cell

Calculator analize

PCA3

Detectarea genei PCA3 in probele de urina recoltate dupa masaj prostatic poate creste predictia unei punctii-biopsie prostatice pozitive pentru cancer de prostata, in comparatie cu predictia obtinuta prin dozarea serica a PSA.

Testul detecteaza mARN (ARN mesager) responsabil de transferul informatiei genei PCA3. PCA3 este o gena prezenta doar in prostata si a carei expresie creste de 60 – 100 de ori in tesutul canceros fata de cel normal; aceasta crestere determina practic scorul PCA3. Determinarea PCA3 se realizeaza la nivel celular si poate diferentia celulele maligne de cele benigne cu o acuratete aproape de 100%. (1) Determinarea scorului PCA3 din urina dupa masajul prostatic (PCA3-mARN/PSA-mARN) este semnificativ superioara dozarii serice a PSA (total si liber) in diagnosticul cancerului de prostata.

Un scor redus (<35%) indica faptul ca proba examinata nu contine celule ce prezinta expresie crescuta de PCA3, respectiv faptul ca (in conformitate cu datele actuale) exista un risc de doar 16% ca la o punctie-biopsie de prostata sa evidentieze modificari maligne la nivelul celulelor.

Riscul pentru cancerul de prostata cu un scor PCA3 >35% este de 2.5 ori mai mare in comparatie cu riscul indicat de un scor < 35%.

Un scor > 40 % creste semnificativ probabilitatea unui cancer de prostata, conform datelor actuale (1)

Acest test vine in ajutorul selectionarii situatiilor in care este justificata punctia-biopsie de prostata la pacientii cu valori ale PSA la limita (1)

Un studiu recent efectuat pe 124 de biopsii a indicat o corelare statistic semnificativa intre scorul PCA3 si stadializarea Gleason. Pentru scor PCA3 cuprins intre 35 – 50%, doar 23% din cancere se incadrau in scor Gleason >7, spre deosebire de 76.7% din cazuri la un scor PCA3 mai mare de 50%. Acest studiu a concluzionat ca scorul PCA3 este un indicator bun in evaluarea agresivitatii tumorii si stabilirea unei conduite terapeutice corecte (2,3)

Un alt studiu facut pe 466 de pacienti, scorul PCA3 a dovedit o sensibilitate de 77.5% si o specificitate de 57.1% pentru punctie-biopsie pozitiva, la o valoare cut-off de 25% (4)

Interpretarea rezultatelor pentru analiza PCA3

Interpretare valori mari:

O valoare > 35% indica o probabilitate semnificativa si gradual crescuta cu valoarea indicelui, ca o punctie-biopsie de prostata sa fie pozitiva pentru cancerul de prostata.

Interpretare valori mici:

Fara semnificatie clinica

Interferente analitice la analiza PCA3

Colectarea urinii in vederea realizarii determinarii scorului PCA3 este esentiala pentru obtinerea unui rezultat acurat.

Testul determina mARN, molecula extrem de labila ce poate fi degradata in 20 minute in absenta unor inhibitori specifici.

Urina se recolteaza numai dupa efectuarea masajului de prostata si strict in kitul recomandat de laborator

Recomandari pentru analiza PCA3

Determinarea scorului PCA3 se recomanda pentru:

- sustinerea necesitatii efectuarii punctiei-biopsie de prostata in vederea diagnosticarii unui cancer de prostata in situatiile in care celelalte teste de laborator si examenul clinic si imagistic nu sunt concludente sau disponibile

- sustinerea necesitatii repetarii unei punctii-biopsie de prostata la pacientii cu punctii anterioare negative sau neconcludente si care prezinta criterii clinice si paraclinice ce sustin interventia

- evaluarea gradului de agresivitate al tumorii in vederea orientarii in stabilirea conduitei terapeutice; testul nu se recomanda pacientilor cu ASAP (acini mici atipici) in biopsii anterioare

Proba lucru / Pregatire transport

Urina recoltata dupa masaj prostatic in tub de transport cu tampon de liza.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.