Interviu cu Dr. Claudiu Matei: „Suntem datori să dăm o speranță în cazurile cu prognostic sever”

De vorbă cu medicii
29 Iulie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
interviu cu dr claudiu matei suntem datori sa dam o speranta in cazurile cu prognostic sever

Despre menirea de a da șansă la o nouă viață cu dr. Claudiu Matei, medic neurochirurg de excepție, coordonatorul echipei din secția de neurochirurgie a Spitalului MedLife Polisano Sibiu.

Domnule doctor, cum au fost începuturile dvs. în neurochirurgie?

Ce pot să spun e că n-am avut părinți medici, însă întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu oamenii și mi se părea ceva deosebit să reușești să vindeci anumite boli. Părinții au văzut aptitudinile mele și m-au îndrumat și susținut spre o carieră medicală.

Am urmat Facultatea de Medicină și în anul doi de studii m-a impresionat cursul de neuroanatomie predat la vremea aceea de unul dintre cei mai renumiți specialiști din țară, profesorul Ludovic Seres-Sturm. Acela a fost momentul care a declanșat pasiunea mea pentru studiul creierului și al sistemului nervos și m-a determinat să aprofundez acest domeniu.

Și atunci, ca și acum, eram fascinat de legătura aceasta nedeslușită dintre creier ca organ și mintea, gândurile, trăirile și sufletul nostru. Ca urmare, în timpul facultății m-am adresat secției de neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean din Sibiu și am început să lucrez acolo mai întâi ca voluntar și, ulterior, chiar ca asistent medical. Și astfel, încă din anul doi de facultate, am asistat la primele intervenții chirurgicale pe creier.

Ce așteptări aveați atunci?

Cariera de neurochirurg am început-o într-un spital de stat, cu multe lipsuri, fără să dispunem de multe din cele necesare diagnosticării și tratării unor afecțiuni. Ca să ajutăm pacienții, împreună cu colegii, cumpăram din micile noastre economii instrumente cu care reușeam totuși să facem performanță. 

În perioada rezidențiatului și, ulterior, ca medic specialist, am lucrat în străinătate, în Franța, Spania, Germania, în condiții pe care le-ar dori orice doctor și pacient. Apoi am revenit în țară. De fapt, acesta a fost visul meu. Să ajung să dispun de aparatura spitalelor din străinătate, să lucrez în aceleași condiții, pentru ca toți pacienții să fie tratați cât mai bine. Pot să spun că acele așteptări și acel vis s-au împlinit în momentul în care am ales să lucrez la MedLife Polisano Sibiu.

interviu cu dr claudiu matei suntem datori sa dam o speranta in cazurile cu prognostic sever

Povestiți-ne, vă rog, despre intervențiile complexe pe care le faceți la MedLife Polisano Sibiu.

În cei aproape zece ani de când lucrez în acest spital am realizat peste 4.000 de operații, incluzând patologii variate ale sistemului nervos central: tumori, malformații, accidente vasculare cerebrale, probleme degenerative spinale la pacienți aparținând tuturor grupelor de vârstă, începând cu nou-născut.

Consider că intervențiile chirurgicale cele mai importante sunt acelea din sfera neuro-oncologică, mai ales awake brain surgery, respectiv chirurgia tumorilor cerebrale cu pacientul treaz. Aceasta este o tehnică extrem de complexă, care se referă la înlăturarea tumorilor cerebrale situate în zone elocvente (cea a limbajului, cea motorie) și care presupune rezecția tumorii cerebrale fără să fie afectată capacitatea de comunicare sau motorie a pacientului. 

Tot în sfera oncologică, menționez intervențiile reprezentate de chirurgia tumorilor cerebrale folosind fluorescența. Aceasta e o tehnică modernă care constă în administrarea, înainte de operație, a unei substanțe care se fixează în țesutul tumoral și care, sub analiza unui microscop special, determină colorarea masei tumorale, astfel încât face posibilă o rezecție tumorală mai amplă. 

Alt aspect al experienței în spital, în practica noastră curentă, este legat de chirurgia hipofizară. În neurochirurgie, prototipul chirurgiei minim invazive este reprezentat de chirurgia tumorilor hipofizare, care presupune rezecția tumorilor hipofizare prin abord endoscopic transnazal. Sunt intervenții minim invazive, fără incizie, cu o traumă minoră asupra țesuturilor. Astfel, se creează premisele unei recuperări rapide, cu o inserție socio-profesională precoce a pacienților.

Tocmai v-ați întors din SUA, de la o întâlnire cu dr. Alfredo Quiñones-Hinojosa, cunoscut și ca Dr. Q, neurochirurg, autor și cercetător (prezent în documentarul medical The Surgeon’s Cut/Chirurgi vizionari, Netflix). Cum a fost întâlnirea?

A fost un privilegiu să-l cunosc și să-l văd la lucru pe unul dintre cei mai importanți neurochirurgi din lume la momentul de față. Practic, am luat contact cu Sistemul de Sănătate Mayo, un lanț de referință la nivel mondial, cu peste 60.000 de angajați, o societate non-profit care, alături de îngrijirea pacienților, are drept obiective cercetarea și educația. Dacă facem o paralelă cu Sistemul Medical MedLife, există unele similitudini, păstrând proporția, deoarece și noi avem în centrul actului medical pacientul și ideea de excelență. 

Cunoșteam activitatea domnului profesor Quiñones, pentru că a scris cărți de referință pentru neurochirurgie și vizionasem filmul care l-a făcut celebru. Domnul profesor are o experiență remarcabilă în tratamentul tumorilor cerebrale și al tumorilor de bază de craniu și am mers acolo special pentru a-mi îmbogăți expertiza în această zonă. Experiența a fost impresionantă și desigur că încerc să transpun cel puțin o parte din lucrurile văzute și la noi. Am creat niște conexiuni pe care sper să le menținem și să le dezvoltăm împreună cu domnul profesor.

Ce vă bucură în momentul în care faceți bine un pacient?

Menirea unui medic este de a ajuta, de a reda sănătatea, de a da șansa la o nouă viață și satisfacția este maximă când reușim să tratăm bolile. Există, însă, cazuri când nu putem să vindecăm, când reușim doar să ameliorăm suferința și acest aspect este foarte important. Suntem datori să dăm o speranță și în cazul unor afecțiuni cu prognostic sever.

Sunteți conectat permanent la evoluțiile din domeniu. Cum arată viitorul?

Suntem obligați să ținem pasul cu aceste evoluții pentru că tehnologia, în general, ușurează munca chirurgului și crește siguranța actului chirurgical. Viitorul neurochirurgiei este într-adevăr interesant. Suntem în era roboticii, apar tot mai multe intervenții în care robotul comandat de chirurg aduce precizie și înlătură o parte din eroarea umană. Precizia aceasta este necesară în anumite intervenții chirurgicale și neurochirurgicale, cum ar fi implantarea unui șurub în anumite localizări vertebrale mai delicate sau introducerea unui electrod intracerebral în cadrul unei stimulări cerebrale profunde. Sunt situații când aplicabilitatea roboticii este necesară și utilă.

Articol publicat în revista InfoLife nr. 102, ediția din iulie-august 2022.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării