Tumorile spinale: interviu cu dr. Dan Şuiagă, medic primar neurochirurgie, MedLife Medical Park
Informații generale
Tumorile spinale sunt mase de ţesut anormal care se dezvoltă la nivelul coloanei vertebrale. Ele se împart în:
- leziuni benigne;
- leziuni maligne.
Tumorile spinale benigne rareori se operează. Este indicată intervenția chirurgicală atunci când tumora afectează osatura şi determină un risc de fractură sau compresie.
Tumorile spinale maligne se împart în:
- primare;
- secundare.
„Tumorile spinale primare (care au punct de plecare de la nivelul coloanei) sunt de tipul sarcoamelor, cordoamelor, tumori neuroconjunctive. Există şi tumori primare care au punct de plecare de la la nivelul măduvei. Unelele sunt similare cu cele cerebrale (meningioame, neurinoame), altele sunt tumori primare (au punct de plecare local - astrocitoame, ependimoame)”, menţionează dr. Dan Şuiagă.
Tumorile secundare au o sursă oncologică, metastaze, de la organe precum plămâni, prostată, ovar, care se depun la nivelul coloanei. Marea majoritatea a neoplaziilor determină metastaze la nivelul coloanei vertebrale.
Când este recomandat tratamentul chirurgical
Tratamentul chirurgical al tumorilor spinale este indicat după un examen imagistic (CT, RMN, angio CT), cel mai adesea realizat după apariţia unor simptome precum cele de natură mecanică (dureri de spate, mai ales în zona lombară) sau care apar în cazul afectării neurologice (lezarea unei rădăcini nervoase care pleacă din măduvă sau când există compresie la nivelul acesteia).
Indicaţiile chirurgicale în cazul tumorilor de metastaze depind de tratamentul de bază, caz în care opţiunea terapeutică este stabilită de comisia oncologică.
„De obicei, când este o afectare a coloanei în măduvă, compresie, suferinţă neurologică, se face prima dată repararea situaţiei neurologice, cu stabilizarea coloanei, scos tumora, după care pacientul intră pe tratamentul radiologic”, explică dr. Dan Şuiagă, medic primar neurochirurg.
Peste 80% dintre tumorile spinale sunt maligne.
Ce implică pregătirea preoperatorie
Intervenţia chirurgicală se face cu pacientul aflat sub anestezie generală uzuală. Se ţine cont de comorbidităţile bolnavului. Poate fi nevoie de monitorizarea funcţiei măduvei şi se fac examinări electromiografice (EMG). Intervenţiile chirurgicale spinale pot să monitorizeze funcţia nervilor cranieni.
„Practic, este nevoie de neuromonitorizare; verificăm nervii şi dacă măduva funcţionează în timp ce lucrăm pe ea”, menţionează dr. Dan Şuiagă, medic primar neurochirurgie.
Ce presupune intervenţia
Procedura în sine este una minim invazivă: se realizează cu incizii mici, cu traumă musculară și afectare osoasă reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul unor tehnologii precum microscopul intraoperator şi implanturi folosite împreună cu microscopul.
„De obicei, o operaţie tumorală pe coloană implică şi o reconstrucţie mecanică după ce îndepărtăm tumora. Defectul osos este reconstruit cu ajutorul unor implanturi speciale (precum protezele expandabile)”, potrivit dr. Dan Şuiagă.
Durata intervenţiei depinde de complexitatea ei (de la două ore în cazul intervențiilor simple, până la cele mai complexe operații, care implică mai multe aborduri - spate, torace, abdomen, și care necesită mai mult timp și care pot dura chiar și 12 ore).
Intervenţiile tumorale oncologice pe coloană se pot face şi în echipe multidisciplinare. Este, de exemplu, cazul tumorilor pulmonare cu invazie spinală, când este nevoie și de un chirurg toracic care să extirpe partea pulmonară a tumorii. Practic, este vorba de extensii chirurgicale, iar în urma acestor intervenţii se poate obţine vindecarea.
Ce implică recuperarea
Recuperarea după intervenţiile spinale poate fi mai anevoiasă comparativ cu intervenţiile chirurgicale cerebrale. Cu toate că intervenția este minimizată la maximum, recuperarea are legătură cu trauma pe coloană şi cu faptul că, în orice mișcare, sunt folosiţi muşchii care au fost traumatizaţi.
Postoperator, pot exista dureri, dar acestea sunt suportabile şi se pot trata medicamentos. Pacientul se poate ridica din pat a doua zi şi se poate plimba.
Dacă însă este vorba despre o intervenţie complexă, cu o durată prelungită, chiar și de 12 ore, și cu trei aborduri succesive (abdomen, torace, spate, cu protezare), întregul proces poate fi unul traumatizant, iar pacientul va resimți durere.
Kinetoterapia se face la recomandarea specialistului, la o anumită perioadă de timp după intervenție, după ce pacientul îşi revine din suferinţa postoperatorie.
Pacientul pleacă de la spital pe picioarele lui, starea sa neurologică fiind păstrată. Scopul intervenţiei este ameliorarea stării pacientului sau oprirea evoluţiei bolii.
Avantajele intervenţiei chirurgicale
Avantajul intervenţiei chirurgicale este stabilizarea coloanei (nu mai există risc de tasare).
„Masa tumorală dispare, iar chimioterapia sau radioterapia are de înfruntat un volum tumoral mult mai mic sau deloc, chiar dacă este vorba de metastaze”, potrivit dr. Dan Şuiagă, medic primar neurochirurg.
Intervenţia chirurgicală în tumorile spinale este minim invazivă, cu excepţia cazurilor când leziunile tumorale sunt foarte mari, situaţie în care este nevoie ca medicul să excizeze cât mai larg în jurul lor.
Cine este dr. Dan Şuiagă
Dr. Dan Şuigă este medic primar neurochirurgie, şeful secţiei de neurochirurgie, MedLife Medical Park.
Medicul Dan Şuigă are o vastă experienţă în intervenţiile neorochirurgicale. Este specializat în chirurgie complexă spinală (implanturi şi reconstrucţii spinale), competentă de neurochirurgie vasculară şi bază de craniu.
A fost „chef de clinique” la Spitalul Universitar din Lausanne, unde a absolvit un „fellowship” de doi ani în neurochirurgia vasculară și de baza craniului.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Interviu cu Dr. Dumitru Pocreață, chirurg la MedLife Brașov: „Pacientul are nevoie de susținere empatică și de un act chirurgical desăvârșit”
Cu o experiență de peste 14 ani în chirurgia bariatrică, dr. Dumitru Pocreață, medic primar chirurgie generală, MedLife Brașov, este unul dintre cofondatorii Centrului de Obezitate, un proiect ambițios, care împletește expertiza și dăruirea medicilor pentru a îmbunătăți semnific...
Interviu cu Silvia Moise, moașă și coordonatoare a programului „Școala părinților” la Spital Lotus, autoarea cursurilor de puericultură și consiliere în alăptare
„Nașterea reprezintă un eveniment major în viața oricui. Nu reprezintă doar nașterea unui copil, ci și a unei mame, tată, bunici.” 1. Doamna Silvia Moise, ce înseamnă să fii moașă? De ce ați ales această meserie? În domeniul sănătății moașa este un profesionist car...
Interviu cu Dr. Claudiu Matei: „Suntem datori să dăm o speranță în cazurile cu prognostic sever”
Despre menirea de a da șansă la o nouă viață cu dr. Claudiu Matei, medic neurochirurg de excepție, coordonatorul echipei din secția de neurochirurgie a Spitalului MedLife Polisano Sibiu. Ce pot să spun e că n-am avut părinți medici, însă întotdeauna mi-a plăcut să lucrez c...