, la testul HPV sunt detectate cel mai frecvent 16 și 18. Cele două tulpini pot duce la cancer de col uterin, oral, penian sau anal.

Pentru că infecția nu are simptome în toate cazurile, testul HPV nu este recomandat doar pentru confirmarea unui diagnostic în prezența anumitor semne clinic, ci și ca test de screening periodic.

Când este recomandată genotiparea HPV

În cele mai multe situații, testul HPV este recomandat femeilor după efectuarea unui test Papanicolau care ridică anumite suspiciuni. Dar nu este singurul caz care duce la o astfel de recomandare medicală. Spre exemplu, testul HPV poate fi făcut dacă la un control ginecologic de rutină medicul observă leziuni.

De asemenea, testul HPV este recomandat pacienților care au răni ulcerative ce persistă o perioadă lungă de timp la nivelul mucoaselor genitale, anale sau bucale. Aceeași recomandare este valabilă și pentru pacienții cu leziuni pe tegumente de tipul verucilor, a excrescențelor neregulate. Leziunile de la nivelul mucoasei diferă și în funcție de tulpina HPV care le provoacă, iar genotiparea poate indica precis care este această tulpină și dacă sunt contagioase.

De la momentul contactului infectant și până la apariția unor astfel de leziuni pot trece luni sau chiar ani. Potrivit Institutului Național al Cancerului din Statele Unite, de la momentul infecției cu o tulpină HPV și până la apariția cancerului pot trece 10-20 ani.

Pacienții la care apar simptome ale infecției cu HPV au fie manifestări vizibile precum leziunile mucoasei sau ale tegumentelor, adenopatii (mărirea ganglionilor limfatici inghinali în zona genitală sau laterocervicală), fie manifestări mai greu de observat și care sunt specifice și altor afecțiuni precum pierderea în greutate sau stările de oboseală accentuate. În cazurile în care apar leziuni, acestea sunt însoțite de senzații de arsură sau durere locală.

Procedura de recoltare

Testul HPV se realizează din celule exocervicale și endocervicale. Recoltarea probei este făcută de specialist cu ajutorul unei periuțe cervicale cu cap detaşabil. În cazul bărbaților, proba biologică este recoltată fie de la nivel genital, fie de la nivel anal.

Pacientul, cu 24-48 ore înainte de recoltarea probei, trebuie să evite: raporturile sexuale și folosirea pentru zona genitală a gelurilor, cremelor, dezinfectanților, lubrifianţilor. Pacientelor le este recomandat să evite manevrele intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginală) și lavajul vaginal.

Testul poate fi făcut oricând, dar se recomandată recoltarea în afara perioadei menstruale. Cea mai indicată perioadă pentru recoltarea probei este la mijlocul ciclului menstrual. În cazul în care există infecții deja cunoscute, se recomandă ca testul HPV să fie făcut după tratarea acestora.

În cazul în care pacienta trece prin intervenții chirurgicale, se recomandă ca testul HPV să fie făcut la cel puțin 24 ore după intervenție, iar după naștere este recomandat ca această determinare să fie realizată după 1-3 luni.

Interpretare rezultate

Testul HPV poate să aibă un rezultat normal – HPV nu este prezent sau unul anormal – HPV este prezent. În cazul în care virusul există în organism, tipajul viral poate să indice cu exactitate tulpina care generează infecția. În buletinul de analiză pentru testul HPV vor fi specificate tulpinile/ tulpina prezente/ prezentă.

Interferențe și limite

Recoltarea și transportul probei biologice la laborator sunt extrem de importante pentru acuratețea rezultatului.

Recomandarea de a realiza testul HPV când pacienta nu are menstră este justificată de faptul că o prezență a sângelui mai mare de 3,5% în proba recoltată poate duce la un rezultat fals negativ.

De asemena, pentru acuratețea rezultatului la testul HPV, este necesar ca pacientul să respecte recomandările de dinainte de prelevarea probei.

La femei, testul HPV este folosit pe scară largă și ca metodă de screening, dar nu și în cazul bărbaților, cu toate că infecția este una care se răspândește extrem de ușor, în special prin contact sexual. De aceea, bărbaților le este recomandat să se sfătuiască în privința realizării testului HPV cu medicul de familie sau medicul urolog, chiar și în absența unor semne vizibile ale infecției.

Recomandări în cazul unui rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv trebuie interpretat de medic și în context clinic. Chiar dacă testul HPV identifică existența unei tulpini cu risc în dezvoltarea cancerului, trebuie stabilit dacă infecția este una persistență şi în ce fază se află. Împreună cu testul HPV pot fi realizate și alte teste și investigații pentru a contura un tablou clinic clar: test Papanicolau, biopsie.

Pacientului care primește un rezultat pozitiv îi este recomandat consultul la medicul specialist care, dincolo de interpretarea cu acuratețe a rezultatului, stabilește și schema de tratament adecvată. Aceasta poate să cuprindă doar tratament medicamentos sau poate să presupună și intervenția chirurgicală locală.

Descoperite din timp, cancerele genitale sau orale sunt tratabile, de aceea e important ca testul HPV să fie realizat ca metodă de screening și la pacienții care nu au niciun semn vizibil al unei infecții cu HPV.

În acest moment există un vaccin împotriva HPV care este recomandat în special adolescentelor, dar și femeilor adulte. Medicul specialist poate indica vaccinarea, în funcție de vârstă și de istoricul medical.

Bibliografie
  1. Castellsagué, Xavier, et al. “Human Papillomavirus (HPV) Infection in Pregnant Women and Mother-To-Child Transmission of Genital HPV Genotypes: A Prospective Study in Spain.” BMC Infectious Diseases, vol. 9, no. 1, 27 May 2009, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1186/1471-2334-9-74
  2. Dixit, Rahul, et al. “Laboratory Diagnosis of Human Papillomavirus Virus Infection in Female Genital Tract.” Indian Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS, vol. 32, no. 1, 2011, pp. 50–2, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.4103/0253-7184.81257
  3. LaCour, Delese E., and Connie Trimble. “Human Papillomavirus in Infants: Transmission, Prevalence, and Persistence.” Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology, vol. 25, no. 2, Apr. 2012, pp. 93–97, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/j.jpag.2011.03.001
  4. STD Facts - Human Papillomavirus (HPV). 2022, www.cdc.gov/

Alte analize

Hepatita C reprezinta o problema de sanatate publica majora la nivel mondial. Se estimeaza ca in lume sunt aproximativ 170 de milioane de oameni infectati cu virusul hepa...

Infectia cu virus D determina afectare hepatica severa cu progresie rapida spre fibroza, cu risc crescut de carcinom hepatocelular si in cadrul cirozei deja instalate det...

Infectia cu rotavirus este o cauza relativ frecventa de boala gastrointestinala la copiii mici. Manifestarile clinice sunt variate, cele mai frecvente sunt va...

Se evidentiaza prezenta cavitatilor inchise a unor germeni bacterii sau fungi. Acestea sunt situri normal sterile si germenii pot ajunge aici prin contaminare...

Tularemia este o boala infectioasa (zoonoza), rara, care poate afecta pielea, ochii si plamanii. Adesea numita febra de iepure, boala este cauzata de bacteria Francisella...

Dupa ce eritrocitele circulante ating sfarsitul vietii lor normale (120 zile) sunt distruse de celulele reticuloendoteliale. 80% din bilirubina circulanta deriva din e...

Amoniacul, principalul produs al catabolismului amino-acizilor, este sintetizat prin actiunea bacteriilor asupra proteinelor intestinale si hidroliza glutaminei in rinich...

Informații generale CA 125 este o glicoproteină care circulă în sânge legată de o altă glicoproteină cu greutate mai mare. A fost evidențiată pentru prima dată în 1983...

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.