medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Rozacee

Rozacee

Alte denumiri: Acnee rozacee, Cuperoza

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Rozaceea este o afectiune inflamatorie cronica caracterizata prin vasodilatatie, eritem, teleangiectazii, papule, pustule localizate la nivel facial si, in cazuri severe, rinofima.

Etiologia rozaceei este necunoscuta; cu toate acestea au fost propuse mai multe mecanisme, precum afectarea drenajului venos, infestatia cu paraziti a foliculului pilos (Demodex folliculorum) si infectia cu Helicobacter pylori. Predispozitia genetica a pacientului, expunerea la radiatii ultraviolete, secretie crescuta de sebum, consumul sau folosirea anumitor medicamente: amiodarona, doze mari de vitamine B6 si B12 sunt cateva cauze posibile ce determina rozaceea.

Manifestarile rozaceei sunt limitate la fata si scalp si pot fi impartite in 4 faze:

  • “pre-rozacee” - pacientii descriu vasodilatatie, flush cutanat, adesea insotite de senzatie de intepatura, ce creaza disconfort.
  • faza vasculara - apar eritemul si edemul facial insotite de multiple telangiectazii
  • faza inflamatorie - apar papule si pustule seriate (“acneea adultului”)
  • rinofima - cea mai avansata faza a rozaceei, caracterizata prin hiperplazia tesutului conjunctiv de la nivelul obrajilor si nasului

Diagnosticul de acnee rozacee

Diagnosticul se bazeaza pe aspectul clinic caracteristic.

Diagnosticul diferential se realizeaza cu acneea vulgara, lupusul eritematos, sarcoidoza, fotodermatitele, eruptiile postmedicamentoase, granuloame cutanate si dermatita periorala.

Tratament pentru acnee rozacee

Fazele rozaceei sunt de obicei secventiale. Unii pacienti trec direct in etapa inflamatorie, suntand fazele initiale. Tratamentul poate determina trecerea pacientului intr-o faza mai putin avansata.

Prima masura terapeutica este evitarea factorilor declansatori. Cei mai frecventi factori sunt expunerea la soare, stresul emotional, temperaturi extreme, consumul de alcool, alimentele picante, efortul fizic, vantul, baile sau bauturile fierbinti.

Antibioticele pot fi utilizate in fazele inflamatorii. Scopul tratamentului este controlarea simptomelor, nu vindecarea bolii. Administrarea de doua ori pe zi a metronidazolului sub forma de crema, lotiune sau gel sau a acidului azelaic sub forma de crema, ofera o eficienta terapeutica similara. Pentru controlarea pe termen lung a afectiunii, numerosi pacienti necesita tratament pe durata nedeterminata.

La pacientii cu multiple papule si pustule sau la cel cu rozacee oculare sunt indicate antibioticele orale (tetraciclina, doxaciclina, eritromicina).

Dermabraziunea si excizia chirurgicala sunt tehnici utilizate in tratamentul rinofima, rezultatele cosmetice fiind bune.

Echipa medicală - Dermatovenerologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.