Pelada

Pelada este o boala care determina parul sa cada in patch-uri mici(luminisuri), care pot ramane neobservate. Aceste patch-uri se pot conecta in cele din urma si apoi devin vizibile. Aceasta boala se dezvolta cand sistemul imunitar ataca foliculii de par, ducand la caderea parului.

Pierderea brusca a parului poate aparea pe scalp si, in unele cazuri, se pierde parul de pe sprancene, gene si fata, precum si alte parti ale corpului. Se poate dezvolta, de asemenea, lent, iar boala poate reaparea dupa ani. Starea poate duce la pierderea totala a parului, numita alopecia universalis, si poate impiedica cresterea parului. Cand parul se intareste, este posibil ca parul sa cada din nou. Gradul de pierdere a parului variaza de la o persoana la alta.

Echipa medicala MedLife - Dermatoestetica, Dermatovenerologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Cheregi Amalia
Medic Specialist
Medic Primar,...

Pelada - Cauze / agent infectios / factori de risc

Pelada este o boala a sistemului imunitar, aceasta determinand inexplicabil caderea parului din anumite regiuni. Poate aparea sporadic sau la mai multi membri ai aceleasi familii. Unii dintre pacienti pot face ulterior si alte boli ale sistemului imunitar, cum ar fi vitiligo sau anemie pernicioasa. Biopsiilie au aratat prezenta leucocitelor la nivelul bulbului folicului pilor. Pelada este considerata adesea a fi o boala autoimuna, in care corpul isi ataca proprile fire de par si suprima sau opreste cresterea parului.

Alopecia areata nu este o boala contagioasa si nu este influentata de regimul alimentar. Uneori poate aparea dupa un eveniment stresant, dar nu s-a demonstrat direct rolul acestuia in aparitia bolii.

Pelada - Simptome

Simptomul principal al peladei este caderea parului. Parul cade, de obicei, in patch-uri mici pe scalp. Aceste patch-uri sunt de diferite dimensiuni, unele se pot vedea chiar cu ochiul liber. Caderea parului ar putea sa apara si pe alte parti ale fetei, cum ar fi sprancenele, genele si barba, precum si alte parti ale corpului. Unii oameni pierd parul in cateva locuri. Altii o pierd intro singura zona.

Initial se observa suvite de par pe perna sau in dus. Cu toate acestea, alte tipuri de boli pot provoca, de asemenea, parul sa cada intr-un model similar. Caderea parului in sine nu este utilizata pentru a diagnostica pelada. Este posibil sa pierdeti tot parul pe brate, picioare si scalp, dar nu si pe piept, de exemplu. Pierderea parului asociata cu alopecia areata este imprevizibila si, din punctul de vedere al cercetatorilor, pare a fi spontana. Parul poate creste in orice moment si poate cadea din nou. Gradul de pierdere a parului variaza foarte mult de la o persoana la alta.

Pelada este asociata si cu probleme la degetele de la maini si picioare. Uneori modificarile lor sunt primul semn ce apare in aceasta boala. La nivelul unghilor apar niste pete mici sau lini albe, rugoase, isi pierd stralucirea si devin subtiri si se rup. In cazuri foarte rare pot cadea.

Pelada - Tratament

Diagnosticarea peladei

Diagnosticul de pelada este pus prin simpla observatie a lipsei portiunei de par. Deseori, diagnosticul de Pelada se pune foarte usor pe baza unei anamneze bine studiate si pe istoricul familiei si examenul clinic. La fel, deseori, se preleva o portiune de piele pentru biopsie.

Tratamentul peladei

Pentru stabilirea tratamentului este recomandat sa consultati un medic dermatolog, chiar daca in 1/3 din cazuri se poate produce o crestere spontana a parului. In aceste cazuri parul creste la inceput grizonat sau alb, dar dupa un timp revine la culoarea initiala.

Recresterea naturala a parului poate fi grabita prin tratament. Exista o multitudine de tratamente (corticosteroizi topici, cignolin, difenciprona, minoxidil, corticosteroizi intralezionali etc.), dar niciunul nu are rezultate perfecte la toti pacientii. Unele dintre tratamente produc doar ameliorari temporare si parul poate recadea de indata ce tratamentul a fost oprit.

Pentru alopeciile care se extind pe suprafete mari succesul tratamentului este mai mic. Uneori se recomanda tratamente generale cu corticosteroizi sau ultraviolete, dar cu efecte secundare negative numeroase asupra organismului.

Pacientii la care tratamentul nu a dat rezultatele asteptate pot beneficia de consiliere pentru a fi ajutati sa-si capete increderea in sine si sa poata avea o viata normala.

Dermatoestetica - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical