Controlul alunițelor: în ce constă, de ce e important

Asigură-te că îi oferi pielii tale cele mai bune măsuri de protecție. Detectează schimbările din timp și protejează-ți sănătatea ‒ controlează-ți alunițele!
Evaluarea alunițelor poate fi un indicator important al sănătății pielii. De aceea, multe persoane se prezintă la medicul dermatolog pentru a se asigura că nu au de ce să se îngrijoreze. Principalul motiv pentru care oamenii merg la control este că se tem de prezența unui tip de cancer cutanat. Urmează existența unui membru al familiei care s-a confruntat recent cu diagnosticul de cancer cutanat și a sporit îngrijorarea față de propriile alunițe. Dr. Mihaela Radu, medic specialist dermatovenerologie, MedLife Constanța, explică aspectele pe care trebuie să le urmărim atunci când ne autoevaluăm alunițele și de ce e important să încurajăm și persoanele apropiate să meargă la controale de rutină.
Examinarea regulată
Melanomul nu dispare și nici nu se vindecă de la sine. Prin urmare, este important ca orice modificare a alunițelor să fie evaluată de un medic dermatolog, pentru stabilirea unui diagnostic precoce și începerea tratamentului la timp. Controlul dermatoscopic anual al alunițelor este recomandat tuturor persoanelor. Acest lucru face posibil descoperirea precoce a melanomului cutanat pentru pacienții care vin regulat la control. Cu cât este depistat mai devreme în evoluție acest tip de cancer agresiv, cu atât ratele de supraviețuire și vindecare sunt mai mari.
„Încurajez pacienții să povestească persoanelor apropiate despre aceste controale de rutină. Întâlnesc frecvent forme de melanom cutanat în stadiu avansat, mai ales la pacienții care nu obișnuiesc să-și examineze periodic alunițele. În aceste cazuri, după excizia chirurgicală, pacientul este îndrumat către medicul oncolog, care îi instituie tratament chimioterapic. Din păcate, în funcție de stadiul melanomului, supraviețuirea este destul de rezervată”, spune dr. Mihaela Radu.
Când devine suspectă o aluniță
Orice aluniță nou apărută sau preexistentă, dar care și-a schimbat forma, mărimea (un diametru mai mare de 6 mm), culoarea, orice aluniță care este friabilă sau sângerează frecvent, orice aluniță care este însoțită de simptomatologie locală (prurit, senzație de arsură, înțepătură etc.) trebuie examinată prin efectuarea unei dermatoscopii. Cu ajutorul unui instrument medical numit dermatoscop, medicul reușește să vizualizeze alunița mărită de cel puțin 10 ori. „Fiecare tip de aluniță sau cancer cutanat prezintă anumite caracteristici dermatoscopice. Iată motivul pentru care simpla examinare cu ochiul liber a alunițelor nu este suficientă, fiind necesară o analiză microscopică”, clarifică dr. Radu.
Îndepărtarea alunițelor nu cauzează cancer
Cea mai des întâlnită greșeală a pacienților, care poate să-i coste viața, este refuzul de a îndepărta chirurgical o aluniță care este suspectă. Dr. Radu confirmă că „mulți oameni, mai ales cei în vârstă, încă se lovesc de mitul conform căruia «dacă scoatem sau umblăm la o aluniță facem cancer de piele», ceea ce este complet fals”.
Opțiuni eficiente de tratament
În funcție de gradul de atipie identificat la dermatoscopie, medicul ia decizia dacă alunița trebuie îndepărtată chirurgical sau dacă este suficientă monitorizarea prin repetarea dermatoscopiei la un interval de 3-6 luni. „Singura metodă corectă de îndepărtare a unei alunițe suspecte este excizia chirurgicală cu margini de protecție, urmată de efectuarea examenului histopatologic. Există într-adevăr și alunițe benigne, cum sunt nevii dermici, care pot fi îndepărtați din considerente estetice fie prin metoda chirurgicală, fie prin arderea cu ajutorul laserului sau a electrocauterului”, explică dr. Mihaela Radu.
Cum reduci riscul de melanom
Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de a dezvolta melanom, cel mai periculos tip de cancer de piele. Dr. Radu recomandă tuturor persoanelor examinarea anuală, indiferent dacă prezintă sau nu alunițe modificate. „Mai mult, sfătuiesc pacienții să evite expunerea la radiațiile solare atunci când acestea au o intensitate puternică, să aplice creme cu factor de protecție, să-și protejeze pielea cu ajutorul unei vestimentații corespunzătoare (haine mai închise la culoare, pălării cu boruri largi, ochelari de soare etc.) și să aibă o alimentație sănătoasă.”
Regula A-B-C-D-E
Îți poți verifica propriile alunițe folosind metoda ABCDE de evaluare a acestora.
- Asimetria. Dacă o aluniță este asimetrică în ceea ce privește forma, culoarea sau conturul, atunci poate fi considerată o aluniță potențial periculoasă.
- Borders, adică margini. Cu cât marginile sunt mai neregulate sau mai zdrențuite, cu atât riscul este mai mare.
- Culoarea. Prezența mai multor culori la nivelul unei alunițe sau o nuanță neomogenă crește riscul de suspiciune.
- Dimensiunea. Un diametru mai mare de 6 mm crește gradul de atipie a unei alunițe.
- Evoluția. Dacă alunița își schimbă dimensiunea, aspectul, structura sau prezintă orice alte simptome clinice, atunci este posibil să fie o aluniță suspectă.
Articol publicat în revista InfoLife nr. 106, ediția de primăvară 2023.
Acest material este realizat împreună cu dr. Mihaela Radu, medic specialist dermatovenerologie, Hyperclinica MedLife Constanța.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Vaccin anti poliomielită: conținut, acțiune, beneficii, efecte secundare
Vaccinul împotriva poliomielitei este singura soluție pentru combaterea acestei maladii virale și pentru încetarea răspândirii sale în cele câteva țări în care mai există. Poliomielita este o boală contagioasă gravă, determinată de virusul poliomielitic (trei subtipuri), care af...

Vaccin meningită: tipuri, administrare, beneficii, riscuri
Boala meningococică este o boală infecţioasă care poate produce complicații severe la sugari și copii, precum meningita şi septicemia. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii meningococice. În România, vaccinurile pentru meningită nu sunt asigurate gratuit p...

Vaccin hepatita B: acţiune, beneficii, efecte secundare
Imunizarea universală a nou-născuţilor împotriva virusului hepatic B este recomandată pentru a proteja copiii cu vârsta mai mică de cinci ani, care prezintă un risc înalt de boală cronică dacă sunt infectaţi, şi pentru a creşte imunitatea în rândul populaţiei generale.Aproximativ 6...