Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Frica de condus
Descoperă informații utile despre amaxofobie: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Amaxofobia reprezintă frica excesivă și irațională de a conduce mașini sau de a fi pasager. Cel care suferă de această fobie recunoaște că frica sa este excesivă sau iraţională, dar nu se simte capabil să-și schimbe reacțiile.
O persoană care suferă de amaxofobie fie evită șofatul, fie suportă această situație cu suferință și disconfort intens; acest lucru afectează semnificativ rutinele zilnice normale (muncă, activități sociale și relații).
Deși nu există o distincție oficială între diferitele tipuri de amaxofobie, această afecțiune se poate prezenta în două moduri:
Unii oameni cu amaxofobie încă mai pot conduce propriile mașini; pentru ei, perspectiva de a permite altcuiva să preia controlul asupra călătoriei poate fi terifiantă. Pentru alții, condusul în sine este factorul declanșator al fricii. Sunt și cazuri în care o persoană se poate confrunta cu starea de anxietate în ambele condiții (şi ca șofer și ca pasager).
Există numeroase cauze posibile ale amaxofobiei. S-ar putea ca frica de condus să aibă o cauză clară, ce poate fi identificată cu ușurință, sau să existe mai mulți factori care contribuie la dezvoltarea ei. Unor persoane cu amaxofobie le poate fi dificil să identifice exact ce le-a determinat frica de a conduce sau de a călători ca pasager. Cauza amaxofobiei poate fi cu atât mai dificil de stabilit dacă a apărut cu mult timp în urmă sau dacă simptomele s-au manifestat treptat, în timp.
Frica de condus poate avea la bază factori psihologici, de mediu, sociali sau genetici:
Deși oricine poate dezvolta amaxofobie, anumiți factori de risc pot crește probabilitatea ca o persoană să dezvolte frică de condus sau de a călători ca pasager într-un vehicul:
Spre deosebire de alte tipuri de fobii care se manifestă mai frecvent sau sunt diagnosticate în timpul copilăriei sau adolescenței, amaxofobia este mai răspândită la adulți. Acest lucru ar putea fi determinat de faptul că adulții sunt mai conștienți de pericolul potențial al călătoriei într-un vehicul, poate fi mai probabil să fi asistat sau să fi auzit despre un accident de mașină traumatizant sau se pot uita mai mult la știri, care adesea prezintă astfel de incidente.
Simptomele fricii de condus sunt variate și, de obicei, diferă semnificativ de la o persoană la alta:
Psihologice:
Comportamentale:
Fizice:
Pentru a diagnostica frica de condus, medicul psihiatru vă va adresa mai multe întrebări referitoare la simptomele resimțite și istoricul medical:
Având în vedere că frica de condus este o fobie specifică, simptomele vor fi comparate cu criteriile de diagnostic specifice:
Sunt disponibile mai multe metode de tratament pentru frica de condus, iar medicul va crea un plan adaptat nevoilor fiecărui pacient, în funcție de particularități:
Cele mai comune tratamente pentru amaxofobie includ:
Netratată, frica de condus poate declanșa o serie complicații, printre care:
Prevenirea amaxofobiei nu este întotdeauna posibilă, dar anumite strategii pot ajuta la reducerea impactului acesteia:
Bibliografie
Alopecia este o afecțiune a foliculilor piloși (acele structuri specializate ale pielii care produc și susțin firul de păr) care poate poduce o rărire sau chiar...
Vezi detalii
Alveolita postextracțională este o afecțiune dentară dureroasă care poate apărea după o extracție dentară. Este una dintre cele mai frecvente complicații după extracția...
Demența este o afecțiune neurologică des întâlnită, cu impact social major, prevalența ei crescând odată cu îmbătrânirea populației. În lume există aproximativ 55 de...
Ambliopia este o deficiență oculară care afectează capacitatea unei persoane de a vedea clar. Ochiul leneș este cauzat de o dezvoltare vizuală anormală în primii ani de...
Amenoreea reprezintă lipsa menstruației, fiind adesea definită ca absența uneia sau a mai multor menstruații. În funcție de particularitățile ei, amenoreea poate fi...
Amigdalita este o afecţiune acută sau cronică, destul de frecventă, care poate să apară la orice vârstă, la ambele sexe și constă în inflamarea amigdalelor palatine. Ea...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.