Publicat la: 
23/02/2016

VIDEO De ce e esential sa facem anual o ecografie de tiroida

Cei mai multi dintre ei sunt inofensivi si putem trai cu ei fara sa ne deranjeze vreodata. Dar in 5% din cazuri, nodulii tiroidieni sunt cancerosi. Dr. Steluta Bosoanca (Medlife Titan) explica de ce e recomandat sa facem cel putin anual o ecografie a tiroidei.

Nodulii tiroidieni sunt o afectiune frecventa a glandei tiroide. In majoritatea cazurilor, pacientilor ajung la endocrinolog trimisi de un alt medic specialist, dupa ce sunt descoperiti din intamplare nodulii, in cadrul unei ecografii sau tomografii computerizate.

Cei mai multi noduli tiroidieni sunt asimptomatici. Exceptia o reprezinta nodulii foarte mari (peste 4-5 centimetri) care pot da probleme la inghitire sau la respiratie. Ceilalti trec frecvent neobservati. De aceea, este important ca macar o data la doua ani, daca nu o data pe an, fiecare dintre noi sa mearga sa efectueze o ecografie a tiroidei, explica specialistul.

Nodulii tiroidieni sunt mai frecvent intalniti la femeile de varsta a doua, insa cei periculosi, maligni sunt intalniti mai des la barbati si la varste extreme: sub 20 ani sau peste 55 ani. Desi cauza exacta a nodulilor tiroidieni nu se cunoaste cu exactitate, exista anumiti factori de risc care cresc sansele de aparitie a acesstora: expunerea la radiatii, deficitul de iod, prezenta tiroidei Hashimoto (care determina hipotiroidism), istoricul familial (unul sau ambii parinti au avut noduli tiroidieni). Indiferent de categoria de varsta sau sex, un control endocrinologic anual va poate ajuta sa depistati la timp nodulii cu potential malign si sa actionati in sensul preventiei. Chiar daca nodulii tiroidieni nu se vindeca, ei pot fi urmariti si tinuti sub control.

Din punctul de vedere al dimensiunii, nodulii tiroidieni se impart in micronoduli si macronoduli. Micronodulii au sub un centimentru, cei mai multi dintre ei nu cresc, nu deranjeaza cu absolut nimic. Pur si simplu, se verifica anual daca nu cumva au inceput sa creasca in dimensiune, altfel nu e nevoie nici de alte investigatii, nici de tratament.

Ceva mai periculosi sunt nodulii de peste un centimetru. Pentru acestia trebuie facute investigatii suplimentare: pe langa analizele clasice ale functiei tiroide, este indicata o punctie prin care putem sti daca nodulul este malign sau benign. In cazul cancerului tiroidian, printr-o astfel de punctie, diagnosticul poate fi pus din timp, inainte sa apara orice fel de simptom, inainte ca pacientul sa simta ceva. Depistat in faza timpurie, cancerul tiroidian este vindecabil, prin interventie chirurgicala.

Tratament medicamentos pentru nodulii tiroidieni nu exista. Uneori insa, ei se asociaza cu hipotiroidie sau cu hipertiroidie. In functie de analizele de sange, care ne arata daca sunt probleme in felul in care functioneaza tiroida, medicul poate recomanda tratament medicamentos, iar terapia poate duce la scaderea in dimensiune a nodulilor -in niciun caz la disparitia lor.

A. N.

Specialitate: 
Medic: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Endocrinologie

Bobeica Elena
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 14