MEDICINA GENERALA

12 Iunie 2018

Hologramele si medicina: ''Un vis devenit realitate''

2018 este anul realitatii mixte si al hologramelor utilizate in medicina. Unul dintre cele mai impresionante momente din domeniu a avut loc acum cateva luni. La Paris s-a efectuat o interventie chirurgicala cu holograme live pe YouTube. Astfel ca se pune intrebarea cum pot revolutiona hologramele medicina.

Realitate mixta si holograme

In timp ce AR permite utilizatorilor sa vada lumea reala si proiecteaza informatii digitale in mediul existent, VR te izoleaza de tot si ofera o simulare completa, este o experienta mai degraba imersiva. Realitatea mixta ofera o exerienta noua rezultata din combinatia dintre procesarea informatica, om si mediul inconjurator.

Hologramele sunt obiecte din lumina si sunet care apar in mediul inconjurator, ca si cum ar fi obiecte reale. Hologramele raspund la privire, gesturi si comenzile vocale si pot interactiona cu suprafetele lumii reale din jurul nostru.

Hologramele pot avea multe aparitii si comportamente diferite. Unele sunt realiste si solide, iar altele sunt animate si eterice, pot produce, de asemenea, sunete, fara a bloca sunetele din mediul inconjurator.

Prima interventie chirurgicala care foloseste realitatea mixta, transmisa LIVE

Unul dintre cele mai impresionante momente care implica realitatea mixta a avut loc acum cateva luni. La Paris s-a efectuat o interventie chirurgicala live pe YouTube, Un pacient a fost operat cu succes la umar de catre un chirurg asistat de HoloLens la spitalul AP-HP Avicenne.

Dr. Grégory a reusit sa pregateasca mai bine operatia si sa determine cea mai buna pozitionare a protezei luand in considerare anatomia pacientului. Dar beneficiul principal a fost in timpul operatiei: chirurgul a avut acces, sub forma holografica, la intregul schelet al pacientului. Acest lucru i-a permis sa pozitioneze perfect proteza, sa vizualizeze in holograme 3D anatomia pacientului si sa acceseze date medicale si tutoriale interactive.

Hologramele, folosite la planificarea unei operatii complexe pe inima la copii

Chirurgii spun ca hologramele sunt un vis devenit realitate, spune Dr Henrik Brun, cardiolog pediatru, Spitalul Universitar din Oslo, Norvegia, care a realizat un studiu in care s-au creat holograme de realitate mixta pentru trei pacienti cu diferite defecte cardiace congenitale folosind imagini din RMN sau CT. Acest lucru a permis chirurgilor sa manipuleze holograma - de exemplu, sa o roteasca sau sa o sectioneze.

Comparativ cu modelele tiparite 3D, hologramele sunt mai rapid si mai ieftin de produs, mai interactive si pot fi mai usor de distribuit.

Medicii au descoperit ca hologramele pot fi vazute cu usurinta in diferite zone clinice ale spitalului si ca ar putea fi vazute simultan de catre cardiologi si chirurgi pentru studii aprofundate ale anatomiei inimii.

Hologramele ofera un mediu sigur pentru a invata

Chirurgia holografica virtuala ar putea fi folosita pentru a instrui tinerii chirurgi in luarea deciziilor, prin vizualizarea 3D a unei operatii si tehnici noi.

Chirurgii experimentati pot incerca diferite solutii pentru proceduri rare si complexe, decat sa ia decizii intraoperator, ceea ce ar trebui sa reduca timpul de operare.

Scopul final este cresterea numarului de chirurgi in formare pentru ca, in prezent, peste cinci miliarde de oameni nu au acces la o interventie chirurgicala sigura.

Practic, se proiecteaza corpul uman la dimensiunea reala in fata studentilor la medicina Astfel, organele, venele sau oasele vor fi vizibile cu exactitate in 3D, iar viitorii profesionisti din domeniul medical vor putea sa analizeze forma, sa-si aminteasca caracteristicile mai viu decat este posibil atunci cand studiaza dintr-o carte. Un exemplu in acest sens este aplicatia INSIGHT HEART 9.

Operatie pe inima cu holograma

Exista deja cateva universitati care intentioneaza sa introduca noua tehnologie: Case Western isi deschide noul campus de educatie pentru sanatate, in colaborare cu Clinica Cleveland in 2019, unde studentii nu vor mai invata anatomia pe cadavre.

Pacientii vor fi ingrijiti mai bine prin intermediul unor ghiduri vizuale mai bune

Nu este neobisnuit ca pacientii, in special cei varsta sau cu nevoi speciale, sa aiba dificultati in intelegerea unui dispozitiv sau a unei tehnologii medicale. Cu ajutorul hologramelor pacientii pot intelege mai bine modul in care tehnologiile sunt folosite in ingrijirea si tratamentul lor.

Reducerea distantei dintre pacient si medic

Cu HoloLens se se pot crea medii in care pacientii se simt in siguranta, oferind astfel medicului posibilitatea sa inteleaga mai bine boala pacientului. Acest lucru este valabil in special in cazul celor cu tulburari psihiatrice. Prin intelegerea pacientului cu ajutorul lumii virtuale pe care o creeaza, medicii ar putea sa evalueze, sa diagnosticheze si sa determine tratamentul adecvat mai bine.

Medici mai bine pregatiti, pacienti mai bine informati

Se educa pacientul in legatura cu patologia lui intr-un mod foarte clar si foarte usor de inteles. Acest lucru pune pacientii in centrul actului medical, ajutandu-i sa devina actori reali in tratamentul si ingrijirea medicala.

Astfel ca ne asteptam la operatii chirurgicale mai precise si mai putin invazive, o pregatire mai buna a studentilor la medicina, operatii efectuate de mai multi specialisti, chiar si la distanta si pacienti mai bine operati si mai bine informati. Suntem la inceputul unei revolutii.Echipa MedLife de Cardiologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.