Limfom Hodgkin

Alte denumiri ale afectiunii:

Boala Hodgkin

Limfomul Hodgkin, cunoscut si sub numele de boala Hodgkin, este un cancer al sistemului limfatic, care face parte din sistemul imunitar. In boala Hodgkin, celulele sistemului limfatic se inmultesc anormal si se raspandesc dincolo de acesta. Pe masura ce boala progreseaza aceasta afecteaza capacitatea corpului de a lupta impotriva infectiilor. Limfomul Hodgkin afecteaza nodulii limfatici de la nivelul gatului, zonei axilare si inghinale.

Hodgkin este unul dintre cele doua tipuri comune de cancere ale sistemului limfatic. Celalalt tip, limfomul non-Hodgkin, este mult mai des intalnit. Ce diferentiaza limfomul Hodgkin de cele non-Hodgkin este prezenta celulelor Reed-Stenberg, o celula specifica limfomului Hodgkin.

Boala Hodgkin poate afecta persoanele de orice varsta, dar este cel mai frecvent la persoanele care au intre 15 si 35 de ani, precum si cele de peste 55 de ani.

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar

Limfom Hodgkin - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele limfomului Hodgkin

Medicii nu sunt siguri ce cauzeaza limfomul Hodgkin. Boala incepe atunci cand o celula de lupta impotriva infectiilor numita limfocite dezvolta o mutatie genetica. Mutatia ii spune celulei sa se inmulteasca rapid, cauzand multe celule bolnave care continua sa se inmulteasca. Mutatia provoaca acumularea unui numar mare de limfocite supradimensionate, anormale, in sistemul limfatic, unde ele elimina celulele sanatoase si provoaca semnele si simptomele limfomului Hodgkin.

Factori de risc pentru limfomul Hodgkin

Factorii care pot creste riscul de limfom Hodgkin includ:

 • Varsta - Limfomul Hodgkin este cel mai adesea diagnosticat la persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani si cei peste 55 de ani.
 • Istoricul familiei. Daca un membru al familiei a fost diagnosticat cu limfomul Hodgkin sau cu limfom non-Hodgkin atunci exista risc crescut de a dezvolta boala.
 • Sexul. Barbatii sunt putin mai susceptibili de a dezvolta limfom Hodgkin decat femeile.
 • Infectia cu Epstein-Barr. Persoanele care au suferit de boli cauzate de virusul Epstein-Barr, cum ar fi mononucleoza infectioasa, au un risc crescut de a dezvolta limfomul Hodgkin.

Limfom Hodgkin - Simptome

Semnele si simptomele limfomului Hodgkin pot include:

 • Noduli limfatici umflati;
 • Stare permanenta de oboseala;
 • Febra;
 • Transpiratii in timpul noptii;
 • Pierderea in greutate inexplicabila;
 • Senzatie de mancarime;
 • Cresterea sensibilitatii la alcool sau durerii in ganglionii limfatici dupa consumul de alcool.

Limfom Hodgkin - Tratament

Tratamentul potrivit depinde de tipul si stadiul bolii si de de starea generala de sanatate. De regula, medicii recomanda chimioterapia, un tratament medicamentos care utilizeaza substante chimice pentru a ucide celulele limfomului. Chimioterapia este adesea combinata cu radioterapia la persoanele cu limfom Hodgkin de tip clasic. Terapia prin radioterapie se face de obicei după chimioterapie. In functie de gravitate,specialistii pot recomanda un transplant de maduva osoasa. Cunoscut si sub numele de transplant de celule stem, transplantul este un tratament pentru a inlocui maduva osoasa bolnava cu celule stem sanatoase care va ajuta sa dezvoltati maduva osoasa noua.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical
Adaugă comentariu nou

Plain text

 • Taguri HTML permiseŞ <br>
 • Etichetele HTML nu sunt permise.
 • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
12 + 2 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.