BLOGUL MEDICILOR

04 Mai 2021

Screeningul pentru cancerul colorectal

scris de

Dr. Oreste Chiriac - medic specialist gastroenterologie

Ce este cancerul colorectal?

Este cancerul care apare la nivelul colonului sau rectului. Uneori, creșteri anormale, numite polipi, se formează la nivelul mucoasei intestinale. În timp, unii polipi se pot transforma în cancer.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului de colon și rect includ:

● Dureri de stomac sau meteorism difuz

Schimbarea obiceiurilor intestinale (constipație sau diaree)

Sânge în scaun

Astenie fizică

Nivel scăzut de fier, frecvent cu anemie (anemie feriprivă)

Scaune negre sau de culoare închisă

 

Ce este screeningul pentru cancer colorectal?

Testele de screening pot evidenția polipi, astfel încât să poată fi îndepărtați înainte de a se transforma. De asemenea, screeningul ajută la depistarea cancerului colorectal într-un stadiu incipient, când tratamentul este cel mai eficient.

Adulții ar trebui să fie încadrați programului de screening începând cu vârsta de 50 de ani sau mai devreme, în funcție de riscul de a dezvolta cancer colorectal. Sunt disponibile mai multe teste, fiecare având avantaje și dezavantaje.

Majoritatea cancerelor colorectale se dezvoltă din polipi precanceroși. Polipii sunt creșteri care se formează din mucoasa colonului. Pot fi detectați cu o procedură endoscopică (colonoscopie sau sigmoidoscopie) sau colonografie CT și, într-o măsură mai mică, prin alte teste, cum ar fi cele pentru scaun.

Cele două tipuri de polipi cel mai frecvent detectate sunt de tip adenomatos si hiperplazici. Polipii adenomatoși se pot transforma in cancer, această progresie durează cel puțin 10 ani la majoritatea persoanelor.

Dacă se găsește un polip in timpul colonoscopiei, acesta este rezecat endoscopic in cadrul aceleași proceduri. Screeningul regulat și eliminarea polipilor vă reduce riscul de a dezvolta cancer colorectal (cu până la 90% cu colonoscopie). În mod similar, dacă se constată un cancer, acesta poate fi tratat într-un stadiu cât mai incipient.

 

Care sunt factorii de risc pentru a dezvolta cancer colorectal?

Riscul crește pe măsură ce îmbătrânim. Aproximativ 90% din cazuri apar la persoanele care au 50 de ani sau mai mult.

Alți factori de risc includ:

Boală inflamatorie intestinală, cum ar fi boala Crohn sau Colita ulcerativă

Istoric personal sau familial de cancer colorectal sau polipi colonici

Sindroame genetice, cum ar fi polipoza adenomatoasă familială sau cancerul colorectal ereditar non-polipozic (sindrom Lynch)

Factori legați de stilul de viață care pot contribui la un risc crescut de cancer colorectal:

Lipsa activității fizice regulate

O dietă săracă în fructe și legume

O dietă săracă în fibre și bogată în grăsimi sau o dietă bogată în carne procesată

Obezitatea

Consumul de alcool și tutun

 

Care sunt metodele de screening pentru cancer colorectal ?

  • Colonoscopia - permite unui clinician să examineze mucoasa întregului colon, inclusiv rectul .

Procedura - necesită curățarea întregului colon, astfel încât medicul să poată vedea bine interiorul. Această curățare implică de obicei consumul unui preparat lichid laxativ care provoacă diaree temporară. Un tub subțire, flexibil este introdus prin anus și utilizat pentru a inspecta direct mucoasa rectului și întregul colon. În timpul explorării pot fi prelevate biopsii (probe de țesut). Polipii și unele tipuri de cancer pot fi eliminate în timpul acestei proceduri.

Eficacitate - este cea mai sensibilă dintre testele disponibile; detectează majoritatea polipilor mici și aproape toți polipii mari și cancerele și reduce substanțial riscul de a dezvolta și de a muri de cancer colorectal.

  • Sigmoidoscopia - permite unui clinician să vizualizeze direct mucoasa rectului și partea inferioară a colonului (colonul descendent). Această zonă reprezintă aproximativ o treime din suprafața totală a rectului și a colonului.

Pregatirea si explorarea sunt similare colonoscopiei cu dezavantajul că nu poate detecta polipii sau cancerele care sunt localizate doar în partea dreaptă (de exemplu, în cec sau colon ascendent până la flexura hepatică) sau în colonul transvers.

  • Colonografia CT -  denumită uneori „colonoscopie virtuală”, este un test care utilizează un scaner CT pentru a realiza imagini ale întregului colon care permit unui radiolog să determine dacă sunt prezente leziuni protruzive.Avantajele majore sunt că nu necesită sedare și este neinvazivă.

Există mai multe dezavantaje ale CTC, necesitând o pregătire intestinală pentru a curăța colonul, iar dacă se constată modificări va fi necesară completarea cu o colonoscopie pentru a evalua mucoasa si de a preleva biopsii.

  • Testele in scaun

Testul hemocult - folosește guaiacul chimic pentru a detecta sângele în scaun.

Testul imunochimic fecal (FIT) folosește anticorpi pentru a detecta sângele în scaun.

Testul FIT-ADN combină FIT cu un test care detectează ADN-ul modificat în scaun.

 

Cat de des trebuie efectuat screening-ul pentru cancer colorectal ?

Persoanele cu un risc mediu de cancer colorectal ar trebui să înceapă screeningul la vârsta de 50 de ani. Se recomandă oricare dintre următoarele strategii de screening:

Colonoscopie la fiecare 10 ani

Testarea scaunelor în fiecare an (folosind teste de sânge ocult imunochimic guaiac sau fecal)

Colonografie tomografică computerizată (CTC) la fiecare cinci ani

Sigmoidoscopie flexibilă la fiecare cinci ani, cu sau fără un test fecal imunochimic fecal (FIT)

Testarea scaunelor folosind teste FIT și ADN la fiecare trei ani

 

Screeningul pentru persoanele cu risc crescut poate presupune începerea de la o vârstă mai mică, screening mai frecvent și utilizarea unor teste mai sensibile (colonoscopie).

Recomandările de screening depind de istoricul familiei , inclusiv câte rude au fost afectate, vârstele lor la diagnostic și dacă au avut cancer colorectal sau polipi adenomatoși in stadiu avansat.

Se recomandă screeningul timpuriu (începând cu vârsta de 40 de ani sau cu 10 ani mai mic decât cel mai devreme diagnostic din familie) pentru persoanele care au:

O rudă de gradul I cu cancer colorectal, polip adenomatos in stadiu avansat înainte de vârsta de 60 de ani - Screeningul trebuie repetat cu o colonoscopie la fiecare cinci ani.

Două sau mai multe rude de gradul I cu cancer colorectal, polip adenomatos in stadiu avansat la orice vârstă - Screeningul trebuie repetat cu o colonoscopie la fiecare cinci ani.

O rudă de gradul I cu cancer colorectal, polip adenomatos in stadiu avansat la vârsta de 60 de ani sau mai mult - După testul inițial, screening-ul trebuie repetat în același program ca și pentru persoanele cu risc mediu (de exemplu, cu o colonoscopie la fiecare 10 ani).

Polipoza adenomatoasă familială si sindromul Lynch - Aceste condiții mai puțin frecvente necesită screening agresiv și tratamente preventive. Dacă oricare dintre aceste sindroame se desfășoară în familia dvs., este important să consultați periodic un clinician cu experiență pentru monitorizare și testare.

Boala inflamatorie intestinală - Dacă aveți colită ulcerativă sau boala Crohn, aveți un risc crescut de cancer colorectal. Cel mai bun plan de screening va depinde de cât timp ați avut boala și de cât de mult din colon este afectat.

Depistat în faze incipiente, cancerul colorectal poate fi tratat și vindecat. Screeningul cancerului colorectat este recomandat atât bărbaților cât și femeilor. Consultă medicul specialist pentru cele mai bune recomandări.

 

 

Surse:

https://www.cdc.gov/

https://www.uptodate.com

https://www.esge.com/quality-in-screening-colonoscopy/

https://www.asge.org/

http://www.sred.ro/

Gastroenterologie
Cancer colorectal
Dr. Oreste Chiriac


Echipa MedLife de Gastroenterologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Consulta medicul specialist. Fa-ti o programare la Dr. Oreste Chiriac - medic specialist gastroenterologie.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.