Infectia cu coronavirus COVID-19 – simptome si cum putem preveni infectarea

Coronavirus
14 Martie 2020
Autor: Echipa medicală MedLife
infectia cu coronavirus covid19 simptome si cum putem preveni infectarea

Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care pot provoca infectii atat la animale cat si la oameni. La om, coronavirusurile provoaca infectii respiratorii, de la raceala comuna la boli mai severe, cum ar fi: Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si Sindromul respirator acut sever (SARS).

Cel mai recent coronavirus a fost identificat pentru prima oara in China in decembrie 2019, si provoaca boala coronavirus COVID-19.

Ce este coronavirus COVID-19?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt: durere de cap, nas infundat, febra ridicata, oboseala dificultati de respiratie, stare acuta de oboseala si dureri musculare.

Unele persoane pot prezenta: dureri, congestie nazala, secretii nazale fluide, dureri in gat sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei usoare si incep treptat.

Unele persoane se infecteaza, dar nu dezvolta niciun simptom si nu se simt bine pe tot parcursul infectiei cu virusul.

Majoritatea persoanelor (aproximativ 80%) se recupereaza in urma infectiei cu virusul coronavirus COVID-19 fara a avea nevoie de tratament special.

Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane infectate cu COVID-19 devine grav bolnava si prezinta complicatii respiratorii.

Persoanele in varsta si cele cu boli cronice asociate (de exemplu, hipertensiune arteriala, tulburari cardiace, diabet, afectiuni hepatice si respiratorii) au un risc mai mare de a dezvolta simptome mai severe.

In acest moment exista doar un tratament simptomatic pentru aceasta infectie, motiv pentru care preventia este singura modalitate prin care va puteti apara de raspandirea acestui virus. Aveti grija de sanatatea dvs. si protejati-i pe altii!

infectia cu coronavirus covid19 simptome si cum putem preveni infectarea

Spalati-va regulat mainile cu o solutie antibacteriana pe baza de alcool sau cu apa si sapun.

Este recomandat sa va spalati pe maini:

  • dupa ce ati tusit sau stranutat
  • inainte, in timpul si dupa prepararea alimentelor
  • inainte de masa
  • inainte si dupa folosirea toaletei
  • dupa ce ati intrat in contact cu un animal
  • dupa ce ati dus gunoiul
  • cand ingrijiti o persoana bolnava

Mentineti distanta de cel putin 1 metru intre dvs. si oricine tuseste sau stranuta.

Coronavirusurile umane se raspandesc prin inhalarea microparticulelor infectante emise prin tuse, strănut sau chiar în timpul vorbirii, dacă distanța dintre persoane este mai mică de 1 metru.

Evitati sa atingeti ochii, nasul si gura.

Mainile ating multe suprafete care pot fi contaminate cu virusi. Odata contaminate, mainile pot transfera virusul la ochi, nas sau gura. De acolo, virusul iti poate intra in corp si poate infecta organismul.

Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool.

Asigurati-va ca si dvs. si oamenii din jurul dvs. urmariti o igiena respiratorie buna.

Aceasta presupune acoperirea gurii si nasului cu cotul indoit sau cu o batista/servetel atunci cand tusiti sau stranutati. In cazul in care ati tusit sau stranutat intr-un servetel de hartie, aruncati imediat servetelul folosit la cosul de gunoi.

Evitati contactul apropiat cu persoanele ce prezinta febra si tusesc sau stranuta.

Evitati zonele aglomerate unde sunteti expusi la contact direct si/sau indirect cu un numar mare de persoane, de tipul adunarilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.

Ce faceti in cazul in care suspectati o infectie cu virusul COVID-19

infectia cu coronavirus covid19 simptome si cum putem preveni infectarea

RESPECTATI MASURILE DE IZOLARE SI PROTECTIE

Daca ati calatorit in ultimele 21 de zile in zonele cu transmitere comunitara extinsa COVID-19 respectati cu strictete masurile de carantina, respectiv auto-izolare, la intoarcerea in tara.

Ramaneti acasa daca incepeti sa va simtiti rau, chiar si cu simptome usoare, cum ar fi dureri de cap si nas usor curgator, pana va recuperati.

Sunt recomandate odihna, administrarea de lichide si antitermice.

Evitarea contactul cu alte persoane si a vizitelor la unitatile medicale, va facilita o functionare mai eficienta a acestora si veti contribui la protejarea celorlalti impotriva posibilelor infectari cu COVID-19 si a altor virusi.

ADRESATI-VA MEDICULUI DE FAMILIE

In cazul in care prezentati unul din simptomele specifice infectiei cu Coronavirus, dar nu ati avut contact direct cu o persoana suspecta si nici nu ati calatorit recent in strainatate, ADRESATI-VA MEDICULUI DE FAMILIE. Acesta va putea face o evaluare corecta, in urma careia va stabili conduita medicala adecvata.

APELATI 112

Daca ati avut contact cu o persoana suspecta sau va intoarceti dintr-o tara in care s-au identificat cazuri de Coronavirus si prezentati unul din simptomele specifice infectiei cu acest virus, apelati numarul de urgenta 112 sau Directia de Sanatate Publica din judetul in care va aflati.

EVITATI DEPLASAREA LA SPITAL

In cazul în care suspectati ca sunteti infectat cu COVID-19 NU va deplasati la camerele de garda ale spitalelor pentru a nu risca transmiterea virusului, ci apelati numarul de urgenta 112!

Pentru informatii suplimentare legate de prevenirea infectarii cu virusul COVID–19 (coronavirus) puteti apela numarul 800800358 operationalizat de Institutul National de Sanatate Publica. 

Programul de functionare al liniei verde este zilnic, intre orele 08:00 si 23:00, inclusiv in zilele de sambata si duminica.

Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave

 

infectia cu coronavirus covid19 simptome si cum putem preveni infectarea

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda folosirea mastii de protectie doar in cazul in care suspectati ca ati fost contaminat cu noul coronavirus si prezentati simptome de tuse, stranut, sau in cazul in care acordati asistenta unei persoane care este suspecta de a fi infectata cu noul coronavirus (o calatorie recenta in China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii), precizeaza Ministerul Sanatatii.

De asemenea, utilizarea mastii de protectie ajuta si limiteaza raspandirea virusului, dar trebuie sa fie folosita impreuna cu celelalte masuri de igiena printre care spalarea mainilor cu apa si sapun, se mentioneaza in comunicatul Ministerului, care mai precizeaza si faptul ca nu este necesara folosirea mastilor de protectie suprapuse una peste alta.

REGULI GENERALE DE PREVENTIE a infectarii cu coronavius COVID-19:

EVITATI:

  • calatoriile cu avionul daca aveti febra si tusiti. Daca va imbolnaviti in timpul calatoriei, informati echipajul aeronavei si solicitati ingrijiri medicale imediate.
  • contactul direct cu animalele bolnave si animalele fara stapan. Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun dupa ce ati atins un animal sau produse care provin de la animale. Nu duceti mana la ochi, nas sau gura dupa ce ati intrat in contact cu un animal.
  • carnea stricata
  • deseuri sau gunoi

Dezinfectati echipamentul de lucru (laptop/tastatura/telefon) si zona de lucru cel putin o data pe zi, cu solutii antibacteriene pe baza de alcool.

Gatiti bine carnea si ouale inainte de a le consuma. Trebuie evitat consumul de produse crude de origine animala. Carnea cruda, laptele sau organele de origine animala trebuie manipulate cu grija, pentru a evita contaminarea incrucisata cu alimentele negatite, conform bunelor practici de siguranta a alimentelor. Chiar si in zonele care se confrunta cu focare de infectie cu coronavirus, produsele din carne pot fi consumate in conditii de siguranta daca acestea sunt gatite bine si pregatite in mod corespunzator.

INTREBARI FRECVENTE despre coronavius COVID-19

infectia cu coronavirus covid19 simptome si cum putem preveni infectarea

Sunt antibiotice eficiente in prevenirea sau tratarea coronaviusului COVID-19?

Antibioticele NU functioneaza impotriva virusurilor, functioneaza doar la tratareaa infectiilor bacteriene. Coronavirus COVID-19 este cauzat de un virus, deci antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament al COVID-19.

Acestea trebuie utilizate doar conform indicatiilor unui medic pentru a trata corect o infectie bacteriana.

Exista un medicament sau vaccin pentru tratarea virusului coronavius COVID-19?

Pana in prezent, nu exista niciun vaccin si niciun medicament antiviral specific pentru prevenirea sau tratarea COVID-2019. Cu toate acestea, persoanele infectate trebuie sa urmeze un tratament pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele care prezinta simptome acute trebuie spitalizate.

Majoritatea pacientilor se recupereaza cu ajutorul tratamentului simptomatic (odihna, administrarea de lichide si antitermice).

Poate fi transmis prin aer virusul care provoaca COVID-19?

Studiile de pana acum sugereaza ca virusul care provoaca COVID-19 este transmis mai ales prin contactul cu picaturile respiratorii, mai degraba decat prin aer.

Ma pot infecata cu virusul COVID-19 de la o persoana care nu are simptome?

Principala modalitate de raspandire a infectiei este prin picaturi respiratorii transmise de o persoana care tuseste. Riscul de infectie cu virusul COVID-19 de la o persoana care nu prezinta deloc simptome este foarte mic.

Cu toate acestea, multe persoane diagnosticate cu virusul cu COVID-19 prezinta doar simptome usoare. Acest lucru este valabil in special in stadiile incipiente ale afectiunii. Prin urmare, este posibila infectarea cu virusul COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, prezinta doar o tuse usoara si nu se simte bine.

Sunt periculoase produsele „Made in China” sau pachetele primite din China?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat ca persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus COVID-19, deoarece acesta nu traieste o perioada lunga de timp pe suprafete. Pana in prezent nu exista nici o dovada ca produsele/obiectele produse in China pot transmite noul coronavirus (Covid-19), se arata in comunicat.

Animalele de companie nu transmit coronavirus

In acest moment nu exista dovezi ca animalele de companie, caini si pisici, pot fi infectate de coronavirusul COVID-19. In orice caz, trebuie pastrata o igienica sanitara corespunzatoare si anume spalatul des a mainilor cu apa si sapun dupa contactul direct cu animalele de companie.

Vezi mai jos spitalele MedLife:

BUCUREȘTI

BRAȘOV

ARAD

CRAIOVA

TIMIȘOARA

CLUJ-NAPOCA

SIBIU

PLOIESTI

IASI

 

Surse:

https://www.who.int/ (Organizatia Mondiala a Sanatatii)

http://www.ms.ro/ (Ministerul Sanatatii)

http://www.cnscbt.ro (Institutul National de Sanatate Publica Romania)

https://www.who.int/health-topics/coronavirus

http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19 http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-pentru-populatie

https://www.worldometers.info/coronavirus

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării