O enzima ar putea indica predispozitia la bolile cardiovasculare

Cardiologie
20 Mai 2019
Autor: Echipa medicală MedLife

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele cu nivel scazut de PDIA1, o enzima din plasma sanguina, pot avea un risc ridicat de tromboza.

Masurarea concentratiilor plasmatice ale enzimei PDIA1 ar putea deveni o metoda de diagnosticare a predispozitiei unei persoane la bolile cardiovasculare, chiar daca in momentul respectiv este sanatoasa, nu este obeza, nu are diabet, nu fumeaza si are colesterolul normal.

Studiul a fost condus de cercetatorii de la Universitatea Sao Paulo, Universitatea Campinas si Institutul Butantan, fiind publicat in revista ”Redox Biology”.

”Am reusit sa demonstram ca persoanele cu un nivel scazut al enzimei PDIA1 au un profil inflamator al proteinelor mai ridicat, deci si un risc mai mare de a dezvolta tromboza. Pe de alta parte, PDIA1 are mai multe proteine ”de menaj”, asociate cu adeziunea celulara, homeostazia si functionarea normala a organismului”, declara Francisco Rafael Martins, autorul principal al studiului.

Totul despre hipertensiunea arteriala primara: Ce este hipertensiunea primara ● Care sunt cauzele hipertensiunii esentiale ● Cum se pune diagnosticul de hipertensiune primara ● Care sunt simptomele hipertensiunii esentiale ● Care este tratamentul pentru hipertensiune primara ● Preventia hipertensiunii esentiale ▶

Specialistii au analizat probe de plasma sanguina de la 35 de voluntari sanatosi, fara boli cronice sau acute in istoricul medical. De asemenea, nu erau fumatori si nu luau medicamente.

Plasma a fost colectata de 10-15 ori, la un interval de cateva zile sau de cateva saptamani, pe o perioada de 10-15 luni. Valorile PDIA1 au fost mici in cazul tuturor participantilor, astfel ca s-au ales cinci indivizi, aleatoriu si le-au fost masurate nivelurile PDIA1 de trei ori, intr-un interval de noua ore. Din nou, valorile au fost mici.

Cu toate acestea, voluntarii s-au putut diferentia, unii au avut un nivel ridicat de PDIA1, comparativ cu altii, care au avut o valoare aproape nedetectabila.

Cercetatorii au masurat si valorile a 90 de pacienti cu boli cronice cardiovasculare, dar nivelul a fost tot scazut. Au urmat studii proteomice suplimentare pentru investigarea legaturii dintre PDIA1 si semnatura proteica a unui individ. Aderenta si migrarea celulelor endoteliale ale venelor tratate cu plasma cu continut scazut de PDIA1 au fost afectate, comparativ cu cele tratate cu plasma bogata in PDIA1.

Specialistii sustin ca nivelul PDIA1 din plasma ar putea oferi indicii privind dunctia endoteliala, care poate indica o posibila predispozitie la bolile cardiovasculare. Nu au existat legaturi intre PDIA1 si alti factori de risc cunoscuti pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi colesterolul si trigliceridele.

Mai departe, echipa isi propune sa studieze nivelurile de PDIA1 al persoanelor care sufera de afectiuni precum boala coronariana acuta pentru a-si confirma ipotezele.

Enzimele joaca roluri esentiale in supravietuirea celulelor, astfel ca este importanta intelegerea interactiunilor lor specifice in cazul anumitor boli, cum ar fi cancerul, pentru a putea proiecta inhibitori capabili sa elimine tumori, cu un minim de toxicitate, pentru a nu fi afectate celulele normale.

PDIA1 este o enzima fundamentala pentru capacitatea celulelor de a migra in organism, deci nu trebuie sa fie complet inhibata. O celula poate supravietui cu mai putin de 2% din capacitatea totala a enzimei, dar nu isi mai poate reglementa directia celulara in timpul migratiei.

Sursa: www.eurekalert.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării