Informații generale
Peptidul natriuretic de tip B (BNP), alcătuit din 32 de aminoacizi, este secretat de inimă atât pentru a regla tensiunea arterială, dar și pentru a menține echilibrul fluidelor.
Petidele natriuretice sunt secvențe de aminoacizi în formă de inel ce îndeplinesc diferite funcții. Au fost descrise patru peptide natriuretice, și anume A, B, C și D.
Peptidul natriuretic de tip B (BNP), împreună cu alte două peptide înrudite, Peptidul natriuretic de tip A (ANP) și Peptidul natriuretic de tip C (CNP), formează o familie de peptide care împărtășesc o structură ciclică de 17 aminoacizi, dintre care șase sunt conservați de întreaga familie. Excluzând diferența de secvență de aminoacizi, cele trei peptide se mai deosebesc și prin lungimea brațelor amino-terminal (N-terminal) și carboxi-terminal (C-terminal), ce se extind din fiecare inel.
ANP este sintetizată și eliberată de miocitele atriale. Peptidul natriuretic de tip A (ANP) scade tensiunea arterială și îndeplinește funcții natriuretice, diuretice și kaliuretice. Peptidul natriuretic de tip B (BNP) a fost găsit inițial în creierul porcin, însă s-a demonstrat că se găsește în concentrații mult mai crescute în ventriculii inimii. CNP se găsește în creier și vase coronare, fiind important pentru reglarea tonusului vascular, iar DNP nu prezintă funcții cunoscute la om, acesta fiind izolat din veninul de șarpe.
Ventriculii inimii reprezintă principala sursă de sinteză și eliberare a BNP ca răspuns la stresul ventricular, dar și încărcarea de volum. Precursorul inactiv al BNP este reprezentat de Pro-BNP. Acesta este scindat în componenta activă (BNP) și o componentă secundară inactivă (N-terminal-pro-BNP sau NTproBNP).
Peptidul natriuretic de tip B îndeplinește numeroase funcții, cum ar fi diureza, natriurena, vasodilatație arterială și venoasă, dar și antagonizarea sistemului renină-angiostensină. Timpul de înjumătățire ale BNP este de aproximativ 20 de minute, urmând ca NTproBNP să prezinte un timp mai mare, de aproximativ 60 de minute.
Peptidul natriuretic de tip B dar și NTproBNP sunt considerați a fi biomarkeri cardiovasculari pentru diagnosticul insuficienței cardiace, dar utili și pentru monitorizarea și detectarea disfuncției sistolice și diastolice a ventriculului stâng.
Insuficiența cardiacă este o afecțiune ce se caracterizează prin scăderea volumului stroke, fapt ce duce la apariția unui debit cardiac insuficient pentru buna funcționare a organismului. Scăderea volumului stroke se produce simultan cu creșterea presiunii arteriale, care întinde pereții inimii și provoacă, astfel, eliberarea de BNP. Diagnosticul precoce este esențial, în special pentru pacienții cu vârstă înaintată.
Deoarece dozarea BNP poate fi utilizată pentru a măsura severitatea sau progresul insuficienței cardiace, măsurarea peptidul natriuretic de tip B poate fi folosită și pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului la pacienții cu insuficiență cardiacă acută.
Când este recomandată determinarea Peptidul natriuretic de tip B
Dozarea Peptidul natriuretic de tip B este recomandată atât pentru diagnosticarea insuficienței cardiace sau a altor afecțiuni ale inimii, dar și pentru monitorizarea răspunsului la tratament.
Simptomatologia insuficienței cardiace poate include:
- stări de oboseală accentuată;
- scăderea capacității de concentrare;
- lipsa poftei de mâncare;
- grețuri ce pot fi urmate de vărsături;
- edeme la nivelul membrelor;
- dificutate în procesul de respirație;
- dereglări ale ritmului cardiac;
- senzație de sufocare;
- palpitații;
- tuse seacă.
Procedura recoltare
Determinarea peptidul natriuretic de tip B nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos.
Interpretare rezultate
Rezultatul testului se prezintă sub forma:
Negativ: <100 ng / L
Echivoc: 100 - 400 ng / L
Probabilitate mare de insuficiență cardiacă: > 400 ng / L
*Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Interferențe și limite
Medicamentația specifică pentru insuficiența cardiacă poate duce la scăderea BNP și NTproBNP din sânge.
Valori scăzute mai pot apărea și în obezitate sau în insuficiență renală.
Valori crescute
Creșteri ale peptidului natriuretic de tip B se pot întâlni în insuficiență cardiacă, hipertensiune pulmonară, embolism pulmonar acut sau sindroame coronariere acute.
Valori scăzute
Valori scăzute ale peptidului natriuretic de tip B pot exclude un diagnostic de insuficiență cardiacă. Dacă simptomatologia specifică este, totuși, prezentă, medicul specialist poate recomanda realizarea unor teste suplimentare. Este important ca rezultatele să fie interpretate în context clinic.
Bibliografie
- Hubers, Scott A, et al. “B-Type Natriuretic Peptide and Cardiac Remodelling after Myocardial Infarction: A Randomised Trial.” Heart, vol. 107, no. 5, 3 Aug. 2020, pp. 396–402, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32747497/, https://doi.org/10.1136/heartjnl-2020-317182
- Wan, Siu-Hin, et al. “Chronic Peptide Therapy with B-Type Natriuretic Peptide in Patients with Pre-Clinical Diastolic Dysfunction (Stage B Heart Failure).” JACC Heart Failure, vol. 4, no. 7, 10 Feb. 2016, pp. 539–547, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26874387/, https://doi.org/10.1016/j.jchf.2015.12.014
- A. El-Khuffash, and E J Molloy. “Are B-Type Natriuretic Peptide (BNP) and N-Terminal-Pro-BNP Useful in Neonates?” Archives of Disease in Childhood Fetal & Neonatal, vol. 92, no. 4, 24 Jan. 2007, pp. F320–F324, pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2675431/, https://doi.org/10.1136/adc.2006.106039
- Yandle, Tim G, and A Mark Richards. “B-Type Natriuretic Peptide Circulating Forms: Analytical and Bioactivity Issues.” Clinica Chimica Acta, vol. 448, 7 July 2015, pp. 195–205, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009898115003290, https://doi.org/10.1016/j.cca.2015.07.004
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
