Publicat la: 
5/03/2019

emotii

De ce devenim mai pozitivi pe masura ce imbatranim? De ce adolescentii sunt atat de sensibili la lucrurile negative? Acestea sunt intrebarile la care oamenii de stiinta au incercat sa raspunda printr-un nou studiu revolutionar, analizand modul in care oamenii de toate varstele detecteaza semnalele subtile din societate.

Specialistii au creat un test digital de sensibilitate emotionala, fiind completat de 10.000 de barbati si de femei, cu varsta cuprinsa intre 10 si 85 de ani. Testul le-a permis cercetatorilor sa masoare in ce masura a fost capabila fiecare persoana sa detecteze diferentele subtile din indiciile faciale ale fricii, furiei si fericirii. De asemenea, au identificat modificarile privind sensibilitatea lor fata de acele emotii faciale.

Participantilor li s-au prezentat imagini cu cate doua chipuri si au raspuns la intrebari precum ”care fata este mai furioasa?”, ”care este mai fericita?”, ”care este mai infricosatoare?”. Platforma online i-a ajutat sa introduca un set de mostre mult mai mare si mai diversificat si a imbunatatit acuratetea rezultatelor pentru decodarea semnalelor faciale.

Noua metoda de testare si marimea esantionului au ajutat cercetatorii sa inteleaga mai profund diferentele de prelucrare a emotiilor.

”Din studiile anterioare, stim ca experientele de zi cu zi ale unui adolescent sunt diferite de cele ale unei persoane in varsta, dar am vrut sa intelegem legatura dintre aceste experiente si diferentele din intelegerea emotiilor de baza”, spune Laura Germine, directorul Institutului McLean.

Mai mult, a fost analizat si modul in care sensibilitatea emotionala se dezvolta in timpul adolescentei.

”Am constatat ca sensibilitatea la semnalele de furie se imbunatateste substantial de la inceputul pana la mijlocul adolescentei. Aceasta este varsta la care tinerii sunt extrem de expusi formelor de amenintare sociala, cum ar fi agresiunea. Dezvoltarea normala a sensibilitatii la furie poate aduce contributii in anumite situatii si provocari ce apar in aceasta faza a dezvoltarii”, adauga Rutter.

Pe de alta parte, sensibilitatea la semnalele faciale pentru frica si furie scade pe masura ce oamenii imbatranesc, dar capaacitatea de a detecta fericirea ramane aceeasi.

”Stiam deja ca exista o asociere intre varsta si diminuarea capacitatii de a detecta emotiile, in general, dar am descoperit ca majoritatea varstnicilor pot sa observe fericirea. Este remarcabil, cu atat mai mult ca abilitatile vizuale percepute le sunt afectate din cauza varstei si totusi nu exista scaderi in perceptia fericirii”, spune Germine.

Varstnicii tind sa aiba, predominant, emotii si perspective pozitive.

Pe viitor, oamenii de stiinta isi propun ca, pornind de la acest studiu, sa examineze modul in care sensibilitatea emotionala este conectata cu diferite afectiuni ale sanatatii mintale, cum ar fi anxietatea. De asemenea, vor analiza o ipoteza conform careia sensibilitatea la semnalele de furie si de fericire ar putea avea legatura cu dezvoltarea precara a sanatatii mintale dupa o trauma.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Criza varstei mijlocii / Foto: FreeDigitalPhotos O spaima bantuie subconstientul omului ajuns la varsta de 35 40 de ani: apropierea imbatranirii si, in cele din urma, a mortii. In fata acestei realitati unii barbati prefera sa compenseze trecerea anilor prin investitii intr-o masina noua, puternica, in timp ce unele femei au nevoie de...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca ADN-ul persoanelor care sufera de depresie majora este, biologic, mai batran decat ADN-ul persoanelor sanatoase cu aproximativ opt luni. Acest efect a fost mai vizibil in cazul persoanelor care au trecut prin traume in copilarie, cum ar fi violenta, neglijare, sau abuz sexual, ADN-ul acestora...
Rezultatele unui studiu al Facultatii de Medicina Erasmus din Rotterdam nu vor fi pe gusturile ateilor. Se confirma statistic o teorie mai veche care spune ca religia, indiferent de realitatea credintelor propovaduite, are o utilitate sociala importanta. Participarea la activitati religioase este un antidepresiv mult mai eficient pentru...
Cercetatorii americani au descoperit un nou efect secundar al paracetamolului, potrivit unui studiu care a aratat ca acest medicament poate atenua reactiile emotionale ale oamenilor, noteaza Mediafax. Paracetamolul, care se elibereaza fara reteta, este unul dintre cele mai utilizate analgezice, iar daca rezultatele studiului american vor fi...
Conform unor studii medicale efectuate recent, un mar consumat in fiecare zi poate intarzia procesul de imbatranire, prevenind declinul muschilor oamenilor de varsta a doua. Un produs chimic gasit in coaja merelor poate transforma muschii persoanelor in varsta dupa doar doua luni de tratament, sustin oamenii de stiinta de la Universitatea...