RUTINA DE VINERI

20% reducere la consultații și analize!

Află mai mult
 

RMN - Imagistică prin rezonanță magnetică

Pentru examinarea abdominală sau abdomino-pelvină este probabil ca medicul să vă ceară să nu mâncați nimic cu 3-6 ore înainte de investigație. Dacă nu vi se fac alte recomandări, vă puteți urma rutina zilnică și, dacă urmați un anumit tratament, vă puteți lua medicamentele în mod normal. Anumite investigații pot necesita administrarea, de către cadrele medicale, a unei substanțe de contrast intravenoase pentru o mai bună vizualizare a organelor.

Înainte de examinare, trebuie să vă scoateți bijuteriile, ceasul, ochelarii, acele de păr, agrafele și să îndepărtați orice alte obiecte care pot conține metal (stilou, chei, monede, aparate auditive, piercing-uri). De asemenea, trebuie să știți că, în timpul examinării, anumite tatuaje realizate cu pigmenți metalici pot produce o senzație de căldură locală.

Anunțați medicul dacă suferiți de orice fel de afecțiune medicală sau dacă ați trecut printr-o intervenție chirurgicală recentă!

În cazul în care aveți montat un sterilet, anunțați medicul ginecolog înaintea efectuării unei examinări IRM, pentru a valida compatibilitatea acestuia cu câmpul magnetic.

Deși nu s-a dovedit că IRM poate influența evoluția sarcinii, se recomandă evitarea examinării în primul trimestru.

asistenta medicala si aparat rmn

Procedura de pregătire pentru un RMN

Pentru efectuarea unui RMN de orice tip aveți nevoie de trimitere de la medicul de familie. De asemenea, trebuie să oferiți informații despre medicamentele pe care le luați în mod obișnuit, afecțiunile diagnosticate, să aveți analizele de sânge la zi (uree, creatinină), alte documente care să ateste investigațiile anterioare (CT, ecografii, radiografii sau alt RMN).

Dacă nu aveți indicații stricte, nu trebuie să urmați o procedură anume înainte de această investigație. Sunt situații totuși în care medicul poate recomanda să nu mâncați cu 3 - 6 ore înainte de testare.

În cazul în care aveți de efectuat un RMN cu substanță de contrast, aceasta va fi administrată intravenos de personalul medical înainte de procedură.

Indicații speciale: nu puteți avea bijuterii, ochelari, ceas, agrafe sau alte articole de prins părul. De asemenea veți fi îndrumat să lăsați toate obiectele metalice înainte de a intra în camera unde se află RMN-ul.

Atenționare: pot să apară senzații de căldură la nivel local, dacă aveți tatuaje realizate cu pigmenți metalici.

Contraindicații

Sunt totuși anumite categorii de persoane care nu pot beneficia de imagistică prin rezonanță magnetică. Iată care sunt acestea: cei cu stimulator cardiac sau care au alți biostimulatori, purtătorii de proteze osoase metalice, cei cu proteze cardiace valvulare, stenturi vasculare, stimulator neuronal sau alte implanturi metalice care sunt trecute pe lista de incompatibilitate cu RMN.

Informați medicul dacă ați avut recent o intervenție chirurgicală sau dacă suferiți de o anumită afecțiune medicală.

Femeile care au sterilet trebuie să poarte o discuție cu ginecologul sau chiar cu radiologul, înainte de a face programare pentru RMN. De asemenea, dacă suspectați că ați putea fi însărcinată nu este recomandată această investigație în primul trimestru. În cazul copiilor și al persoanelor claustrofobe se poate opta pentru sedare, astfel încât examinarea să se realizeze cu acuratețe și în deplină siguranță, decizia fiind însă a specialistului.

Contraindicații privind substanța de contrast

Au fost raportate puține cazuri în care pacienții care aveau de efectuat RMN cu substanță de contrast s-au confruntat cu reacții adverse de tipul: greață, dureri de cap, senzație dureroasă la locul injectării, urticarie și mâncărimi sau alte reacții alergice. Acestea sunt motivele pentru care trebuie să vorbiți cu medicul dacă vă știți cu alergii. De asemenea, persoanele cu boli renale severe nu pot efectua RMN cu substanță de contrast pentru că aceasta este eliminată la nivelul rinichilor.

Pacienții dializați, cei care au risc de fibroză sistemică nefrogenă și femeile însărcinate nu pot efectua RMN cu substanță de contrast.

Greutatea maximă admisă pentru aparatele RMN din clinicile MedLife

Pentru efectuarea RMN-urilor în deplină siguranță, MedLife are o anumită politică legată de greutatea maximă admisă, în funcție de tipul de RMN. Astfel, în București, greutatea maximă admisă este de 130 Kg, excepție aparatele din unitățile MedLife Berceni, Unirii și Băneasa, unde greutatea maximă admisă nu poate depăși 120 de Kg.

În Cluj Napoca, greutatea maximă admisă este de 150 de Kg, Constanța - 120 de Kg, Iași - 130 de Kg, Galați - 120 de Kg și la Timișoara, greutatea maximă admisă la RMN este de 120 de Kg.

Programează-te la un medic MedLife!

Poate ai o problemă de sănătate. Sau vrei să faci unele investigații mai amănunțite. Ori vrei să te asiguri că totul e bine.

Indiferent pentru ce ai nevoie de un medic bun, îți poți face o programare, în aplicația mobilă sau apelând numărul de Call-Center (021) 9646.

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.