Publicat la: 
23/07/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Carolina de Nord au descoperit, printr-un nou studiu, ca anorexia nervoasa este, cel putin partial, o tulburare metabolica si nu pur psihiatrica, asa cum se credea anterior.

Studiul, publicat in revista ”Nature Genetics”, realizat de peste 100 de cadre universitare din intreaga lume, a condus la identificarea a opt variante genetice asociate cu anorexia nervoasa. Rezultatele sugereaza ca originile genetice ale tulburarii sunt atat metabolice, cat si psihiatrice.

Ce este anorexia nervoasa?

Anorexia nervoasa este o boala grava, care pune viata in pericol. Simptomele anorexiei includ o greutate corporala periculos de scazuta, teama accentuata de a lua in greutate si o imagine distorsionata a corpului.

Aceasta boala afecteaza aproximativ 1-2% dintre femei si 0,2-0,4% dintre barbati. In plus, are cea mai mare rata de mortalitate a oricarei boli psihiatrice.

Setul de date analizat de specialisti a inclus 16992 de cazuri de anorexie nervoasa si 55525 de controale efectuate in 17 tari din America de Nord, Europa si Australia.

Ce au descoperit?

  • Baza genetica a anorexiei nervoase se suprapune cu caracteristicile metabolice (inclusiv glicemia), lipide (grasimi) si antropometrice (masurarea corporala), dar este independenta de efectele genetice care influenteaza indicele de masa corporala.
  • Baza genetica a anorexiei nervoase se suprapune cu alte tulburari psihiatrice, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsiva, depresia, anxietatea si schizofrenia.
  • Factorii genetici asociati cu anorexia nervoasa influenteaza activitatea fizica, fapt ce ar putea explica tendinta persoanelor anorexice de a fi foarte active.

”Anomaliile metabolice observate la pacientii cu anorexie nervoasa sunt cel mai adesea atribuite infometarii. Totusi, studiul nostru arata ca diferentele metabolice pot contribui la dezvoltarea acestei tulburari. In plus, analizele noastre indica faptul ca factorii metabolici pot juca un rol aproape la fel de puternic precum efectele pur psihiatrice”, explica Gerome Breen, autorul principal al studiului.

De-a lungul timpului, a existat o incertitudine privind incadrarea anorexiei nervoase din cauza amestecului de trasaturi fizice si psihiatrice. Rezultatele studiului sugereaza ca integrarea informatiilor metabolice poate ajuta la dezvoltarea unor modalitati mai bune de a trata tulburarile de alimentatie.

Astfel, anorexia nervoasa poate fi considerata o tulburare hibrida, metabo-psihiatrica, fiind important sa se ia in considerare atat factorii de risc metabolici, cat si cei psihologici atunci cand se exploreaza noi cai de tratare a acestei boli potential letale.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Oamenii de stiinta de la Universitatea Carolina de Nord au descoperit, printr-un nou studiu, ca anorexia nervoasa este, cel putin partial, o tulburare metabolica si nu pur psihiatrica, asa cum se credea anterior. Studiul, publicat in revista ”Nature Genetics”, realizat de peste 100 de cadre universitare din intreaga lume, a condus la...
Un hormon eliberat in timpul nasterii si al relatiilor sexuale poate fi folosit ca tratament pentru anorexia nervoasa, au indicat doua studii realizate de cercetatori britanici si coreeni, relateaza BBC. Oxitocina, un hormon pe care organismul il elibereaza de regula in timpul relatiilor sexuale, al nasterii si al alaptarii, este folosit deja...
Tulburari de alimentatie / Foto: PhotoXpress Tulburarile de alimentatie sunt boli grave, care provoaca tulburari atat fizice cat si psihice. Persoanele care sufera de astfel de afectiuni incearca, de obicei, sa isi ascunda problemele, insa acestea aduc dupa sine aproape intotdeauna o serie de modificari de comportament, care ar trebui sa fie ca...