Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alopecia este o afecțiune a foliculilor piloși (acele structuri specializate ale pielii care produc și susțin firul de păr) care poate poduce o rărire sau chiar dispariție completă a pilozității. Alopecia poate afecta uneori sprâncenele, mustața sau barba și, în rare cazuri, chiar pilozitatea corporală, dar tipurile cel mai des întâlnite de alopecie afectează predominant scalpul păros. Cu tratament adecvat, alopecia poate fi controlată și pilozitatea poate fi recuperată, însă există și forme de alopecie care pot duce la o pierdere ireversibilă a pilozității pe zonele afectate. Alopecia la femei nu este atât de des întâlnită ca la bărbați, aceștia fiind cei mai predispuși la pierderea părului.
Alopecia se poate împărți în forme cu: afectare localizată a pilozității scalpului (leziune unică sau leziuni multiple dar separate de zone neafectate) și afectare pe întreaga suprafață a scalpului păros (numită alopecie difuză).
În funcție de tipul de alopecie cauzele sunt diferite, așadar:
În alopecia areată, pierderea integrală și rapidă a tuturor firelor de păr dintr-o anumită zonă a scalpului duce la apariția de porțiuni complet lipsite de păr, cel mai adesea de formă circulară sau ovalară (aspect de „luminișuri”).
În alopecia androgenetică, rărirea pilozității este mult mai insidioasă, astfel încât unii pacienți realizează destul de târziu că procesul s-a declanșat deja.
În efluviul telogen căderea accentuată și difuză atrage destul de rapid atenția pacientului dar nu produce zone complet lipsite de păr, ci doar o reducere a densității normale pentru pacientul respectiv.
Niciunul din cele 3 tipuri de alopecie nu este însoțit de simptome astfel încât, dacă pacientul acuză și mâncărimi sau usturimi, se va căuta o altă afecțiune a pielii păroase care să le justifice.
În alopecia areată, diagnosticul se stabilește pe baza aspectului clinic și cu ajutorul dermatoscopiei. Această investigație rapidă și nedureroasă este de folos și în cazul alopeciei androgenice și efluviului telogen. Uneori se solicită și un set complet de analize de sânge pentru a identifica eventuale influențe ce țin de starea generală de sănătate a pacientului.
În alopecia areată, îndeosebi la copii, se poate preleva un examen micologic pentru a exclude o cauză infecțioasă (o ciupercă a pielii scalpului). În rare cazuri poate fi necesară o biopsie a pielii scalpului pentru a stabili cu precizie diagnosticul.
Tratamentul alopeciei se face in funcție de tipul de afecțiune diagnosticată de medicul specialist. De aceea, în alopecia areată tratamentul constă în aplicarea de unguente sau soluții cu dermatocorticoizi, cu rol antiinflamator și imunosupresor, combinate în unele situații cu produse de stimulare a recreșterii firului de păr.
În alopecia androgenică tratamentul este mai complex și de durată întrucât se încearcă un control al mecanismelor hormonale ce întrețin afecțiunea. În cazurile avansate ce depășesc posibilitățile tratamentului medicamentos se apelează la procedura de implant de păr.
În efluviul telogen se recomandă suplimente orale pentru a stimula regenerarea precum și dermatocosmetice sub formă de soluții sau loțiuni pentru a tempera căderea accelerată.
În aceste 3 tipuri de alopecie prevenția are un rol mai puțin important însă se recomandă ca măsuri generale:
Dr. Camburu Taliana
Medic Primar Dermatovenerologie
Dermatovenerologie
Call Center - (021) 9646
Dermatovenerologie și Dermatoestetica
Call Center - 0265960
Call Center - (023) 2960
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.