Când este recomandat testul PCR și când facem testul pentru depistarea anticorpilor?

Coronavirus
08 Ianuarie 2020
Autor: Echipa medicală MedLife
cand este recomandat testul pcr si cand facem testul pentru depistarea anticorpilor

De la debutul pandemiei, testarea pentru COVID a evoluat rapid, având un rol cheie în lupta cu virusul SARS-CoV-2. Testarea rămâne esențială, chiar și în contextul campaniei de vaccinare, aflată în plină desfășurare în întreaga lume. În prezent, există două categorii de teste de laborator, fiecare dintre ele având un scop precis: Real Time PCR pentru diagnosticul infecției COVID-19 și testele serologice pentru depistarea anticorpilor pe care organismul îi produce în urma contactului cu virusul.

1.    Testul Real Time PCR, considerat standardul de aur în diagnosticul COVID-19, are rolul de a identifica direct prezența virusului în tractul respirator, deci de a confirma o infecție acută. Acest tip de test îți spune sigur dacă ai sau nu infecție, prin punerea în evidență a prezenței ARN-ului viral la nivelul nazofaringelui.
 

Când este recomandat testul Real Time PCR?

Testul RT-PCR se efectuează pentru a putea diagnostica diferențiat o eventuală simptomatologie respiratorie. Un rezultat pozitiv confirmă infecția COVID-19 și impune izolare de alte persoane pentru a limita transmiterea virusului.

De asemenea, testul PCR se recomandă într-un context epidemiologic definit, dacă ai intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv cu SARS-Co-2. Astfel, poți verifica dacă ești infectat, deși poate nu ai simptomatologie specifică.

Dacă vrei să călătorești în alte țări s-ar putea să ai nevoie să prezinți un rezultat negativ al unui test RT-PCR efectuat în ultimele ore. Anumite țări impun pentru cetățenii români efectuarea acestui test înainte de a le permite accesul pe teritoriul lor.

Nu în ultimul rând, testul PCR poate fi făcut în orice situație care ridică suspiciuni, nefiind nevoie de prescripție medicală.
 

Unde îți poți face testul Real Time PCR pentru un rezultat precis?

Efectuarea și prelucrarea acestui test necesită măsuri riguroase și protocoale speciale, conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății. Laboratoarele trebuie să fie dispună de circuite de biosecuritate și fluxuri de procesare separate de cele pentru restul probelor de laborator.

<Încă de la începutul pandemiei, MedLife și-a extins rețeaua cu 6 laboratoare proprii Real Time PCR, puse în funcțiune în București, Sfântu Gheorghe, Timișoara și Cluj. Acestea funcționează la cele mai înalte standarde de securitate, având capacitatea de a procesa mii de teste zilnic. De altfel, în ultimele șase luni, sute de mii de teste pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 au fost procesate în laboratoarele MedLife din întreaga țară.

2.    Testele serologice au rolul de a detecta răspunsul imun al organismului în urma infecției cu SARS-CoV-2. Altfel spus, acestea pot confirma sau infirma o infecție anterioară, atât la persoanele care au prezentat simptome specifice infecției, cât și la cele asimptomatice.

Acest tip de teste identifică, în urma analizei unei probe de sânge, anticorpi de tip Imunoglobulina M (IgM) și Imunoglobulina G (IgG) pe care organismul îi produce atunci când a intrat în contact cu cornavirusul, aceștia putând rămâne în organism până la câteva luni. Testele detectează în sânge anticorpi anti-proteină N (nucleocapsida) și S (spike), pentru că acestea au un rol important în infecția cu SARS-CoV-2 și determină o producție importantă de anticorpi. Așadar, identificarea anticorpilor anti-proteină N (nucleocapsida) și/sau anti proteină S (Spike), de tip IgG și/sau IgM oferă indicația unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2, fără a preciza însă distanța de la momentul infectant sau traseul simptomatic.

Însă, absența anticorpilor IgG sau IgM nu elimină cu certitudine o posibilă infecție anterioară cu SARS-CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice și detecția ARN prin RT-PCR, sunt elementele care trebuie să stea obligatoriu la baza judecății medicale.

Cum se interpretează rezultatul testelor serologice pentru anticorpi?

Un rezultat negativ al testelor serologice IgM și IgG indică fie că persoana testată NU a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2, fie că perioada de timp de la infectare este încă insuficientă pentru dezvoltarea anticorpilor. Dacă suspectezi că ai fost expus infecției cu virusul SARS-CoV-2, recomandarea este să iei legătura cu medicul de familie sau medicul curant. În acest caz, este necesar testul RT-PCR, metoda cea mai sigură de testare pentru diagnosticul infecției COVID-19.

 

Un rezultat IgM pozitiv poate indica o posibilă infecție acută, dat fiind faptul că anticorpii de tip IgM sunt produși de sistemul imun imediat după momentul infectării. De aceea, dacă nu știi să fi trecut recent prin boală, este recomandat ca în cazul unui rezultat IgM pozitiv să fie efectuat și un test RT-PCR pentru confirmarea diagnosticului.

 

Un rezultat IgG pozitiv indică, cel mai probabil, contactul anterior cu virusul SARS-CoV-2. Acest rezultat sugerează că persoana a fost expusă virusului până la momentul recoltării, indiferent dacă a prezentat simptome specifice sau a fost asimptomatică. În cazul în care nu știi să fi trecut prin boală, testul RT-PCR are rolul de a oferi certitudinea diagnosticului.

Teoretic, prezența anticorpilor ar trebui să asigure protecție față de o nouă infectare cu virusul, însă, în prezent nu sunt suficiente date care să susțină cu fermitate acest lucru despre anticorpii SARS-CoV-2.

În laboratoarele MedLife se folosesc echipamente Abbott ARCHITECT si ALINITY pentru prelucrarea testelor de detectare a anticorpilor, sisteme care pot efectua până la 200 de teste pe oră.

În prezent, în laboratoarele MedLife se pot efectua 3 tipuri de teste pentru detecția anticorpilor anti-SARS-CoV-2, toate prin metoda chemiluminiscenței.

  1. Test anticorpi IgM anti-S – test calitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat și nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.
  2. Test anticropi IgG anti-N – test calitativ, recomandat persoanelor care nu s-au vaccinat și nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.
  3. Test anticorpi IgG anti-S – test cantitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat și nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.


Află unde te poți testa și care este cel mai apropiat centru de recoltare MedLife.  

Mai multe informații despre testele si pachetele de anticorpi SARS-COV-2 pot fi accesate aici.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării