Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Boala Hodgkin
Descoperă informații utile despre limfom hodgkin: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Limfoamele reprezintă cancere ale celulelor prezente în sistemul limfatic (ganglioni limfatici); acestea se împart în două mari tipuri: limfomul Hodgkin și limfomul malign non-Hodgkin. Dintre cele două tipuri, limfomul non-Hodgkin este mai des întâlnit decât boala Hodgkin, iar diferența între cele două constă în prezența celulelor Reed-Sternberg, celule specifice limfomului Hodgkin.
Limfomul Hodgkin, cunoscut și sub numele de boala Hodgkin, este un cancer al sistemului limfatic, ce face parte din sistemul imunitar. În Boala Hodgkin, celulele sistemului limfatic (limfocitele) se înmulțesc anormal și se răspândesc în tot organismul, ducând la scăderea sistemului imunitar, ceea ce are ca rezultat o capacitate slabă a organismului de a lupta cu agenții infecțioși/infecțiile.
Boala Hodgkin afectează nodulii limfatici de la nivelul gâtului, zonei axilare și inghinale, acolo fiind locul unde limfocitele neoplazice se colectează: acești ganglioni limfatici pot crește în dimensiuni, până la afectare sistemică, cu mărirea în volum a ganglionilor (adenopatiilor), ceea ce duce la blocuri adenopatice și mărirea în volum a splinei.
Două tipuri principale sunt reprezentate de limfomul Hodgkin clasic și de limfomul Hodgkin nodular, cu predominanță limfocitară; tipul de limfom Hodgkin clasic se împarte în mai multe categorii:
Boala Hodgkin poate afecta persoanele de orice vârstă, dar există două grupe de vârstă care sunt cel mai des afectate: 15 - 35 de ani și peste 50 - 55 de ani. Frecvența de apariție a bolii este de două persoane la 100.000 locuitori/an; în ceea ce privește sexul, s-a observat o frecvență mai mare la bărbați decât la femei.
Cauza care duce la apariția limfomului Hodgkin nu este cunoscută încă, dar s-a identificat o corelare a riscului dezvoltării acestei boli cu infecția HIV (pacienți imunodeprimați), cu antecedentele de infecție cu virusul Epstein Barr (doar o parte dintre pacienții care au prezentat infecție cu EBV vor dezvolta limfomul Hodgkin).
Celule afectate în cadrul bolii sunt limfocitele B, care devin anormale, cauza fiind necunoscută. Totuși, se consideră că există anumite cauze (unele dintre ele fiind infecțiile mai sus menționate) care produc diverse mutații genetice sau alterări la nivelul limfocitului B, ceea ce duce la modificarea celulelor și acumularea lor în organism, producând afectare sistemică.
Factorii care pot crește riscul de apariție a limfomului Hodgkin includ:
Semnele și simptomele limfomului Hodgkin pot include:
În cazul în care adenopatiile cresc mult în volum, vor forma blocuri adenopatice care pot comprima structurile din jur, provocând diferite simptome sau semne, în funcție de localizarea lor: dureri toracice, apariția tusei sau a dificultăților respiratorii, cauzate de mărirea în volum a ganglionilor din torace, tulburări de deglutiție, disfonie etc.
Ca primă intenție, se va efectua o anamneză completă (istoric personal și familial al pacientului, simptome, analize, precum și alte investigații, în funcție simptomatologia prezentată la debut și de cererea medicului curant - ORL, neurologie, ganstroenterologie).
De cele mai multe ori, diagnosticul se va face cu ajutorul unei biopsii de ganglion (ganglion mărit în volum), proba bioptică va fi pregătită și citită sub microscopul optic de un morfolog specializat în acest domeniu, prin intermediul examenului histopatologic, ce va identifica celulele Reed-Sternberg (limfocite B maligne și patognomonice în cadrul bolii Hodgkin); morfologia se realizează împreună cu testele imunohistochimice, care se fac pentru detecția unor markeri celulari specifici, utili uneori în stabilirea conduitei terapeutice.
Pentru a avea un diagnostic corect, medicul va cere completarea investigațiilor cu un examen CT (computer tomograf) sau PET-CT complet, care va identifica localizarea tuturor grupelor ganglionare afectate, precum și infiltratele de la nivelul organelor.
Alte investigații cuprind:
În funcție de aceste investigații, există patru stadii ale limfomului Hodgkin:
Fiecare stadiu este împărțit în două grupuri:
Tratamentul curativ potrivit depinde de tipul și stadiul bolii, precum și de starea generală de sănătate. De regulă, medicii recomandă chimioterapia, un tratament medicamentos care utilizează o combinație de mai multe substanțe chimice, pentru a distruge celulele maligne ale limfomului.
Chimioterapia este adesea combinată cu radioterapia, la persoanele cu limfom Hodgkin de tip clasic, de obicei, în cazul în care există leziuni reziduale post-chimioterapie. Chimioterapia este de mai multe tipuri, în conformitate cu ghidurile terapeutice în vigoare, și, frecvent, se administrează perfuzabil sau în asociere cu medicamente orale care tratează sistemic, adică au ca scop distrugerea tuturor celulelor maligne de la nivelul întregului organism.
Durata tratamentului chimioterapic este, în general, de șase - opt cicluri, fiecare ciclu fiind de 28 de zile, cu administrări la fiecare 14 zile sau în anumite zile, stabilite în funcție de protocolul terapeutic ales de medicul curant.
Există și medicamente mai noi, imunoterapice, care sunt alese în concordanță cu indicațiile fiecărui pacient; acestea sunt asociate, de asemenea, chimioterapiei standard.
În funcție de gravitatea bolii și a prognosticului stabilit individual fiecărui pacient, specialiștii pot recomanda transplantul de celule stem hematopoietice, conform indicațiilor pentru fiecare patologie în parte și cu evaluarea foarte atentă a comorbidităților pacientului.
Tratamentul complicațiilor se va face personalizat fiecărui pacient.
Tratamentul profilactic din timpul chimioterapiei (administrarea antiviralelor și a medicamentelor antibacteriene) se recomandă pacienților care au o imunitate scăzută din cauza bolii, dar și din cauza chimioterapiei.
De asemenea, se va administra tratament uricozuric, pentru eliminarea acidului uric acumulat în exces în urma distrugerii celulelor maligne prin tratament.
O altă profilaxie foarte des utilizată la unii pacienți este administrarea de factor de creștere granulocitar, care este indicat dacă pacienții prezintă postchimioterapie o scădere foarte mare a numărului de leucocite și de neutrofile, ceea ce poate crește riscul de infecții (limfocitele și neutrofilele sunt celule produse în mod natural de măduva osoasă; acestea au rol în protecția organismului la infecții, rol în imunitate).
Tratamentul igieno-dietetic prevede oprirea fumatului, hidratarea corespunzătoare zilnică, evitarea alimentelor care nu sunt preparare termic suficient, în perioada administrării chimioterapiei (scăderea numărului de neutrofile și ingestia de alimente nepreparate termic pot duce la infectarea pacientului), evitarea expunerii la substanțe/medii toxice.
Complicațiile pot apărea din cauza compresiilor asupra structurilor din jurul grupurilor ganglionare sau a organelor afectate și necesită personalizarea tratamentului simptomatic, monitorizarea funcțiilor hepatice și renale; în cazul în care apar modificări, se va administra tratament specific.
Alte complicații pot apărea în timpul administrării tratamentului chimioterapic, cum ar:
Singurele metode de prevenție a dezvoltării unui limfom Hodgkin sunt:
Chiar dacă este o patologie malignă, limfomul Hodgkin este una dintre puținele boli hematologice cu o rată de vindecare mare (peste 80%), atâta timp cât este descoperită în stadiu incipient și este tratată corect; astfel, speranța de viață este ridicată, dacă pacientul obține o remisiune completă în urma tratamentului (vindecare).
Bineînțeles, este foarte important istoricul pacientului, stadializarea bolii, prognosticul în funcție de complicațiile apărute în timpul tratamentului și comorbiditățile asociate, dar și receptivitatea pacientului în vederea urmării tratamentului.
Dr. Diaconescu Daniela
Medic Specialist Hematologie
Bibliografie
Limfadenita este o infecție la unul sau mai mulți ganglioni limfatici, care îi face să se mărească. Ganglionii limfatici sunt plini de celule albe care ajută organismul...
Vezi detalii
Limfangioleiomiomatoza (boala pulmonară LAM) este o boală rară și progresivă care afectează în mod predominant femeile aflate la vârstă fertilă. Această afecțiune se...
Limfedemul reprezintă umflarea țesuturilor, cauzată de o acumulare progresivă de lichid, ce are loc ca urmare a unui dezechilibru al funcției sistemului limfatic. Cel...
Limfomul Non-Hodgkin este o afecțiune malignă care se manifestă asupra sistemului imunitar al organismului, din care fac parte limfocitele (celulele albe), dar și...
Lipomul este o formațiune tumorală benignă, formată din celule adipoase mature. El se formează prin multiplicarea exagerată a acestor celule. Această formațiune poate fi...
Listerioza este o boală cauzată de bacteriile din genul Listeria, în special Listeria monocytogenes (un cocobacil Gram pozitiv). Această bacterie poate fi găsită în sol,...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.