Cum renunțăm la fumat?

Sănătate
23 Mai 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
cum renuntam la fumat

Să spui stop tutunului poate fi unul dintre cele mai dificile, dar pline de satisfacții, lucruri pe care poți să le faci pentru tine. Sănătatea începe să se îmbunătățească aproape imediat și elimini riscul de boli grave. În plus, cei din jur nu mai sunt afectați de fumatul pasiv și economisești și bani.

Dependența de nicotină

Nicotina este principalul compus chimic ce se găsește în plantele de tutun și care generează dependență. Aceasta se găsește sub forma unui lichid incolor, ce se absoarbe ușor în piele și în mucoase. Fiind un drog psihoactiv, prin utilizare repetată, nicotina determină o dependență puternică, asemănătoare heroinei sau cocainei. Prin inhalarea fumului de țigară, în numai 7 secunde nicotina ajunge în creier și determină eliberarea unor neurotransmițători (dopamina și noradrenalina), declanșând „senzația de plăcere”. Consumatorul crește cantitatea de nicotină inhalată și astfel dezvoltă dependența fizică.

Pe de altă parte, folosirea repetată a produselor de tutun poate deveni un obicei, o rutină zilnică, ceea ce duce la dependența psihică.

Acțiunea tutunului asupra sănătății

Efectele consumului de tutun asupra sănătății depind de felul în care este utilizat (fumat, aspirat, mestecat), precum și de cantități.

Principalele pericole sunt creșterea riscului de cancer pulmonar și bolile cardiovasculare. Consumul de tutun poate declanșa infarctul miocardic și boli ale sistemului respirator, precum boala pulmonară obstructivă cronică

(BPOC) și cancerul pulmonar.

Fumatul este una dintre cauzele majore de îmbolnăvire și mortalitate, iar speranța de viață a unui fumător este mai mică cu 5-20 de ani.

De ce este atât de greu să renunți la tutun

Asocierea celor două tipuri de dependență, fizică și psihică, face ca renunțarea la nicotină să fie dificilă și implică apariția sevrajului: nevoia imperioasă de a fuma, iritabilitate, anxietate, cefalee, apetit crescut. Aceste simptome diferă în funcție de pacient, iar fenomenele de sevraj pot fi foarte intense.

Riscurile asociate fumului de țigară

  • riscul de boli cardiovasculare este de două ori mai mare la pacienții fumători (ateroscleroză, boli coronariene, accident vascular cerebral);
  • fumatul este principalul factor de risc în apariția cancerului bronhopulmonar; principalul factor declanșator al exacerbărilor astmatice; fumătorii au un risc de 2-3 ori mai mare de a se infecta cu bacilul Koch (bacilul tuberculozei); risc mai mare de infecții respiratorii;
  • fumatul crește riscul de ulcer gastric sau duodenal, cancer gastric sau esofagian;
  • crește riscul de infertilitate și menopauză precoce;
  • fumatul matern crește riscul nașterii premature și al afecțiunilor pulmonare precum astm bronșic, bronșită sau pneumonii repetate.

Fumatul și sănătatea plămânilor

Fumul de țigară conține peste 7.000 de compuși toxici, 50 dintre ei cunoscuți cu potențial cancerigen. Cei mai importanți sunt: nicotina, gudronul, acetona, arsenicul, monoxidul de carbon, cadmiul, acidul cianhidric etc.

În prezent, nu mai există niciun dubiu că fumatul constituie cauza directă a cancerului bronhopulmonar. Riscul fumătorilor este de 15-20 de ori mai mare decât al nefumătorilor. Există numeroase dovezi care confirmă că și expunerea pasivă la fumul de țigară determină cancer pulmonar.

Prin substanțele iritante conținute, fumul de țigară deteriorează mecanismele de apărare ale căilor respiratorii, facilitând dezvoltarea infecțiilor și a alergiilor respiratorii. Fumatul determină reacții inflamatorii anormale la nivelul plămânilor și limitarea progresivă a fluxului de aer, ceea ce duce la apariția BPOC. De asemenea, fumul de țigară este principalul factor declanșator al crizelor de astm bronșic.

Etapele prin care se poate renunța

Există câteva „reguli de aur” care asigură succesul în abandonarea fumatului, cea mai importantă fiind „abandonul brusc”, din prima zi. Dependența de nicotină beneficiază și de terapie farmacologică, prima indicație fiind terapia de substituție nicotinică.

Cum renunți:

  • luarea deciziei de a renunța la fumat;
  • stabilirea datei și alegerea unui plan de acțiune;
  • confruntarea simptomelor de sevraj și a altor obstacole;
  • rezistența în timp.

Ce se întâmplă după ce te lași de fumat

În primele zile după încetarea fumatului, pacienții pot experimenta simptome ale sevrajului. Însă după numai o zi fără tutun, tensiunea arterială începe să revină la normal, iar nivelul oxigenării organismului crește, ceea ce va face ca activitatea fizică să devină mai ușoară.

La fel de importante sunt și o circulație mai bună a sângelui, reglarea ritmului cardiac și a presiunii sângelui, dispariția tusei. Simțul mirosului se îmbunătățește, iar gustul devine mai intens, pe măsură ce se vindecă terminațiile nervoase afectate de fumat. Treptat, odată cu ameliorarea circulației sangvine și a funcției pulmonare, scade semnificativ riscul de boli cardiovasculare și pulmonare. Corpul începe să se vindece în mod natural și să-și recâștige vitalitatea.

Cum tratezi dependența de nicotină

Efortul de a renunța la fumat poate fi susținut de medic. Este importantă motivația pentru renunțare, deoarece multe patologii sunt declanșate sau agravate de prezența fumatului. Însă motivația și voința nu sunt adesea suficiente, ci implică elemente practice. Una dintre metodele de consiliere este „strategia celor 5 S”:

  • Screening – identificarea fumătorilor;
  • Sfătuire – consilierea minimală în vederea ameliorării sevrajului;
  • Stadializare – evaluarea motivației pentru sevraj și a dependenței;
  • Sprijin – susținerea fumătorilor în demersul lor;
  • Supraveghere – monitorizarea ex-fumătorilor.

Prin aceste metode, medicul evaluează, informează, asistă și susține pacienții pentru a-i ajuta să renunțe la fumat.

Articol publicat în revista InfoLife nr. 100, ediția din mai 2022.

Acest material este realizat împreună cu dr. Ramona Eftenaru, medic specialist pneumologie, Hyperclinica MedLife Craiova.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării