medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Limfom Hodgkin

Limfom Hodgkin

Alte denumiri: Boala Hodgkin

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre Limfom Hodgkin

Limfoamele reprezintă cancere ale celulelor prezente în sistemul limfatic (ganglioni limfatici); acestea se împart în două mari tipuri: limfomul Hodgkin și limfomul malign non-Hodgkin. Dintre cele două tipuri, limfomul non-Hodgkin este mai des întâlnit decât boala Hodgkin, iar diferența între cele două constă în prezența celulelor Reed-Sternberg, celule specifice limfomului Hodgkin.

Limfomul Hodgkin, cunoscut și sub numele de boala Hodgkin, este un cancer al sistemului limfatic, ce face parte din sistemul imunitar. În Boala Hodgkin, celulele sistemului limfatic (limfocitele) se înmulțesc anormal și se răspândesc în tot organismul, ducând la scăderea sistemului imunitar, ceea ce are ca rezultat o capacitate slabă a organismului de a lupta cu agenții infecțioși/infecțiile.

Boala Hodgkin afectează nodulii limfatici de la nivelul gâtului, zonei axilare și inghinale, acolo fiind locul unde limfocitele neoplazice se colectează: acești ganglioni limfatici pot crește în dimensiuni, până la afectare sistemică, cu mărirea în volum a ganglionilor (adenopatiilor), ceea ce duce la blocuri adenopatice și mărirea în volum a splinei.

Două tipuri principale sunt reprezentate de limfomul Hodgkin clasic și de limfomul Hodgkin nodular, cu predominanță limfocitară; tipul de limfom Hodgkin clasic se împarte în mai multe categorii:

  • cu scleroză nodulară;
  • cu celularitate mixtă;
  • cu depleție limfocitară;
  • bogat în limfocite.

Boala Hodgkin poate afecta persoanele de orice vârstă, dar există două grupe de vârstă care sunt cel mai des afectate: 15 - 35 de ani și peste 50 - 55 de ani. Frecvența de apariție a bolii este de două persoane la 100.000 locuitori/an; în ceea ce privește sexul, s-a observat o frecvență mai mare la bărbați decât la femei.

Medic examinand ganglionii limfatici ai unui pacient cu suspiciune de limfom Hodgkin

Cauze

Cauza care duce la apariția limfomului Hodgkin nu este cunoscută încă, dar s-a identificat o corelare a riscului dezvoltării acestei boli cu infecția HIV (pacienți imunodeprimați), cu antecedentele de infecție cu virusul Epstein Barr (doar o parte dintre pacienții care au prezentat infecție cu EBV vor dezvolta limfomul Hodgkin).

Celule afectate în cadrul bolii sunt limfocitele B, care devin anormale, cauza fiind necunoscută. Totuși, se consideră că există anumite cauze (unele dintre ele fiind infecțiile mai sus menționate) care produc diverse mutații genetice sau alterări la nivelul limfocitului B, ceea ce duce la modificarea celulelor și acumularea lor în organism, producând afectare sistemică.

Factori de risc

Factorii care pot crește riscul de apariție a limfomului Hodgkin includ:

  • vârsta: limfomul Hodgkin este, cel mai adesea, diagnosticat la persoanele cu vârsta între 15 și 35 de ani și la cele peste 50-55 de ani;
  • istoricul familiei: dacă un membru al familiei a fost diagnosticat cu limfomul Hodgkin sau cu limfom non-Hodgkin, există un risc crescut de a dezvolta boala. Trebuie avut, însă, în vedere că limfomul Hodgkin nu este o boală cu transmitere ereditară (genetică); riscul de apariție a bolii la un pacient care are istoric familial este mai mare în orice tip de neoplasm/cancer. Dacă, însă, există gemeni identici, iar unul dintre ei dezvoltă limfom Hodgkin, celălalt frate prezintă și el un risc mai crescut de boală;
  • sexul: bărbații sunt mai susceptibili de a dezvolta limfom Hodgkin decât femeile;
  • infecția cu virusul Epstein-Barr: persoanele care au suferit de boli cauzate de virusul Epstein-Barr, cum ar fi mononucleoza infecțioasă, au un risc mai mare de a dezvolta limfomul Hodgkin;
  • pacienții imunodeprimați prin infecții severe de tipul HIV pot dezvolta limfom Hodgkin, din cauza imunității precare;
  • existența unor boli prelimfomatoase congenitale (ataxie-telengiectazie, Sdr Wiskott-Aldrich, imunodeficiența cromozomului X) sau dobândite (post infecții - virus HIV, EBV, boli autoimune, transplant de organe);
  • expunerea la noxe sau la mediu toxic (vopseluri, solvenți organici, radiații, pesticide, ierbicide).

Simptome

Semnele și simptomele limfomului Hodgkin pot include:

  • noduli sau ganglioni (adenopatii) crescuți în volum, care sunt nedureroși;
  • stare permanentă de oboseală;
  • febră;
  • transpirații în timpul nopții;
  • pierderea în greutate inexplicabilă (peste 10% din greutatea corporală inițială, în decurs de șase luni);
  • inapetență (lipsa poftei de mâncare);
  • tegumente palide sau debut de dispnee (dificultate în a respira) la eforturi mici, cauzate de anemie;
  • prurit generalizat sau senzație de mâncărime la nivelul tegumentelor;
  • creșterea sensibilității la ingestia de alcool sau dureri în ganglionii limfatici, după consumul de alcool;
  • dureri osoase;
  • creșterea în dimensiuni a altor organe limfatice, precum ficat, splină, amigdale.

În cazul în care adenopatiile cresc mult în volum, vor forma blocuri adenopatice care pot comprima structurile din jur, provocând diferite simptome sau semne, în funcție de localizarea lor: dureri toracice, apariția tusei sau a dificultăților respiratorii, cauzate de mărirea în volum a ganglionilor din torace, tulburări de deglutiție, disfonie etc.

Copil care prezinta simptome de limfom Hodgkin

Diagnosticare

Ca primă intenție, se va efectua o anamneză completă (istoric personal și familial al pacientului, simptome, analize, precum și alte investigații, în funcție simptomatologia prezentată la debut și de cererea medicului curant - ORL, neurologie, ganstroenterologie).

De cele mai multe ori, diagnosticul se va face cu ajutorul unei biopsii de ganglion (ganglion mărit în volum), proba bioptică va fi pregătită și citită sub microscopul optic de un morfolog specializat în acest domeniu, prin intermediul examenului histopatologic, ce va identifica celulele Reed-Sternberg (limfocite B maligne și patognomonice în cadrul bolii Hodgkin); morfologia se realizează împreună cu testele imunohistochimice, care se fac pentru detecția unor markeri celulari specifici, utili uneori în stabilirea conduitei terapeutice.

Pentru a avea un diagnostic corect, medicul va cere completarea investigațiilor cu un examen CT (computer tomograf) sau PET-CT complet, care va identifica localizarea tuturor grupelor ganglionare afectate, precum și infiltratele de la nivelul organelor.

Alte investigații cuprind:

  • analize uzuale de sânge, precum hemoleucograma;
  • teste biochimice uzuale, ce includ și dozarea acidului uric, LDH;
  • teste de inflamație, ca proteina C reactivă;
  • VSH;
  • fibrinogen;
  • markeri virali;
  • biopsie osteomedulară, care indică dacă există afectarea măduvei osoase.

În funcție de aceste investigații, există patru stadii ale limfomului Hodgkin:

  • stadiul I: afectarea unui singur grup ganglionar sau a unui singur ganglion;
  • stadiul ll: afectarea a minimum două grupe ganglionare care se află de aceeși parte a diafragmului (mușchiul ce separă toracele de abdomen, utilizat în procesul de respirație);
  • stadiul lll: afectarea grupurilor ganglionare de o parte și de alta a diafragmului;
  • stadiul lV: afectarea unui organ sau a altei părți a corpului din afara sistemului limfatic (extraganglionar).

Fiecare stadiu este împărțit în două grupuri:

  • A: pacientul nu prezintă semne B;
  • B: prezența simptomelor: scădere în greutate, transpirații nocturne, febră.

Tratament

Tratamentul curativ potrivit depinde de tipul și stadiul bolii, precum și de starea generală de sănătate. De regulă, medicii recomandă chimioterapia, un tratament medicamentos care utilizează o combinație de mai multe substanțe chimice, pentru a distruge celulele maligne ale limfomului.

Chimioterapia este adesea combinată cu radioterapia, la persoanele cu limfom Hodgkin de tip clasic, de obicei, în cazul în care există leziuni reziduale post-chimioterapie. Chimioterapia este de mai multe tipuri, în conformitate cu ghidurile terapeutice în vigoare, și, frecvent, se administrează perfuzabil sau în asociere cu medicamente orale care tratează sistemic, adică au ca scop distrugerea tuturor celulelor maligne de la nivelul întregului organism.

Durata tratamentului chimioterapic este, în general, de șase - opt cicluri, fiecare ciclu fiind de 28 de zile, cu administrări la fiecare 14 zile sau în anumite zile, stabilite în funcție de protocolul terapeutic ales de medicul curant.

Există și medicamente mai noi, imunoterapice, care sunt alese în concordanță cu indicațiile fiecărui pacient; acestea sunt asociate, de asemenea, chimioterapiei standard.

În funcție de gravitatea bolii și a prognosticului stabilit individual fiecărui pacient, specialiștii pot recomanda transplantul de celule stem hematopoietice, conform indicațiilor pentru fiecare patologie în parte și cu evaluarea foarte atentă a comorbidităților pacientului.

Tratamentul complicațiilor se va face personalizat fiecărui pacient.

Tratamentul profilactic din timpul chimioterapiei (administrarea antiviralelor și a medicamentelor antibacteriene) se recomandă pacienților care au o imunitate scăzută din cauza bolii, dar și din cauza chimioterapiei.

De asemenea, se va administra tratament uricozuric, pentru eliminarea acidului uric acumulat în exces în urma distrugerii celulelor maligne prin tratament.

O altă profilaxie foarte des utilizată la unii pacienți este administrarea de factor de creștere granulocitar, care este indicat dacă pacienții prezintă postchimioterapie o scădere foarte mare a numărului de leucocite și de neutrofile, ceea ce poate crește riscul de infecții (limfocitele și neutrofilele sunt celule produse în mod natural de măduva osoasă; acestea au rol în protecția organismului la infecții, rol în imunitate).

Tratamentul igieno-dietetic prevede oprirea fumatului, hidratarea corespunzătoare zilnică, evitarea alimentelor care nu sunt preparare termic suficient, în perioada administrării chimioterapiei (scăderea numărului de neutrofile și ingestia de alimente nepreparate termic pot duce la infectarea pacientului), evitarea expunerii la substanțe/medii toxice.


Complicații

Complicațiile pot apărea din cauza compresiilor asupra structurilor din jurul grupurilor ganglionare sau a organelor afectate și necesită personalizarea tratamentului simptomatic, monitorizarea funcțiilor hepatice și renale; în cazul în care apar modificări, se va administra tratament specific.

Alte complicații pot apărea în timpul administrării tratamentului chimioterapic, cum ar:

  • infecțiile (din cauza imunității scăzute);
  • cardiotoxicitatea (cauzată de administrarea anumitelor substanțe chimioterapice de tipul antraciclinei; medicul poate recomanda o ecografie cardiacă, pentru a evalua funcția inimii);
  • neuropatia periferică, determinată de substanțele utilizate în combinația chimioterapică administrată.

Prevenție

Singurele metode de prevenție a dezvoltării unui limfom Hodgkin sunt:

  • limitarea expunerii la medii toxice;
  • renunțarea la fumat;
  • alimentația sănătoasă și hidratarea corectă zilnică;
  • tratarea infecțiilor conform indicației medicului curant;
  • efectuarea anuală a analizelor uzuale;
  • prezentarea cât mai rapidă la medic, în cazul apariției unor simptome care persistă.

Chiar dacă este o patologie malignă, limfomul Hodgkin este una dintre puținele boli hematologice cu o rată de vindecare mare (peste 80%), atâta timp cât este descoperită în stadiu incipient și este tratată corect; astfel, speranța de viață este ridicată, dacă pacientul obține o remisiune completă în urma tratamentului (vindecare).

Bineînțeles, este foarte important istoricul pacientului, stadializarea bolii, prognosticul în funcție de complicațiile apărute în timpul tratamentului și comorbiditățile asociate, dar și receptivitatea pacientului în vederea urmării tratamentului.

Autor

Dr. Diaconescu Daniela

Medic Specialist Hematologie

Bibliografie

  1. “Hodgkin’s Lymphoma (Hodgkin’s Disease) - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hodgkins-lymphoma/symptoms-causes/syc-20352646
  2. NHS Choices. Overview - Hodgkin Lymphoma. 2023, www.nhs.uk/conditions/hodgkin-lymphoma/
  3. “Hodgkin Lymphoma: Symptoms, Diagnosis, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 2022, www.my.clevelandclinic.org/health/ diseases/6206-hodgkin-lymphoma
  4. “Adult Hodgkin Lymphoma Treatment (PDQ®)-Patient Version.” National Cancer Institute, Cancer.gov, 22 Dec. 2022, www.cancer.gov/types/lymphoma/patient/adult-hodgkin-treatment-pdq
  5. “Lymphoma - Hodgkin - Statistics.” Cancer.net, 26 June 2012, www.cancer.net/cancer-types/lymphoma-hodgkin/statistics

Echipa medicală - Oncologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.