Un nou tratament pentru sindromul ochilor uscati

Specialități
10 Mai 2019
Autor: Echipa medicală MedLife

Participantii la un studiu clinic care au testat un nou tratament, bazat pe enzime, pentru sindromul ochilor uscati, au prezentat semne reduse de boala si disconfort.

Oamenii de stiinta au comparat picaturile de ochi care contin o forma biosintetica a unei enzime numite dezoxiribonucleaza (DNase) cu picaturile de ochi care nu conzine enzime. DNase disperseaza materialul pe baza de acid nucleic pe suprafata ochiului.

Participantii care au folosit picaturile cu DNase au raportat mai putin disconfort, iar corneea lor a fost mai sanatoasa.

In cazul acestui sindrom, producerea lacrimilor nu este regulata, iar corneea (stratul exterior, transparent al ochiului) se inflameaza. In cazurile severe, apar si alte afectiuni, cum ar fi sindromul Sjogren, astfel ca inflamatia devine suficient de mare incat sa provoace dureri si sensibilitate la lumina.

In cercetarile anterioare, specialistii au descoperit ca firele de ADN care formeaza nervuri pe suprafata ochilor sunt afectate de aceasta boala oculara severa. In acest fel se produce un raspuns inflamator care irita, ulterior, ochii.

”In sindromul ochilor uscati, se intampla mai multe lucruri. Exista o crestere a numarului de globule albe, numite neutrofile, care se aduna pe suprafata ochiului. Neutrofilele elibereaza ADN, care formeaza nervuri pe cornee, numite capcane extracelulare de neutrofile, care declanseaza inflamatia suprafetei oculare si atrag netrofile suplimentare”, explica Sandeep Jain, oftalmolog.

In mod normal, enzimele din lacrimi taie si curata ADN-ul si alte resturi de pe cornee, dar in cazul pacientilor diagnosticati cu aceasta boala, nu exista suficiente enzime DNase pentru a inlatura depunerile.

La acest studiu clinic, au participat 47 de participanti cu sindromul ochilor uscati. Aproximativ jumatate au avut si sindromul Sjogren, asociat cu deficit semnificativ in productia de lacrimi. Dintre acestia, 41 au finalizat procesul.

Participantii au fost impartiti in doua grupe. Prima grupa a primit picaturi oftalmologice care contineau DNase. A doua grupa a primit alte picaturi care nu aveau efect, fiind urmarit efectul placebo. Toti au fost instruiti sa isi administreze cate o picatura la fiecare ochi, de patru ori pe zi, timp de opt saptamani. Cercetatorii au evaluat simptomele pacientilor prin intermediul chestionarelor si au masurat gradul de leziuni ale corneei si cantitatea de celule ADN si a altor depuneri care cauzeaza inflamatiile pe suprafata ochiului.

Astfel, au descoperit ca participantii din grupul DNase au avut o reducere semnificativa de deteriorare a corneei dupa opt saptamani, comparativ cu grupul placebo. Scorurile chestionarelor referitoare la simptome au reflectat, de asemenea, o imbunatatire semnificativa in randul pacientilor din grupul DNase, care au avut si cantitati reduse de straturi ADN si de alte depuneri pe cornee.

Datele acestui studiu sugereaza ca picaturile de ochi pe baza de DNase sunt sigure si eficiente pentru tratarea sindromului ochilor uscati.

”Acest sindrom este o povara, este mai mult decat a avea un disconfort ocazional. Se poate compromite sever calitatea vietii, oamenii pot sa ajunga invalizi, pot sa nu mai vada. In prezent, exista doar doua medicamente aprobate pentru tratarea acestei afectiuni, care nu functioneaza pentru toata lumea, in special pentru cei care au o forma severa, astfel ca descoperirea unui nou medicament este foarte importanta”, concluzioneaza Jain.

Sursa: www.eurekalert.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării