medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Lipom

Lipom

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre lipom

Lipomul este o formațiune tumorală benignă, formată din celule adipoase mature. El se formează prin multiplicarea exagerată a acestor celule. Această formațiune poate fi unică sau multiplă și poate apărea în orice zonă a corpului, fiind localizată la nivel subcutanat și mai rar la nivelul organelor interne.

Lipomul este considerat cea mai frecventă tumoră benignă a țesutului subcutanat (sunt situate imediat sub piele) ce afectează atât femeile, cât și bărbații. Lipomul nu prezintă o simptomatologie aparte și nici nu este dureros, decât în unele cazuri:

  • dacă zonele în care se formează sunt iritate;
  • dacă apar în apropierea unor nervi;
  • dacă sunt foarte vascularizate.

De cele mai multe ori, lipomul are forma unui nodul mic, moale, situat imediat sub piele. Cel mai adesea se dezvoltă pe partea superioară a spatelui sau pe zonele proximale ale membrelor (pe umeri, pe brațe, pe fese, pe coapse). În unele cazuri, este posibil să apară în țesuturile profunde ale coapsei, pe umăr sau gambă.

Este bine de știut că lipoamele pot apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea apar la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani. Cel mai important este că, deși un lipom este considerat drept tumoare, el este inofensiv.


Tipuri de lipom

Literatura de specialitate menționează mai multe forme de lipom:

  • lipomul solitar: este un lipom unic, care are diverse localizări și dimensiuni (angiolipom, hibernom);
  • lipom multiplu: presupune mai multe lipoame care apar odată sau în mod succesiv. Unele dintre acestea pot fi idiopatice (adică nu se cunoaște cauza) sau secundare (adică pot apărea după naștere, după slăbirea rapidă, după pusee de reumatism acut sau după traumatisme);
  • lipomatozele: sunt lipoame multiple care sunt dispuse simetric și care pot fi asociate cu diverse sindroame: lipomatoza multiplă familială, lipomatoza multiplă simetrică (Madelung/ adenolipomatoza Launois-Bensaude/ Sindrom Broglie), lipomatoza encefalo-cranio-cutanată Haberland Perou/ Sindrom Fishman, Sindrom Bannayan-Riley-Ruvalcaba/ Sindrom Bannayan-Zonana, Sindrom Cowden, Sindrom Proteus, Sindrom Michelin, Sindrom Gardner Richards;
  • Adiposis dolorsa este o formă clinică rară, cunoscută și ca Boala Dercum sau neurolipomatoză, caracterizată prin prezența unor lipoame dureroase, neregulate, pe trunchi, umeri, brațe și picioare.

Mai există o clasificare a lipoamelor, în funcție de felul în care acestea apar la microscop:

  • lipom obișnuit: este format din țesut gras, matur;
  • lipom condroid: alături de adipocitele mature apar grupuri de celule ce amintesc de hibernom sau de condrocite;
  • fibrolipom: este format din țesut gras și țesut conjunctiv;
  • angiolipom: este format din țesut gras și vase de sânge; are de obicei localizare acrală;
  • mielolipom: este format din țesut gras și celule hematopoietice din măduva osoasă;
  • adenolipom:
  • lipom scleros: adipocitele se află într-o matrice fibrosclerotică;
  • lipom mixoid: celule formate din mucopolizaharide;
  • lipom cu celule fusiforme: este format din țesut gras, dar și din celule care arată ca niște tije; de obicei apare pe gât și centura scapulară;
  • lipom pleomorfic: format din țesut gras și celule de diferite forme și dimensiuni;
  • lipom atipic: se găsește la un nivel mai profund al pielii și este format dintr-un număr mai mare de celule.
tumora pe fata

Cauze

Lipomul apare mai ales la vârsta a doua, iar uneori este descoperit întâmplător. Lipomul nu este dureros, iar dezvoltarea lui este foarte lentă.

Nu se cunosc cu exactitate cauzele lipomului. Se crede însă că factorul ereditar este cel mai important, pentru că adesea lipoamele apar în cadrul aceleiași familii. Uneori el se poate dezvolta după mici traumatisme, hematoame sau leziuni care traumatizează și țesutul adipos subcutanat. Presiunea cronică aplicată pe o zonă poate fi, de asemenea, responsabilă de apariția unor lipoame asimetrice.

Lipoamele se pot dezvolta oriunde pe corp dar, indiferent unde se dezvoltă, ele sunt localizate subcutanat.

Lipomul mai poate fi asociat și cu dislipidemia (modificări în metabolismul grăsimilor, fie colesterol, fie trigliceride) sau cu diabetul de tip 2.

În cazul în care lipomul apare la nivelul feței sau în oricare zonă vizibilă, această zonă se deformează și apare necesitatea estetică de a fi înlăturat. Chiar și așa, este bine să se rețină că lipomul nu prezintă complicații, dar uneori poate fi însoțit de durere (dacă se dezvoltă în zone mai sensibile).

Factori de risc

Riscul de a dezvolta un lipom crește dacă în familie există astfel de cazuri. Această afecțiune este cea mai frecventă la adulții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani.

Simptome

Aspectul lipomului este de formațiune tumorală subcutanată care poate ajunge până la 20 cm în diametru, cu tegument supraiacent normal colorat, care este mobilă față de planurile profunde și nu prezintă semne de inflamație. Lipomul este învelit într-o membrană subțire și transparentă (seamănă cu o capsulă de protecție). În alte cazuri, capsula de protecție lipsește, iar forma lipomului este ușor neregulată. Chiar și așa, asta nu înseamnă că pune probleme suplimentare sau probleme de diagnostic.

Lipomul este moale la atingere (textura este asemănătoare cu a aluatului de pâine). Unele lipoame pot fi și mai profunde, dar cele mai multe sunt superficiale. Deși de cele mai multe ori ele nu depășesc 5 cm în diametru, în unele cazuri pot să se dezvolte în timp.

Un simptom care poate însoți uneori dezvoltarea unui lipom este durerea. Disconfortul apare în cazul în care lipomul crește și este situat în apropierea unor nervi, sau dacă există în structura lor mai multe vase de sânge.

Lipom 1

Diagnosticare

Diagnosticul se stabilește în urma examenului clinic efectuat de dermatolog sau chirurg prin examinarea pacientului, palparea zonei și observarea oricărei formațiuni moi care se mișcă liber sub piele și care prezintă un contur bine definit. Sunt importante elemente precum: localizarea, consistența și dimensiunile tumorii, precum și zona adiacentă.

De asemenea, diagnosticul se poate completa/confirma printr-o ecografie de părți moi, care poate exclude varianta altor posibile afecțiuni. În cazurile severe, medicul specialist poate recomanda efectuarea unui RMN, pentru a vedea mai clar ce zone presează lipomul și dacă țesuturile nervoase sunt ocolite.

Diagnosticul diferențial se face cu alte leziuni nodulare solitare care se dezvoltă în derm sau subcutanat:

  • hematoame;
  • chisturi epidermice sau de anexe;
  • chist sinovial;
  • edeme de altă natură;
  • nevus lipomatosus superficialis;
  • tumori încapsulate neuronale, musculare sau vasculare precum: neuroamele, angioleiomioame, angioame subcutanate lobulare;

Tratament

În mod cert, nu întotdeauna este necesar un tratament, aceste tipuri de leziuni fiind benigne. Cu toate acestea, dacă lipomul este foarte dureros sau dacă este în creștere, medicul poate recomanda următoarele variante de tratament:

  • îndepărtarea pe cale chirurgicală: în acest caz însă este posibil să existe consecințe estetice precum cicatrici și vânătăi sau complicatii locale precum infecții, lezări de structuri vasculare sau nervoase;
  • injecții cu steroizi: spre deosebire de intervenția chirurgicală, injecțiile cu steroizi ajută la micșorarea lipoamelor, dar nu le elimină. Se pot folosi doar pentru lipoamele de mici dimensiuni și presupun atrofierea țesutului adipos local și, ulterior, micșorarea acestuia;
  • lipoaspirația: depozitele de grăsime sunt extrase prin mici incizii cu ajutorul unor instrumente (canule speciale). Cicatricile rămase sunt de foarte mici dimensiuni;
  • lipoliza: se injectează la nivelul lipomului substanțe care ajută la dizolvarea adipocitelor în câteva săptămâni;
  • lipoliza cu laser/ ultrasunete: această procedură este mai utilizată în cazul depozitelor adipoase și mai puțin în cazul lipoamelor.
Icon Faq

Întrebări frecvente

Cum decurge recuperarea după intervenția chirurgicală?
De ce apar lipoamele?
Cum se descoperă lipoamele?
Este lipomul o formă de cancer?
Ce variante terapeutice există pentru lipom?
Care sunt caracteristicile lipomului?
Care este prognosticul unui lipom?
Lipomul poate fi prevenit?
Când este indicată prezentarea la medicul dermatolog?

Bibliografie

  1. “Lipoma - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
  2. Moore, Kristeen. “Lipoma (Skin Lumps).” Healthline, Healthline Media, 14 Dec. 2021, www.healthline.com
  3. “Lipoma.” WebMD, WebMD, 9 Sept. 2016, www.webmd.com
  4. Joana Cavaco Silva. “What Is a Lipoma?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 3 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com
  5. Lipoma. 2022, NHS Choices, www.nhs.uk
  6. Derrow, Paula. “What Is Lipoma? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention.” EverydayHealth.com, 27 Oct. 2020, www.everydayhealth.com
  7. Dr Colin Tidy. “Lipoma.” Patient.info, 16 Mar. 2021, https://patient.info
  8. “Lipoma (Fatty Lumps) and Liposarcoma | DermNet.” Dermnetnz.org, 2022, https://dermnetnz.org
  9. “Clarity Surgical and Weight Loss Solutions.” Claritysurgicalny.com, 2022, www.claritysurgicalny.com
  10. Petruzzelli, Guy J. “Merkel Cell Carcinoma and Rare Appendageal Tumors: Overview, Tumors of the Epidermis, Tumorlike Lesions of Fibrous or Elastic Tissue.” Medscape.com, Medscape, 15 July 2021, https://emedicine.medscape.com

Echipa medicală - Chirurgie generala

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.