Alergie la polen

Primavara unii oameni se confrunta cu alergii, iar stranutul si congestia nazala ii tin mai mult in casa decat afara. Alergia la polen este una dintre cele mai comune alergii si afecteaza foarte multi oameni. In aceasta alergie, atunci cand organismul dvs intra in contact cu un factor declansator reactioneaza ca si cum ar fi invadat, iar sistemul imunitar va produce mai multa histamina pentru a combate alergenul.

Echipa medicala MedLife - Alergologie

Alergie la polen - Cauze / agent infectios / factori de risc

Factorii declansatori ai alergiei la polen

Exista sute de specii de plante care elibereaza polen in aer si declanseaza reactii alergice. Iata cativa dintre cei mai comuni „vinovati”:

 • Mesteacanul - Polenul de mesteacan este unul dintre cele mai frecvente alergeni din aer in timpul primaverii. Pe masura ce copacii infloresc, ei elibereaza granule mici de polen, care sunt imprastiate de vant. Un singur copac de mesteacan poate produce pana la 5 milioane de boabe de polen care se raspandesc pe o distanta de pana la 100 m;
 • Stejarul - Acesti copaci trimit polen in aer in timpul primaverii. In timp ce polenul de stejar este considerat a fi usor alergenic in comparatie cu polenul altor copaci, el ramane in aer pentru perioade mai lungi de timp. Acest lucru poate provoca reactii alergice severe la unii oameni cu alergii la polen.
 • Iarba - Este declansatorul principal al alergiilor pe polen in timpul lunilor de vara. Iarba cauzeaza unele dintre cele mai severe si greu de tratat simptome.
 • Buruienile - Sunt cele mai activi dintre lunile de primavara si de toamna. In functie de locatie, totusi, buruienile poate incepe sa-si raspandeasca polenul inca din ultima saptamana a lunii iulie si sa continue pana la mijlocul lunii octombrie. Actionat de vant, polenul poate calari sute de kilometri si poate supravietui printr-o iarna blanda.

Cauzele alergiei la polen

In prezent nu se cunosc exact cauzele care determina organismul uman sa produca o reactie alergica la polen. Cu toate acestea, un rol in aparitia alergie l-ar avea factorul ereditar. Daca un membru apropiat al familiei (mama, tata) se confrunta cu aceasta problema medicala, exista un risc ca si copiii sa o mosteneasca.

Alergie la polen - Simptome

Adesea, simptomele de alergie la polen includ:

 • Congestie nazala;
 • Stranuturi repetate;
 • Ochi inrositi care lacrimeaza;
 • Mancarime la nivelul ochilor, nasului si gatului;
 • Tuse si dificultati de respiratie, in cazuri mai grave.

Alergie la polen - Tratament

Exista cateva modalitati de tratare a alergiilor pe polen. Prima are la baza medicamentele antihisraminice care blocheaza histamina pe care o produce corpul. Daca nasul este infundat, decongestionantii va pot ajuta sa respirati mai usor. Unele spray-uri nazale ajuta si la simptomele alergiei. Daca acestea nu functioneaza, medicul va poate prescrie un medicament mai puternic care sa blocheze si alte substante chimice care pot provoca alergii. In cazul in care tratementul medicamentos nu da rezultate puteti incerca desensibilizarea, o metoda prin care, la fiecare cateva saptamani, medicul injecteaza o cantitate mica din ceea ce cauzeaza problema dumneavoastra sub piele. Dupa o perioada de timp corpul dumneavoastra ar trebui sa se obisnuiasca cu declansatorul si simptomele ar trebui sa se imbunatateasca.

Alergie la polen - Preventie

Nu puteti preveni aparitia alergiei la polen insa puteti face cateva lucruri pentru a va feri de factorii declansatori.

 • Pastrati polenul afara! In loc sa deschideti geamurile acasa sau la masina, porniti aerul conditionat cu un filtru HEPA pentru a elimina polenul din aer;
 • Spalati imediat oricarei imbracaminte purtata in exterior;
 • Usuca hainele intr-un uscator si nu afara;
 • Aspirati casa in mod regulat cu un aspirator care are un filtru HEPA;
 • Purtati ochelari de soare pentru a va proteja ochii si o palarie pentru ca polenul sa nu se depuna pe par;
 • Luati-va medicamentele. Cand stiti ca se apropie primavara, luati medicamentele inainte de a observa simptomele pentru ca astfel le puteti opri inainte de a incepe.

Alergologie, Orl, Orl Pediatrie - alte afectiuni

Alergie la polen - Bibliografie