RUTINA DE VINERI

20% reducere la consultații și analize!

Află mai mult
 

Radioterapia - Tehnică imagistică cu radiații ionizante

Când este indicată realizarea radioterapiei?

Radioterapia poate fi utilizată atât în stadiile incipiente ale cancerului, cât și după ce a început să se răspândească. Cel mai frecvent, radioterapia se folosește în tratarea cancerului de sân, de col uterin, de prostată, de stomac, cancerului colorectal sau pulmonar. Nu toate tipurile de tumori sunt însă sensibile la radiațiile ionizante folosite în această terapie. De exemplu, în cazul cancerului de tiroidă sau al celui de ovar, radioterapia are un rol limitat.

În unele cazuri, radioterapia este singura metodă de tratament necesară. De cele mai multe ori, este însă combinată cu chimioterapia, intervenția chirurgicală sau alte metode de tratament pentru a spori eficiența acestora. Când anume se realizează radioterapia se stabilește în funcție de tipul de cancer tratat și de scopul tratamentului.

femeie realizand radioterapie pentru cancer

Procedura de pregătire pentru radioterapie

Pregătirea pentru radioterapie presupune stabilirea planului de tratament și simularea tratamentului. În acest scop se vor realiza diverse măsurători și teste imagistice în funcție de ale căror rezultate se va delimita și marca zona ce urmează să fie tratată și se vor stabili tipul de radioterapie folosit, doza de radiații și durata tratamentului. Informați-vă medicul înainte sau în timpul primei întâlnirea de planificare dacă aveți un stimulator cardiac sau un implant auditiv.

Înainte de a începe radioterapie, echipa medicală vă va explica ce implică acesta și vi se va cere să semnați un formular de consimțământ prin care vă dați permisiunea pentru tratament. Cereți-le să vă explice orice nelămuriri aveți, inclusiv cele referitoare la meniul dumneavoastră pe parcursul radioterapiei, prevenirea sarcinii, fertilitate, îngrijirea pielii sau renunțarea la fumat.

Dacă veți face iradiere în zona abdomen-pelvis, de exemplu, se va indica respectarea unui regim alimentar și se recomandă să aveți scaun dimineața, iar ultima masă ar trebui luată cu cel puțin 2 ore înainte de procedură; în alte cazuri, este necesar ca vezica să fie plină în timpul ședinței de radioterapie. Este interzisă purtarea bijuteriilor și a altor obiecte din metal.

Cum decurge o ședință de radioterapie

Cum anume decurge o ședință de radioterapie depinde de tehnica folosită. În cazul radioterapiei externe, veți fi condus în sala de tratament și rugat să vă întindeți pe masa de iradiere. După ce veți fi poziționat corect, veți fi lăsat singur în sală și va începe ședința, în timpul căreia sursa de radiații se va roti în jurul mesei de tratament, în timp ce aceasta se deplasează în plan orizontal, în coordonare cu mișcarea sursei. Intensitatea fasciculului de radiații va fi reglată pentru a se conforma formei tumorii, iar anatomia din zona acesteia va fi verificată în permanență și comparată cu imaginile folosite atunci când s-a stabilit planul de tratament. Veți sta în camera de tratament timp de 10-30 de minute, însă radioterapia propriu-zisă va dura 1-5 minute, în funcție de doza prescrisă.

Efecte secundare ale radioterapiei

Din cauza faptului că sunt afectate și celulele sănătoase, pot să apară și efecte secundare ale radioterapie. Printre acestea se numără:

  • Oboseala și lipsa de energie;
  • Căderea părului în zona tratată;
  • Greața și vărsăturile;
  • Sensibilizarea zonei tratate.

Astfel de reacții dispar, de regulă, la câteva săptămâni după încheierea radioterapiei.

În funcție de locul în care se află tumoarea, pot apărea și efecte pe termen lung, precum:

  • Durere și eritem pe termen lung;
  • Schimbarea culorii tegumentului în zona respectivă;
  • Modificări ale tranzitului intestinal;
  • Inflamarea vezicii urinare;
  • Dificultăți în respirație;
  • Infertilitate;
  • Impotență.

Contraindicații

Femeile ar trebui să evite să rămână însărcinate dacă fac radioterapie deoarece tratamentul ar putea face rău fătului. Se recomandă folosirea unei metode de contracepție pe parcursul tratamentului și timp de câteva luni după finalizarea acestuia.

Programează-te la un medic MedLife!

Poate ai o problemă de sănătate. Sau vrei să faci unele investigații mai amănunțite. Ori vrei să te asiguri că totul e bine.

Indiferent pentru ce ai nevoie de un medic bun, îți poți face o programare, în aplicația mobilă sau apelând numărul de Call-Center (021) 9646.

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.