Despre infecţia cu virusul Epstein-Barr
Virusul Epstein-Barr este un virus din familia herpesvirusurilor. Acesta se transmite prin salivă şi este cel care provoacă mononucleoza infecțioasă (mononucleoza), adesea numită boala sărutului.
Puteți contracta virusul Epstein-Barr prin sărut, dar puteți fi expus și prin împărțirea unui pahar sau a ustensilelor de mâncare cu cineva care este infectat. Cu toate acestea, mononucleoza nu este la fel de contagioasă ca alte infecții, cum ar fi răceala comună.
Este cel mai probabil să te îmbolnăvești de mononucleoză cu toate semnele și simptomele dacă ești un adolescent sau un adult tânăr. Şi copiii mici se pot îmbolnăvi dar au, de obicei, puține simptome, iar infecția rămâne adesea nediagnosticată.
Cauze
Contactul foarte apropiat dintre persoane facilitează transmiterea virusului Epstein-Barr, care foarte contagios. Acesta se răspândește cu ușurință prin salivă și alte fluide corporale, cum ar fi sângele și sperma. De asemenea, virusul se poate răspândi prin transfuzii de sânge sau prin transplanturi de organe.
Virusul se atașează de celulele albe din sânge (limfocite B), cele care ajută la combaterea infecțiilor, organismul nu poate lupta în mod corespunzător împotriva infecției și apar primele simptome.
Factori de risc
Virusul Epstein-Barr poate infecta pe oricine. Majoritatea oamenilor s-au infectat cel puţin o dată până la vârsta adultă, dar infecţia nu a determinat, neapărat, apariţia simptomelor. Mononucleoza infecţioasă însoţită de manifestări este, cel mai adesea, diagnosticată la adolescenţi şi adulţi tineri, cu o incidenţă maximă la vârsta de 15-17 ani.
În general, boala cauzată de virusul Epstein-Barr este mai puţin severă la copiii mici şi poate imita simptomele altor boli obişnuite ale copilăriei sau poate rămâne asimptomatică, ceea ce poate explica de ce este mai puţin diagnosticată sau recunoscută la această grupă de vârstă mai mică.
Simptome
Semnele și simptomele mononucleozei pot include:
- Oboseală;
- Durere în gât, poate greșit diagnosticată ca fiind o angină streptococică, care nu se ameliorează după tratamentul cu antibiotice;
- Febră;
- Ganglioni limfatici umflați la nivelul gâtului și al axilelor;
- Amigdale mărite;
- Dureri de cap;
- Erupții cutanate;
- Splină moale și mărită.
Virusul Epstein-Barr are o perioadă de incubație de aproximativ patru până la șase săptămâni, deși la copiii mici această perioadă poate fi mai scurtă. Semnele și simptomele, cum ar fi febra și durerile de gât, se atenuează, de obicei, în câteva săptămâni. Dar oboseala, mărirea ganglionilor limfatici și splina mărită pot dura câteva săptămâni mai mult.
Diagnosticare
Potențialele infecții cu virusul Epstein-Barr sunt adesea diagnosticate fără niciun test. Cu toate acestea, testele de sânge pot detecta prezența anticorpilor asociați cu acest virus. Unul dintre acestea este cunoscut sub numele de testul monospot, deşi Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor nu îl recomandă pentru uz general deoarece rezultatele nu sunt întotdeauna precise.
În plus față de testul monospot, există și alte teste de sânge pentru anticorpi mai specifici pentru virusul Epstein-Barr, inclusiv:
- Antigenul capsidei virale (VCA)
Anticorpii pentru VCA apar la începutul infecției. Un tip (anti-VCA IgM) dispare după câteva săptămâni, în timp ce un alt tip (anti-VCA IgG) persistă toată viața.
- Antigen timpuriu (EA)
Anticorpii împotriva EA apar în timpul unei infecții active. De obicei, aceștia devin nedetectabili după câteva luni, deși, la unele persoane, pot persista mai mult timp.
- Antigenul nuclear EBV (EBNA)
Anticorpii pentru EBNA apar lent în lunile care urmează infecției și pot fi detectați pe tot parcursul vieții unei persoane.
Medicul specialist va lua în considerare aceste rezultate și alți factori, inclusiv starea generală de sănătate a unei persoane și orice afecțiuni de bază, pentru a stabili un diagnostic.
Tratament
Nu există niciun remediu pentru virusul Epstein-Barr. Tratamentul se adresează ameliorării simptomelor virusului, iar acestea ar trebui să dispară după două până la patru săptămâni. În cazuri grave (afectare a ficatului exprimată prin simptomatologie: greață, vărsături și prin analize de ficat modificate), este necesară internarea pacientului în spital.
La domiciliu,medicul specialist poate recomanda:
- Odihnă;
- Consumul de lichide;
- Gargară cu apă sărată de mai multe ori pe zi;
- Evitarea activităţii intense până când simptomele dispar sau se ameliorează; în caz contrar, boala riscă să recidiveze sau procesul de vindecare să dureze mai mult.
Ridicarea de greutăți sau activitățile obositoare pot crește riscul de rupere a splinei, o complicație rară a mononucleozei, dar care pune în pericol viața.
Odată ajuns în organismul uman, virusul trăiește în corpul dumneavoastră într-o stare latentă, ceea ce înseamnă că se poate reactiva sub influența stresului sau al unui sistem imunitar slăbit. Odată reactivat, virusul poate produce din nou simptome.
Dacă aveți simptome ale virusului Epstein-Barr sau aveți mononucleoză, trebuie să evitați școala ori locul de muncă sau să participați la evenimente în care sunteți în contact strâns cu alte persoane, deoarece afecțiunea este foarte contagioasă.
Complicații
Virusul Epstein-Barr poate provoca boli mult mai grave la persoanele care au un sistem imunitar deficitar, precum cele cu HIV/SIDA sau cele care iau medicamente pentru a suprima imunitatea după un transplant de organe.
Conform Societăţii Americane pentru Cancer, unele forme rare de cancer se pot asocia cu infecţia cu virusul Epstein-Barr:
- Cancerul nazo-faringian;
- Unele tipuri de limfom, inclusiv limfomul Burkitt;
- Limfomul Hodgkin;
- Adenocarcinomul gastric.
Virusul Epstein-Barr ar putea fi principala cauză a sclerozei multiple, după cum au descoperit cercetătorii din Statele Unite. Studiile sugerează că contractarea virusului Epstein-Barr crește de 32 de ori riscul de a dezvolta scleroză multiplă.
În cazuri foarte rare, infecția cu virusul Epstein-Barr poate duce la o afecțiune cronică numită virusul Epstein-Barr cronic activ. Aceasta se caracterizează prin simptome continue și rezultate ale analizelor de sânge care arată o infecție cu virusul Epstein-Barr activă.
Virusul Epstein-Barr cronic activ debutează ca o infecție tipică. Cu toate acestea, sistemul imunitar al unor persoane nu reușește să controleze infecția, permițând virusului activ să persiste în loc să rămână latent.
Prevenție
Dacă sunteți infectat cu virusul Epstein-Barr, puteți ajuta la prevenirea răspândirii acestuia prin evitarea contactului direct cu alte persoane, nu împărțiți alimente, vase, pahare și ustensile până la câteva zile după ce febra s-a ameliorat - și chiar mai mult, dacă este posibil. Nu uitați să vă spălați pe mâini în mod regulat pentru a preveni răspândirea virusului.
Virusul Epstein-Barr poate persista în saliva dumneavoastră timp de mai multe luni după infecție. Nu există niciun vaccin care să prevină răspândirea acestuia.
Autor
Bibliografie
- Seladi-Schulman, Jill. “Everything You Need to Know about Epstein-Barr Virus.” Healthline, Healthline Media, 27 Apr. 2022, www.healthline.com
- Fletcher, Jenna. “What to Know about Epstein-Barr Virus Testing.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 13 June 2018, www.medicalnewstoday.com
- “Epstein-Barr Virus (EBV) - Symptoms, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org
- “Longitudinal Analysis Reveals High Prevalence of Epstein-Barr Virus Associated with Multiple Sclerosis.” Science, 2022, www.science.org
Alte afecțiuni similare
Infecția cu stafilococ
Infecțiile cu stafilococi sunt cauzate de bacteriile de tip comun stafilococ (staphylococcus), bacterii care colonizează tegumentele și mucosele organismului și care, în...
Vezi detalii
Infecția cu streptococ de grup B
Streptococul de grup B sau „streptococcus agalactiae” cauzează o infecție frecventă atât la bărbați, cât și la femei și, de obicei, trăiește în zona vaginală sau în...
Vezi detalii
Infecția cu trichomonas
Trichomoniaza este o infecție cu transmitere sexuală care duce la apariția unor simptome specifice, cum ar fi secreții vaginale de culoare gălbuie sau verzuie și prurit...
Vezi detalii
Infecție bacteriană
Infecțiile bacteriene definesc orice boală sau afecțiune cauzată de pătrunderea bacteriilor sau a toxinelor din organism. Patologiile specifice pot fi cauzate de...
Vezi detalii
Infecție cu norovirus
Infecția cu norovirus duce la apariția bruscă a stărilor de vomă și a diareei. Durerile de stomac, diareea și vărsăturile apar, în mod normal, la 12-48 ore după...
Vezi detalii
Infecție cu streptococ
Streptococcus este o bacterie gram pozitivă care poate determina apariția mai multor boli, majoritatea transmisibile de la persoană la persoană. Infecțiile cu streptococ...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.