Lipom

Alte denumiri ale afectiunii:

Lipomatoza

Lipomul este o formatiune tumorala unica sau multipla, formata din tesut adipos (grasime), ce poate aparea pe diverse zone ale corpului. El se formeaza predominant in zonele cu grasime prin o multiplicare exagerata a celulelor adipoase.

 

Echipa medicala MedLife - Dermatoestetica, Dermatovenerologie

Medic Primar
Medic Specialist
Cheregi Amalia
Medic Specialist
Medic Specialist

Lipom - Cauze / agent infectios / factori de risc

Ce cauzeaza lipomul

Sunt intalnite cel mai frecvent la varsta a doua, uneori descoperite intamplator, deoarece sunt nedureroase si au o crestere foarte lenta. Cauzele nu sunt inca concrete, dar studiile au aratat ca ele se intalnesc la mai multi membri din cadrul aceleiasi familii, asa ca ereditarea ramane cauza principala.

Localizarea lipoamelor poate fi oriunde la nivelul corpului, insa indiferent de zona, ele sunt localizate imediat sub piele. 

Lipom - Simptome

Lipoamale sunt moi la atingere, cu o textura asemanatoare aluatului de paine.

Unele pot fi si mai profund situate, dar majoritatea sunt superficiale si mai implica si parti estetice (fata, gat, scalp). Lipoamele au, de regula, mai putin de 5 centimetri in diametru, dar pot creste in timp. Uneori, lipoamele pot fi dureroase. Aceste tumori benigne de grasime pot fi dureroase daca cresc si daca apasa pe nervii din apropiere sau daca au in structura lor multe vase de sange. 

Aspectul lor este galbui, invelit intr-o membrana subtire si transparenta ca o capsula de protectie. Exista si situatii in care capsula lipseste, iar forma este usor neregulata, dar asta nu inseamna ca pune probleme de diagnostic.

Lipom - Tratament

Diagnosticul lipomului

Diagnosticul se stabileste in urma examenului clinic prin examinarea pacientului, localizarea tumorii, consistenta ei, dimensiunile si zona adiacenta.

In acest caz, ecografia este importanta pentru a putea stabili diagnosticul diferential, iar in cazurile unde tumora este de mari dimensiuni se indica efectuarea unui RMN pentru a vedea cu precizie pe ce face compresiune si a evita lezarea tesuturilor nervoase.

Diagnosticul diferential se face cu:

  • hematoame;
  • chisturi sebacee;
  • chist sinovial;
  • edeme de alta natura.

Tratamentul lipomului

De obicei, tratamentul nu este necesar pentru un lipom. Cu toate acestea, daca lipomul este foarte dureros sau este in crestere, medicul poate recomanda urmatoarele variante de tratament :

  • Indepartarea pe cale chirurgicala - majoritatea lipoamelor de pe corp sunt indepartate prin metode chirurgicale. Sunt posibile efecte secundare, cum ar fi cicatricile si vanataile;
  • Injectiile cu steroizi- acest tratament micsoreaza lipoamele, dar de obicei nu le elimina;
  • Liposuctia - in unele cazuri, liposuctia poate fi utilizata pentru a inlatura lipoamele. Acest tratament presupune indepartarea de grasime.

Lipomul este o tumoare benigna. Acest lucru inseamna ca nu exista nicio sansa ca aceasta sa se raspandeasca in zona muschilor sau in tesuturi. Viata dumneavoastra nu este pusa in pericol in niciun fel de aceasta umflatura. 

Dermatoestetica, Dermatovenerologie - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical