Descriere: 

Testul de transformare limfocitara (TTL) este o explorare complexa prin care se identifica starea de alergie la substante si medicamente pentru care celelalte tipuri de teste nu sunt suficient de sensibile.

Scopul testului de transformare limfocitara (TTL) este de a determina prin metode in vitro daca un pacient a dezvoltat un raspuns la limfocitele T, impotriva unei anumite substante sau a unui anumit medicament.

Principiul se bazeaza pe faptul ca expunerea la un antigen induce transformarea specifica a limfocitelor in limfoblasti si proliferarea limfocitara.

TTL consta in izolarea limfocitelor T de la pacient si incubarea lor cu potentialul agent sensibilizant, urmeaza apoi evaluarea gradului de proliferare limfocitara (prin masurarea incorporarii timidinei tritiate in moleculele de ADN).

Testul este considerat pozitiv daca proliferarea este de cel putin 2 ori mai mare decat in cultura de limfocite de control care nu contine agentul sensibilizant, care a fost efectuata in acelasi timp si in aceleasi conditii. Rezultatul este exprimat ca un index de stimulare (SI).

O reactie pozitiva la TTL demonstreaza existenta limfocitelor antigen-specifice (celule cu memorie) in sangele pacientului.

TTL prezinta o serie de avantaje:

- demonstreaza in mod direct sensibilizarea celulelor T specifice,

- este putin invaziv pentru pacient si nepericulos si, comparativ cu testul epicutan (patch test) este mai relevant.

Dezavantajele testului se refera la dificultatile tehnice, lipsa de standardizare, probleme de interpretare (stabilirea valorii de cut-off este adesea dificila).

Sensibilitatea si specificitatea sunt diferite, un test negativ nu exclude o sensibilizare, asa cum sunt posibile si reactii fals pozitive, mai ales daca substanta pura nu este disponibila.

Recomandari: 

Testul permite detectarea / excluderea sensibilizarii alergice mediate celular (alergie de tip IV) la medicamente, metale, acrilati, poluanti de mediu, mucegaiuri sau alergeni alimentari.

Interval de referinta / um: 
Rezultat negativ (SI < 2) = nu exista sensibilizare fata de preparatele testate Rezultat pozitiv: SI cuprins intre 2 si 3 este inalt sugestiv pentru o reactie pozitiva; SI >3 este net pozitiv Rezultat neconcludent: apare in situatia in care nu s-au obt
Interpretare valori mici: 

SI < 2 = nu exista sensibilizare fata de preparatele testate.

Interpretare valori mari: 

SI cuprins intre 2 si 3: rezultat inalt sugestiv pentru o reactie pozitiva;

SI>3: rezultat net pozitiv.

- exantemul maculo-papulos generalizat

- exantemul bulos;

- pustuloza exantematoasa acuta generalizata;

- sindromul de hipersensibilitate la medicamente cu eozinofilie si simptome sistemice;

- anafilaxie severa

- hepatita (in functie de tipul medicamentului);

- nefrita (in functie de tipul medicamentului);

- urticarie;

- angioedem;

- pneumonita interstitiala;

- pancreatita.

Interferente analitice: 

Un rezultat pozitiv evidentiaza prezenta unui numar crescut de celule T cu memorie alergen-specifice, indicand sensibilizarea limfocitelor si predispozitia catre reactiile alergice.

Sunt posibile si rezultate fals-pozitive in situatia in care nu sunt disponibile substante de testat pure.

Tratamentul prelungit cu imunosupresoare; proliferarea spontane crescute ca datorata unei hiperactivitati a sistemului imun.

bibliografie: 

onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1398-9995.2004.00547.x/pdf

imd-berlin.de/en/special-areas-of-competence/lymphocyte-transformation-test-ltt.html