rmn

RMN cerebral: Când este necesar și cum te pregătești?

Solicită o programare

*Toate câmpurile sunt obligatorii.

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Sistemul Medical MedLife SA în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termeni și condiții.

Ce este RMN-ul / IRM-ul cerebral?

Durerile de cap recurente pot fi un semn al unor afecțiuni ale creierului sau al unor probleme instalate în organismul pacientului. Pentru a diagnostica în timp util o boală care poate să afecteze grav calitatea vieții, RMN-ul cerebral este o soluție recomandată în unele situații.

Un RMN cerebral sau un IRM cerebral produce imagini detaliate ale creierului și ale trunchiului cerebral, reprezentând o soluție pentru a indica medicului specialist probleme precum sângerarea, umflarea, probleme cu modul în care s-a dezvoltat creierul, tumori, infecții, inflamații, leziuni cauzate de un accident vascular cerebral sau probleme cu vasele de sânge. RMN-ul poate ajuta, de asemenea, la identificarea durerilor de cap sau convulsiilor.

În unele cazuri, RMN-ul poate oferi imagini clare ale unor părți ale creierului care nu pot fi văzute la fel de bine cu o radiografie, scanare CT sau ultrasunete, ceea ce îl face o analiză importantă pentru găsirea problemelor cu glanda pituitară și trunchiul cerebral.

RMN-ul cerebral cu substanță de contrast se efectuează atunci când se dorește o vizibilitate sporită a imaginilor. Substanța de contrast poate să cauzeze alergii sau reacții adverse, așa că trebuie discutat cu medicul înainte de efectuarea procedurii.

RMN cerebral

Când este indicat RMN-ul cerebral?

RMN-ul cerebral normal sau RMN-ul cerebral cu substanță de contrast poate fi recomandat de către un specialist atunci când există simptome specifice ale unor afecțiuni ale creierului, fiind un examen folosit pentru a confirma sau pentru a determina rapid un diagnostic al unei afecțiuni medicale legate de creier care necesită tratament de urgență.

Beneficii și riscuri

Beneficiile unui RMN cerebral:

  • examenul RMN oferă un contrast mai bun al țesuturilor moi decât CT;
  • RMN-ul poate diferenția mai bine între grăsime, apă, mușchi și alte țesuturi moi, în comparație cu un CT;
  • diagnosticarea unei game largi de boli și afecțiuni;
  • nu iradiază.

Riscurile unui RMN cerebral: 

  • mediul MR implică un câmp magnetic puternic care se modifică în timp și energie de radiofrecvență, fiecare dintre acestea având o frecvență specifică;
  • energia de radiofrecvență utilizată în timpul scanării RMN poate duce la încălzirea corpului. Potențialul de încălzire este mai mare în timpul examinărilor RMN lungi.
  • Efectele adverse ale RMN-ului cerebral pot include greață, dureri de cap și durere la locul injectării substanței de contrast, precum și urticarie, mâncărimi ale ochilor.

Întrebări frecvente

Cât timp durează un RMN cerebral?
Mă pot mișca în timpul examinării?
În cât timp voi primi rezultatele?
Cât costă un RMN cerebral?

Programează-te la un medic MedLife

Poate ai o problemă de sănătate. Sau vrei să faci unele investigații mai amănunțite. Ori vrei să te asiguri că totul e bine.

Indiferent pentru ce ai nevoie de un medic bun, îți poți face o programare, în aplicația mobilă sau apelând numărul de Call-Center (021.9646).

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.