Single, vreau relație

MindCare
27 Decembrie 2021
Autor: Echipa medicală MedLife
single vreau relatie

Există multe persoane care, deși își doresc să facă parte dintr-un cuplu, nu reușesc să găsească pârghiile potrivite. Mai mult, perioada sărbătorilor poate fi dificilă pentru cei care încă nu și-au găsit jumătatea sau se simt singuri în relația amoroasă. Descoperă câteva soluții simple pentru cei ce își caută pereche.

Viața noastră cotidiană presupune multiple interacțiuni în medii diverse, sub diferite forme. Vorbim cu cei din familie, cu colegii, cu prietenii, cu vecinii etc. Ne salutăm protocolar cu unii, ne permitem mai multă apropiere cu alții. Totuși, se poate întâmpla ca, în toată mulțimea din jur, să nu existe acea persoană compatibilă care să îndeplinească nevoia de conectare romantică, să ofere iubire, înțelegere, empatie și tot ce poate fi imaginat drept „partenera/partenerul ideal”.

Construiește o relație sănătoasă cu tine însuți

Pentru început, e nevoie să te cunoști mai bine chiar pe tine. O imagine corectă a propriei persoane, conștientizarea nevoilor, acceptarea și asumarea lor reprezintă un pas esențial, foarte valoros în orice relație, nu doar în cea de cuplu. Gândește-te ce înseamnă pentru tine viața de cuplu, cum vrei să arate, ce îți dorești să fie important, ce modele de relaționare în cuplu ai observat, ce gânduri îți provoacă. Ai grijă de tine și ține cont de toate nevoile pe care le simți.

Învață din experiențele trecute

În urma unor relații anterioare, personale sau observate la cei apropiați, pot apărea răni emoționale, suferință sau vulnerabilitate ce împiedică pașii spre formarea unui cuplu. Sau pot exista alte motive pentru care unele persoane nu sunt implicate într-o relație, însă ar dori să schimbe acest fapt. Fiecare dezvoltăm un tipar de a fi, exersat de-a lungul anilor, care ne permite să ne simțim in siguranță, care ne face să reacționăm într-un anumit fel și dintr-un motiv anume. La început de drum în doi contează încrederea în forțele proprii, disponibilitatea pentru intrarea într-o relație și gândirea pozitivă.

Gândește flexibil

Se întâmplă ca partenerii să aibă opinii diferite, ceea ce este firesc. Când te așezi la masa negocierilor, ai grijă să ai la îndemână o doză bună de flexibilitate. Atunci când îi permiți celuilalt să se exprime, înlesnești comunicarea și astfel îți cunoști mai bine partenerul. Arată toleranță față de nevoile acestuia și oferă-i spațiul emoțional necesar. Când asculți până la capăt și validezi emoțiile celuilalt, ajuți la „creșterea” și consolidarea relației.

Acceptă mici compromisuri sănătoase

Atunci când alegi persoana potrivită, care te împlinește, este important să o faci fără să sacrifici lucrurile care contează cu adevărat, respectiv valorile tale fundamentale. Este adevărat, totuși, că unele mici compromisuri au un rol de adaptare – ne ajută să ne atingem obiectivele și să depresurizăm o situație tensionată. De exemplu, un compromis de genul „eu fac cumpărăturile, iar tu prepari mâncarea pentru cină” are un rol constructiv și ajută la armonizarea relației de cuplu.

Spune ce ți-ai dori să se întâmple

Critica, fie față de propria persoană, fie față de partener, este cea care își face des apariția într-o relație și are un imens rol disfuncțional. Prin urmare, un exercițiu util este transformarea criticii într-o manieră potrivită de a transmite cat mai clar nevoi. În loc de afirmații precum „Tu niciodată nu faci...”, „Eu niciodată nu...”, pot fi folosite următoarele formulări: „Mi-aș dori, m-ar ajuta dacă...”. Acest fel de exprimare nu activează o reacție defensivă la partener, iar mesajul este transmis corect.

Gestionează eficient conflictele

Contradicția și conflictul sunt evenimente normale ce reprezintă un punct de creștere dacă intenția este de a repara și de a dezvolta sănătos dinamica relației. Prin urmare, exprimarea emoțiilor și a nevoilor într-o manieră adecvată este o metodă potrivită de conectare. Având în vedere că există o influență reciprocă, fluxul între parteneri trebuie cu blândețe, iar validarea emoțiilor celuilalt nu înseamnă negarea propriilor principii.

Evită contabilitatea emoțională

Deoarece într-o relație fiecare oferă ceva individual, s-ar putea ca partenerii să măsoare lucruri diferite și, la final, balanța emoțională să nu fie echilibrată. Prin urmare, să găsești soluții pentru „ceea ce doare” ajută mai mult decât să numeri de câte ori „a durut”. În cuplu, se realizează acceptarea partenerului așa cum este, asumând că nu este idealul perfect, ci o persoană cu slăbiciuni umane. Toate aceste etape necesită timp și implicare conștientă. Bucuria de a trăi împreună, de a fi unul în preajma celuilalt, aprecierea calităților și admirația reciprocă sunt pilonii unei relații sănătoase.

Caută-ți partenerul în locurile potrivite

Recomandările amicilor se pot dovedi potrivite. Totuși, reține că timpul și contextele diferite de relaționare cu persoana respectivă vor arăta dacă există compatibilitate.

Pasiunile comune pot face o relație să prospere, așa că e posibil ca tu și partenerul potrivit să frecventați aceleași locuri – sala de antrenament, bazinul de înot, cafeneaua preferată etc.

Petreci mult timp cu colegii de la serviciu, de regulă cel puțin opt ore pe zi. În acest mediu în care se împărtășesc aptitudini profesionale, persoanele pot afla că se aseamănă și în alte domenii ale vieții.

Întâlnirile online au devenit una dintre cele mai simple modalități de a întâlni un viitor partener. Aproximativ 20% dintre relațiile actuale au început online.

Adoptă o atitudine sociabilă oriunde te duci. Este adevărat: chiar îți poți întâlni viitorul partener la petrecerea de Revelion sau într-o vacanță.

Articol publicat în revista InfoLife nr. 96, ediția decembrie 2021-ianuarie 2022, și realizat în colaborare cu dr. Aiten Simon-Abzait, medic specialist psihiatrie pediatrică, psihoterapeut de cuplu și familie – în curs de formare, Centrul MindCare.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării