Publicat la: 
11/06/2019

Ce este mielopatia cervicala?

Maduva spinarii incepe la baza creierului si se continua prin canalul osos al regiunilor cervicala si dorsala, terminandu-se in regiunea lombara superioara printr-un manunchi de fibre nervoase individuale numite „coada de cal”.

La nivelul cervical maduva spinarii contine fibre care transporta impulsuri catre membrele superioare si inferioare, torace, abdomen, sfinctere, etc.

Sindromul clinic care rezulta din intreruperea transmiterii normale a impulsurilor se numeste „mielopatie”.

Din motive anatomice, mielopatia cervicala se asociaza cu disfunctii la nivelul membrelor superioare si inferioare cat si cu incontinenta urinara si fecala.

Cauze

Cauzele pot fii: traumatice, procese virale, maladii autoimune sau inflamatorii, procese degenerative de tipul spondilozei cervicale si a herniei de disc cervicala.

Mielopatia cervicala cauzata de procesele degenerative se numeste "mielopatie cervicala spondilotica".

Canalul spinal este un tub osos inchis in care este situata maduva spinarii. In mod normal exista un spatiu lichidian de cativa milimetrii care inconjoara maduva spinarii protejand-o de traumatisme si permitand marea mobilitate a canalului spinal cervical.

Anumiti oameni se nasc cu un canal cervical ingust care in termeni medicali se traduce prin "stenoza cervicala congenitala".

Canalul spinal cervical se poate stenoza si in timp din cauza schimbarilor degenerative survenite la nivel osteo-articular.

Osteofitii, protruziile discale, hipertrofiile ligamentare pot aparea in timp si pot produce ingustarea canalului spinal cervical. In anumite cazuri, spatiul lichidian din jurul maduvei spinarii poate fi redus considerabil, astfel incat maduva spinarii poate fii strangulata.

Simptome

Simptomele depind de nivelul compresiei si de gradul compresiei. Pot aparea astfel furnicaturi, pierderea miscarilor fine la nivelul mainilor, spasticitate la nivelul membrelor inferioare, pierderea echilibrului, senzatii imperioase de urinare.

Durerea cervicala poate fi prezenta dar de cele mai multe ori nu este foarte importanta.

Durata de timp de la aparitia simptomelor la progresia lor este variabila de la persoana la persoana.

Rata de progresie a simptomelor individuale se poate schimba in decursul timpului, perioade de progresie relativ rapida a mielopatiei alternand cu perioade de acalmie sau de minima progresie.

Diagnostic

radiografie;

CT scan;

Mielo-CT scan;

RMN.

Tratament

Cheia tratamentului mielopatiei cervicale este de a se indeparta presiunea asupra maduvei spinarii. Chirurgia se face pentru a impiedeca progresia simptomelor.

Amelioararea neurologica se poate produce sau nu. Este importanta discutarea prognosticului dumneavoastra cu neurochirurgul inaintea luarii unei decizii chirurgicale.

Procedurile chirurgicale de decompresie a maduvei spinarii includ aborduri cervicale anterioare (discectomie cervicala anterioara cu fuziune, corpectomie cervicala anterioara cu fuziune), aborduri cervicale posterioare ( laminectomie, laminectomie si fuziune, laminoplastie) si aborduri cervicale combinate anterior si posterior.

Procedura chirurgicala este aleasa in functie de localizarea stenozei, de alinierea coloanei vertebrale spinale si de multi alti factori biomecanici si nu numai.

 
Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurochirurgie

Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Ce este mielopatia cervicala? Maduva spinarii incepe la baza creierului si se continua prin canalul osos al regiunilor cervicala si dorsala, terminandu-se in regiunea lombara superioara printr-un manunchi de fibre nervoase individuale numite „coada de cal”. La nivelul cervical maduva spinarii contine fibre care transporta impulsuri catre...