MINTE

13 Ianuarie 2022

Sanatatea mintală: Cum ne dăm seama că avem nevoie de ajutor?

Sanatatea mintală

O sănătate mintală bună este esențială în fiecare etapă a vieții noastre. Sănătatea mintală reprezintă starea de bine adaptată emoțional, comportamental, biologic și social, astfel încât fiecare ființă umană să se poată bucura de viață, să creeze conexiuni sănătoase cu cei din jur și să-și găsească propriul echilibru.

Ce înseamnă sănătate mintală?

Organizația Mondială a Sănătății denumește sănătatea mintală acea „stare de bine în care individul își poate defini propriile abilități, poate face față factorilor de stres în condiții normale de viață, poate fi productiv și este capabil să contribuie la dezvoltarea comunității din care face parte”. O persoană sănătoasă, din punct de vedere mintal, prezintă un sentiment general de bunăstare, poate crea ușor relații cu alte persoane și este capabilă să facă față mai ușor provocărilor sau tensiunilor zilnice.

Pe parcursul vieții, o persoană poate experimenta mai multe dezechilibre cauzate de diferiți factori care nu duc neapărat la declanșarea unor afecțiuni mintale. O boală psihică este o afecțiune care poate îngreuna gândirea, relaționarea și capacitatea unei persoane de a-și desfășura activitățile zilnice.

Factori care pot influența sănătatea mintală

Sănătatea mintală a unei persoane poate fi influențată de mai mulți factori care pot duce la apariția unor tulburări mintale. Cu toate acestea, stresul, anxietatea sau depresia pot crea doar anumite dezechilibre de scurtă durată la nivelul gândirii, al emoțiilor sau al comportamentului unei persoane, fără să declanșeze neapărat o afecțiune psihică.

Printre cei mai comuni factori care pot declanșa apariția unor tulburări mintale se numără:

 • Predispoziția genetică
 • Adversitate precoce în viață
 • Experiențe traumatice
 • Afecțiuni medicale cronice
 • Consumul de alcool sau substanțe de uz recreațional

Persoanele care au în familie rude cu boli psihice sunt mai predispuse la a moșteni genele responsabile de apariția acestor afecțiuni. Consumul de alcool sau de droguri în timpul sarcinii poate duce la deteriorarea sistemului nervos al copilului, acesta fiind predispus la boli mintale. Neglijarea sau abuzul în perioada copilăriei, precum și experiențele traumatice sau situațiile stresante din viața de zi cu zi pot duce la declanșarea unor afecțiuni mintale.

Mai mult, anumite afecțiuni medicale cronice (diabetul) pot cauza o problemă de sănătate mintală.

Simptomele tulburărilor mintale

O persoană care suferă de o afecțiune mintală se poate confrunta cu simptome diferite, de la stări de depresie sau anxietate severă, la tulburări de concentrare, memorare, probleme legate de comportamentul alimentar sau tulburări de somn.

Simptomele diferă de la o persoană la alta și depind de boala în sine, de aceea este recomandat să îți dedici timp și să îți urmărești modificările de comportament care pot deveni un semnal de alarmă.

Printre cele mai comune simptome se numără:

 • Fluctuații ale stării de spirit și schimbări bruște ale dispoziției
 • Dorința de izolare
 • Oboseală și lipsa energiei pe o perioadă îndelungată de timp
 • Sentimente de tristețe profundă, dezamăgire, ratare, furie, violență
 • Comportament bizar, auzul unor voci când nu este nimeni în jur
 • Gânduri de suicid

Simptomele pot fi îmbunătățite semnificativ atunci când pacientul apelează la ajutor de specialitate. Mai mult, în urma unei vizite la medicul psihiatru, pacientul poate afla care este diagnosticul și poate primi recomandări pentru alte investigații amănunțite, astfel încât să poată beneficia de un tratament cât mai corect.

Cum poți menține o stare de sănătate mintală bună?

Adoptă un stil de viață sănătos. Plimbările în natură și exercițiile fizice pot fi benefice pentru sănătatea mintală, iar aplicarea unor tehnici de respirație și meditația pot duce la ameliorarea stresului, a depresiei și a anxietății.

Un rol important în îmbunătățirea capacității de concentrare și a stării tale de spirit îl are somnul. Stabilește-ți un program de somn și asigură-te că dormi, în medie, 8 ore pe noapte.

Ai grijă de întregul organism și programează-ți anual o vizită la medic pentru controalele de rutină. În astfel de situații, un abonament medical de prevenție îți poate fi extrem de util. Prin intermediul abonamentului medical poți face analize și investigații de bază pentru a preveni diferite afecțiuni medicale și beneficiezi de gratuitate sau discounturi avantajoase la anumite servicii medicale.

Solicită ajutor specializat ori de câte ori ai nevoie de la un medic psiholog sau psihiatru. Cu abonamentele medicale MedLife Grijă pentru adulți, ai acces la cei mai buni medici în sute de clinici, hyperclinici și spitale de pe întreg teritoriul țării și ai inclus, în funcție de pachetul ales, un număr limitat de consultații și controale la psihiatrie sau chiar discount 100%. În același timp, beneficiezi de asistență medicală oricând ai nevoie.

O sănătate mintală bună este oglinda stării tale de bine!Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.