Publicat la: 
6/06/2019

Descriere

Tumorile spinale sunt clasificate in functie de raportul lor cu maduva spinarii si structurile adiacente acesteia. Coloana vertebrala este compusa din vertebre dispuse una deasupra celeilalte formand o coloana. Fiecare vertebra este compusa dintr-un corp cilindric care participa la preluarea greutatii corpului, un arc osos format din doua lame osoase si un proces spinos care protejeaza maduva spinarii si invelisurile acesteia. Arcul osos este conectat la corpul vertebral prin doi pediculi. Canalul circular format din corpul vertebral, arcul osos si cei doi pediculi se numeste canalul spinal. Maduva spinarii se gaseste in interiorul canalului spinal si este acoperita de dura mater. Tumorile localizate in afara durei mater sunt numite tumori extradurale. Aceste tumori sunt de obicei metastatice si de cele mai multe ori iau nastere din vertebra.

Tumorile care iau nastere in interiorul durei mater dar in afara maduvei spinarii se numesc intradurale extramedulare. De obicei sunt tumori benigne de tipul schwanoamelor si meningioamelor. Tumorile care se formeaza in interiorul maduvei spinarii se numesc tumori intramedulare. De obicei acestea sunt astrocitoame su ependimoame.

Tumori vertebrale (extradurale)

Aceste tumori se intalnesc la nivel osos si sunt de obicei metastatice. Cele mai comune tumori vertebrale metastatice la femei sunt metastazele cancerului de san si al celui pulmonar.

La barbati cele mai frecvente tumori metastatice sunt cele de la cancerul de prostata si pulmonar. Exista si tumori cu punct de plecare osos sau cartilaginos de la nivelul vertebrelor, dar acestea sunt foarte rare. Sarcomul osteogenic vertebral este tumora osoasa maligna. Osteomul osteoid este benign.

Tumori intradurale-extramedulare

Meningioamele, schwanoamele, neurofibroamele reprezinta marea majoritate a acestui subset de tumori spinale. Meningioamele iau nastere la nivelul arahnoidei (un invelis subtire al maduvei spinarii situat la interiorul durei mater), si sunt mai frecvente la varsta a doua si a treia la femei.

Schwanoamele si neurofibroamele apar la nivelul radacinilor nervoase ce pleaca de la nivelul maduvei spinarii. Acestea sunt de obicei benigne. Ependimoamele de filum terminal apar in partea terminala a maduvei spinarii si pot fi voluminoase si aderente la nervii cozii de cal, facand in anumite situatii rezectia totala dificila.

Tumori intramedulare

Aceste tumori se formeaza la nivelul celulelor gliale (celule suportive ale sistemului nervos) in interiorul maduvei spinarii. Astrocitoamele si ependimoamele reprezinta marea lor majoritate.

Hemangioblastoamele sunt mai rare si pot apare in cadrul maladiei von Hippel Lindau ( o boala in care pacientii dezvolta chiste renale sau in alte organe, hemangioame retiniene, hemangioblastoame cerebrale, etc.). Tumorile intramedulare sunt localizate cel mai frecvent la nivelul regiunii cervicale.

Simptome

Tumorile spinale pot cauza o varietate de simptome in functie de localizarea lor, tipul tumoral, si rata lor de crestere. In general simptomele cele mai frecvente sunt durerea cervicala sau dorsala urmata de instaurarea unor deficite neurologice de tipul parezelor, disestezii, parestezii sau tulburari sfincteriene.

Aparitia unor dureri spinale la pacientii deja cunoscuti cu o maladie canceroasa preexistenta poate indica o fractura spinala ca urmare a unei metastaze spinale. Tumorile care iau nastere in interiorul durei mater sunt foarte rar tumori metastatice si au de obicei o evolutie lenta. Pacientii cu astfel de tumori pot avea dureri spinale cu multi ani inaintea aparitiei deficitelor neurologice.

Diagnostic

Pacientii simptomatici ar trebui evaluati de catre un neurolog sau neurochirurg. Evaluarea trebuie sa includa o anamneza completa, examinare fizica si neurologica si studii imagistice. Cel mai frecvent se utilizeaza RMN-ul cu injecatare intravenoasa de substanta de contrast (gadolinium). Se mai pot face CT scan (pentru a vizualiza structurile osoase), mielo CT, radiografie.

Tratament

Tratamentul pentru cele mai multe tumori intramedulare si intradurale-extramedulare este rezectia chirurgicala. Scopul este rezectia totala a tumorii cu prezervarea maximala a functiilor neurologic. Cele mai multe tumori intradurale-extramedulare se preteaza la o rezectie totala cu minime sau fara deficite neurologice postoperatorii. Ependimoamele de filum terminale largi sunt uneori imposibil de rezecat in totalitate, fiind aderente la nervii spinali.

Radioterapia postoperatorie poate imbunatatii prognosticul in astfel de cazuri. Ependimoamele intramedulare si hemangioblastoamele sunt de obicei bine delimitate in raport cu maduva spinarii si pot fi astfel rezecate in totalitate. Pacientii pot prezenta deficite neurologice postoperatorii, care se amelioreaza ulterior. Astrocitoamele intramedulare sunt foarte slab delimitate de tesutul inconjurator si sunt astfel dificil de rezecat in totalitate. In cazul acestor tumori care au crestere foarte lenta chiar si o rezectia subtotala poate aduce beneficii semnificative din punct de vedere neurologic pacientului. Tumorile care au caracteristici de agresivitate in urma examenului histopatologic si care nu sunt rezecate in totalitate, sunt tratate de obicei in postoperator cu radioterapie.

Tumorile vertebrale sunt de obicei metastatice si tratamentul chirurgical curativ este imposibil. Tratamentul consta in reducerea durerii spinale cauzate de tumora prin indepartarea presiunii asupra sacului dural si prin mentinerea unei stabilitati vertebrale. Pentru tumorile care nu comprima maduva spinarii si care nu au semne de instabilitate radioterapia singura poate reduce semnificativ durerea spinala. Tratamentul chirurgical este benefic pentru acele cazuri care au simptome datorate compresiei medulare sau instabilitatii mecanice spinale. Tratamentul chirurgical consta in indepartarea unei portiuni a vertebrei afectata tumoral pentru a decomprima maduva spinarii si inlocuirea corpului vertebral indepartat cu ciment acrilic sau cu implanturi de titan sau PEEK pentru a pastra stabilitatea coloanei vertebrale.

 

 

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurochirurgie

Ioani Horatiu Ioan,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic specialist
Medic Primar
Craciun Mihai,Medic Primar
Medic Primar