Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Lipomul este o formațiune tumorală benignă, formată din celule adipoase mature. El se formează prin multiplicarea exagerată a acestor celule. Această formațiune poate fi unică sau multiplă și poate apărea în orice zonă a corpului, fiind localizată la nivel subcutanat și mai rar la nivelul organelor interne.
Lipomul este considerat cea mai frecventă tumoră benignă a țesutului subcutanat (sunt situate imediat sub piele) ce afectează atât femeile, cât și bărbații. Lipomul nu prezintă o simptomatologie aparte și nici nu este dureros, decât în unele cazuri:
De cele mai multe ori, lipomul are forma unui nodul mic, moale, situat imediat sub piele. Cel mai adesea se dezvoltă pe partea superioară a spatelui sau pe zonele proximale ale membrelor (pe umeri, pe brațe, pe fese, pe coapse). În unele cazuri, este posibil să apară în țesuturile profunde ale coapsei, pe umăr sau gambă.
Este bine de știut că lipoamele pot apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea apar la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani. Cel mai important este că, deși un lipom este considerat drept tumoare, el este inofensiv.
Literatura de specialitate menționează mai multe forme de lipom:
Mai există o clasificare a lipoamelor, în funcție de felul în care acestea apar la microscop:
Lipomul apare mai ales la vârsta a doua, iar uneori este descoperit întâmplător. Lipomul nu este dureros, iar dezvoltarea lui este foarte lentă.
Nu se cunosc cu exactitate cauzele lipomului. Se crede însă că factorul ereditar este cel mai important, pentru că adesea lipoamele apar în cadrul aceleiași familii. Uneori el se poate dezvolta după mici traumatisme, hematoame sau leziuni care traumatizează și țesutul adipos subcutanat. Presiunea cronică aplicată pe o zonă poate fi, de asemenea, responsabilă de apariția unor lipoame asimetrice.
Lipoamele se pot dezvolta oriunde pe corp dar, indiferent unde se dezvoltă, ele sunt localizate subcutanat.
Lipomul mai poate fi asociat și cu dislipidemia (modificări în metabolismul grăsimilor, fie colesterol, fie trigliceride) sau cu diabetul de tip 2.
În cazul în care lipomul apare la nivelul feței sau în oricare zonă vizibilă, această zonă se deformează și apare necesitatea estetică de a fi înlăturat. Chiar și așa, este bine să se rețină că lipomul nu prezintă complicații, dar uneori poate fi însoțit de durere (dacă se dezvoltă în zone mai sensibile).
Riscul de a dezvolta un lipom crește dacă în familie există astfel de cazuri. Această afecțiune este cea mai frecventă la adulții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani.
Aspectul lipomului este de formațiune tumorală subcutanată care poate ajunge până la 20 cm în diametru, cu tegument supraiacent normal colorat, care este mobilă față de planurile profunde și nu prezintă semne de inflamație. Lipomul este învelit într-o membrană subțire și transparentă (seamănă cu o capsulă de protecție). În alte cazuri, capsula de protecție lipsește, iar forma lipomului este ușor neregulată. Chiar și așa, asta nu înseamnă că pune probleme suplimentare sau probleme de diagnostic.
Lipomul este moale la atingere (textura este asemănătoare cu a aluatului de pâine). Unele lipoame pot fi și mai profunde, dar cele mai multe sunt superficiale. Deși de cele mai multe ori ele nu depășesc 5 cm în diametru, în unele cazuri pot să se dezvolte în timp.
Un simptom care poate însoți uneori dezvoltarea unui lipom este durerea. Disconfortul apare în cazul în care lipomul crește și este situat în apropierea unor nervi, sau dacă există în structura lor mai multe vase de sânge.
Diagnosticul se stabilește în urma examenului clinic efectuat de dermatolog sau chirurg prin examinarea pacientului, palparea zonei și observarea oricărei formațiuni moi care se mișcă liber sub piele și care prezintă un contur bine definit. Sunt importante elemente precum: localizarea, consistența și dimensiunile tumorii, precum și zona adiacentă.
De asemenea, diagnosticul se poate completa/confirma printr-o ecografie de părți moi, care poate exclude varianta altor posibile afecțiuni. În cazurile severe, medicul specialist poate recomanda efectuarea unui RMN, pentru a vedea mai clar ce zone presează lipomul și dacă țesuturile nervoase sunt ocolite.
Diagnosticul diferențial se face cu alte leziuni nodulare solitare care se dezvoltă în derm sau subcutanat:
În mod cert, nu întotdeauna este necesar un tratament, aceste tipuri de leziuni fiind benigne. Cu toate acestea, dacă lipomul este foarte dureros sau dacă este în creștere, medicul poate recomanda următoarele variante de tratament:
Recuperarea după intervenția chirurgicală de îndepărtare a lipomului nu este complicată. Durează circa 1-2 săptămâni, mai ales dacă lipomul este de mici dimensiuni. Activitatea profesională și exercițiile fizice pot fi reluate imediat după intervenție, fără a suprasolicita zona supusă intervenției.
Nu sunt cunoscute motivele care duc la formarea lipoamelor. Ceea ce se știe este că marea lor majoritate prezintă o predispozitie genetică.
Cele mai multe dintre lipoame se descoperă în timpul unei examinări fizice. În unele situații, medicul poate recomanda și o biopsie, pentru a se confirma diagnosticul. Iar în cazul în care se dorește o imagine mai clară asupra lipomului, medicul poate apela la diverse investigații imagistice:
În unele cazuri, lipomul poate fi confundat cu o formă de cancer (liposarcom). Liposarcomul este o formațiune tumorală malignă care se dezvoltă rapid și poate fi dureroasă. Pentru a putea face diferența dintre lipom și liposarcom, medicul poate recurge la o biopsie sau o scanare RMN.
Pentru îndepărtarea lipomului se poate apela la chirurgie (riscul de recidivă este mic). Intervenția nu este complexă și nici nu are efecte secundare. Pot apărea însă cicatrici sau echimoze.
Lipomul este o formațiune ce are 1-3 cm în diametru, dar poate ajunge și până la 10 cm în unele cazuri. Lipomul nu este dureros, se formează subcutanat, este mobil, are o consistență moale, gelatinoasă. Mult timp rămâne la aceeași mărime sau poate crește foarte lent. Pielea care-l acoperă este normală.
Lipomul este o tumora benignă, nu are risc de malignizare. De asemenea, nu are risc de recidivă după ce a fost îndepărtat chirurgical.
Nu se poate preveni apariția lor și nici rata lor de creștere.
La medicul dermatolog ar trebui să ajungem ori de câte ori identificăm un nodul la nivelul pielii sau subcutanat. Medicul va face un examen fizic al pacientului și va determina care este natura formațiunilor cu probleme. Dacă pacientul are un lipom și se recomandă excizia acestuia, acest lucru trebuie făcut cât timp lipomul are dimensiuni mici, pentru ca intervenția să fie mai ușoară și cicatricile reziduale mai mici.
Chirurgie generala și Proctologie
Call Center - (023) 6960
Call Center - (025) 7960
Chirurgie generala
Call Center - (026) 8960
Call Center - (021) 9646
Dermatovenerologie și Dermatoestetica
Call Center - (025) 9960
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.