Banner Testul de transformare limfocitară

Testul de transformare limfocitară

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul de transformare limfocitară (TTL) reprezintă un test de laborator ce măsoară proliferarea celulelor T, pentru a se putea evidenția un răspuns alergic împotriva unor substanțe sau medicamente. Diagnosticul sensibilității la medicamente este, adesea, un proces extrem de complex și dificil, deoarece o cantitate uriaşă de medicamente poate induce dezvoltarea unor afecțiuni mediate imun, cu mecanism patometologic distinct.

În esență, prin testul de transformare limfocitară se observă dacă un pacient prezintă răspuns al limfocitelor T pentru diferiți alergeni sau medicamente.

Testul de transformare limfocitară (TTL) poate fi recomandat de medicul specialist pentru evaluarea funcției celulelor T la pacienții sub terapie imunosupresoare, dar și pentru evaluare pacienților suspectați că ar suferi de afecțiuni ale sistemului imunitar.

Limfocitele sunt o clasă de leucocite (celule albe) care reprezintă principalele elemente de control al răspunsului imun adaptativ ce se dezvoltă ca reacţie la un anumit stimul antigenic. Cele trei categorii principale de limfocite sunt limfocitele B, limfocitele T și celulele NK. Răspunsul imun al organismului, la nivel celular, este dat de limfocitele L și B. Acestea joacă un rol important pentru că determină răspunsul la acțiunea bacteriilor, a infecțiilor, fungilor și a altor agenți patogeni. Limfocitele T activate stimulează imunitatea mediată de celule fie prin degradarea celulelor direct, fie prin reglarea activității altor celule efectuare imune, cum ar fi celulele B. Limfocitele se prezintă în formă inactivă până la contactul cu un antigen, urmând ca apoi să prolifereze și să se diferențieze în limfocite specifice pentru antigenul detectat.

Limfopenia, sau o valoare scăzută a limfocitelor, este o afecțiune ce se instalează în organism ca urmare a scăderii bruște a valorilor limfocitelor. Adesea, aceasta este cauzată de infecții sau afecțiuni autoimune.

Creșterea numărului de limfocite din sânge poartă denumirea de limfocitoză și poate apărea la pacienții diagnosticați cu artrită, diferite tipuri de cancer sau la persoanele ce au dezvoltat o alergie împotriva unui anumit medicament.

Testul de transformare limfocitară urmărește procesul de modificare a structurii celulelor, ca urmare a contactului cu alergenul care se dorește a fi analizat. Analiza urmărește comparativ probele cu și fără alergen, pentru a se determina gradul de înmulțire a celulelor mononucleare.

Imunofenotiparea limfocitară reprezintă procesul prin care se determină prezența sau absența leucocitelor din sânge şi poate fi recomandată de medicul specialist pentru diagnosticarea limfoamelor sau a leucemiilor.

banner

Când este recomandat testul de transformare limfocitară

Testul de transformare limfocitară (TTL) poate fi recomandat de medicul specialist pentru evaluarea funcției celulelor T la pacienții sub terapie imunosupresoare, dar și pentru evaluare pacienților suspectați că ar suferi de afecțiuni ale sistemului imunitar.

De asemenea, testul poate fi recomandat și persoanelor care prezintă infecții recurente, dar și celor care au suferit un transplant sau o intervenție chirurgicală.

Testul de transformare limfocitară poate fi efectuat și de pacienții cu predispoziție alergică la medicamente, alergeni alimentari, praf, sau alte tipuri de substanțe care produc o reacție de sensibilizare.

Procedura de recoltare

Determinarea testului de transformare limfocitară (TTL) se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* ale testului de transformare limfocitară sunt:

Negativ: SI <2

Slab pozitiv: SI = 2 - 3

Pozitiv: SI > 3

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.

Interferenţe şi limite

Tratamentele medicamentoase imunosupresoare pot suprima proliferarea in vitro. Corticosteroizii interferează cel mai frecvent cu rezultatele testelor deoarece provoacă limfopenie.

Valori crescute

Valorile crescute ale testului de transformare limfocitară se pot întâlni în reacții alergice, exantem bulos, sindrom de hipersensibilitate la medicamente cu eozinofilie și simptome sistemice, urticarie sau pancreatită.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale TTL exprimă lipsa sensibilității față de antigenul testat.

Bibliografie

  1. Pichler, Werner. “Lymphocyte Transformation Test.” Encyclopedic Reference of Immunotoxicology, 2023, pp. 405–408, https://link.springer.com, https://doi.org/10.1007/3-540-27806-0_924
  2. Basketter, David, and Torkil Menne. “Lymphocyte Transformation Test in Patients with Allergic Contact Dermatitis.” Contact Dermatitis, vol. 53, no. 1, July 2005, pp. 1–1, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1111/j.0105-1873.2005.00627.x‌
  3. “LPMGF - Overview: Lymphocyte Proliferation to Mitogens, Blood.” @Mayocliniclabs, 2017, www.mayocliniclabs.com
  4. Sachs, Bernhardt, et al. “Lymphocyte Transformation Test: History and Current Approaches.” Journal of Immunological Methods, vol. 493, June 2021, p. 113036, https://www.sciencedirect.com , https://doi.org/10.1016/j.jim.2021.113036

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu