Epidemiologie

Statistici

- Bolile infectioase au avut un impact urias asupra sanatatii populatiei de-a lungul istoriei. De exemplu, se considera ca epidemia de ciuma din 1348 a provocat nu mai putin de 50 de milioane de decese in Europa, intre 30% si 60% din populatia totala a Europei de la acea vreme;

- Peste 140.000 de oameni au murit din cauza epidemiei rujeolei in 2018, iar numarul imbolnavirilor creste in toata lumea.

Ce este epidemiologia?

Epidemiologia este studiul frecventei aparitiei bolilor la diferite grupuri de oameni si cauza raspandirii acestora. Informatiile epidemiologice sunt utilizate pentru a planifica si evalua strategiile de prevenire a bolilor si un ghid pentru gestionarea pacientilor la care boala s-a dezvoltat deja.

Epidemiologia este adesea denumita piatra de temelie a cercetarii si practicii moderne in domeniul sanatatii publice si se bazeaza pe o varietate de domenii relevante de sanatate publica, inclusiv biologie, biostatistica, stiinte sociale si evaluarea riscului de expunere la o amenintare.

Epidemiologii studiaza toate tipurile de rezultate asupra sanatatii. Unele sunt „boli” in sensul traditional al bolii: rujeola, HIV, diabetul si leucemia. Altele sunt rezultate ale sanatatii, dar nu sunt o boala in sine: sarcina, malnutritie, activitate fizica, deces.

Ce este un epidemiolog?

Epidemiologii studiaza focarele de boli, cauzele, localizarile si modul in care sunt afectate diferite comunitati, folosind informatii relative pentru a ajuta la prevenirea viitoarelor focare. Epidemiologii ajuta la mentinerea publicului informat cu privire la metodele de mentinere si imbunatatire a sanatatii publice. Epidemiologii lucreaza la universitati si pentru organizatii guvernamentale, inclusiv Centrele pentru Controlul Bolilor, Institutele Nationale de Sanatate sau Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Ce probleme sau evenimente de sanatate publica sunt cercetate?

De obicei, epidemiologii studiaza una sau mai multe dintre urmatoarele domenii de sanatate publica:

- Boli infectioase;

- Sanatatea mamei si copilului;

- Boli cornice;

- Sanatatea mediului;

- Abuz de substante;

- Sanatatea orala;

- Poluantii atmosferici si alti factori declansatori de astm;

- Boala transmisa de alimente;

- Gripa si pneumonia;

- Boli neinfectioase.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.

Sună acum