Psihologie

05 Martie 2019

Cum se modifica sensibilitatea emotionala pe parcursul vietii?

emotii

De ce devenim mai pozitivi pe masura ce imbatranim? De ce adolescentii sunt atat de sensibili la lucrurile negative? Acestea sunt intrebarile la care oamenii de stiinta au incercat sa raspunda printr-un nou studiu revolutionar, analizand modul in care oamenii de toate varstele detecteaza semnalele subtile din societate.

Specialistii au creat un test digital de sensibilitate emotionala, fiind completat de 10.000 de barbati si de femei, cu varsta cuprinsa intre 10 si 85 de ani. Testul le-a permis cercetatorilor sa masoare in ce masura a fost capabila fiecare persoana sa detecteze diferentele subtile din indiciile faciale ale fricii, furiei si fericirii. De asemenea, au identificat modificarile privind sensibilitatea lor fata de acele emotii faciale.

Participantilor li s-au prezentat imagini cu cate doua chipuri si au raspuns la intrebari precum ”care fata este mai furioasa?”, ”care este mai fericita?”, ”care este mai infricosatoare?”. Platforma online i-a ajutat sa introduca un set de mostre mult mai mare si mai diversificat si a imbunatatit acuratetea rezultatelor pentru decodarea semnalelor faciale.

Noua metoda de testare si marimea esantionului au ajutat cercetatorii sa inteleaga mai profund diferentele de prelucrare a emotiilor.

”Din studiile anterioare, stim ca experientele de zi cu zi ale unui adolescent sunt diferite de cele ale unei persoane in varsta, dar am vrut sa intelegem legatura dintre aceste experiente si diferentele din intelegerea emotiilor de baza”, spune Laura Germine, directorul Institutului McLean.

Mai mult, a fost analizat si modul in care sensibilitatea emotionala se dezvolta in timpul adolescentei.

”Am constatat ca sensibilitatea la semnalele de furie se imbunatateste substantial de la inceputul pana la mijlocul adolescentei. Aceasta este varsta la care tinerii sunt extrem de expusi formelor de amenintare sociala, cum ar fi agresiunea. Dezvoltarea normala a sensibilitatii la furie poate aduce contributii in anumite situatii si provocari ce apar in aceasta faza a dezvoltarii”, adauga Rutter.

Pe de alta parte, sensibilitatea la semnalele faciale pentru frica si furie scade pe masura ce oamenii imbatranesc, dar capaacitatea de a detecta fericirea ramane aceeasi.

”Stiam deja ca exista o asociere intre varsta si diminuarea capacitatii de a detecta emotiile, in general, dar am descoperit ca majoritatea varstnicilor pot sa observe fericirea. Este remarcabil, cu atat mai mult ca abilitatile vizuale percepute le sunt afectate din cauza varstei si totusi nu exista scaderi in perceptia fericirii”, spune Germine.

Varstnicii tind sa aiba, predominant, emotii si perspective pozitive.

Pe viitor, oamenii de stiinta isi propun ca, pornind de la acest studiu, sa examineze modul in care sensibilitatea emotionala este conectata cu diferite afectiuni ale sanatatii mintale, cum ar fi anxietatea. De asemenea, vor analiza o ipoteza conform careia sensibilitatea la semnalele de furie si de fericire ar putea avea legatura cu dezvoltarea precara a sanatatii mintale dupa o trauma.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Psihologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.