Limfedem

Limfedemul reprezinta edemul unui membru secundar hipoplaziei limfatice (limfedem primar) sau obstructiei ori afectarii vaselor limfatice (limfedem secundar).

Medici specialiști - Medicina Generala

Catana Monica
Catana Monica
Medic Specialist
Catana Monica
Catana Monica
Medic Specialist

Medicina Generala

RI
Raduta Iulian
Medic Specialist
RI
Raduta Iulian
Medic Specialist

Medicina Generala

PC
Palade Carmen
Medic Specialist
PC
Palade Carmen
Medic Specialist

Medicina Generala

DD
Dragutoiu Dorina
Medic Primar
DD
Dragutoiu Dorina
Medic Primar

Medicina Generala

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Limfedemul primar are componenta ereditara si este rar intalnit. Exista mare variabilitate in ceea ce priveste fenotipul si varsta pacientilor la prezentare. 

Limfedemul secundar - este mult mai frecvent decat cel primar. De obicei este cauzat de interventii chirurgicale (in special limfadenectomii, in mod tipic pentru cancerul mamar), radioterapie (in special axilara sau inghinala), traumatisme, obstructie tumorala limfatica, iar in tarile subdezvoltate de filarioza limfatica. 

Limfedemul poate aparea si cand limfa se acumuleaza in tesuturile interstitiale secundar insuficientei venoase cronice.

Simptome

Simptomele de limfedem secundar includ disconfort dureros si senzatie de greutate sau plenitudine. 

Principalul semn este edemul tesuturilor moi, cu evolutie progresiva in 3 stadii. In stadiul 1, edemul face godeu, iar aspectul regiunii afectate revine de obicei la normal pana dimineata. In stadiul 2, edemul nu mai face godeu, iar inflamatia cronica a tesuturilor moi produce fibroza locala. In stadiul 3, tegumentele devin cafenii si edemul este ireversibil, in mare parte din cauza fibrozei tesuturilor moi. 

In general, tumefactia este unilaterala si se agraveaza la temperaturi crescute, inainte de menstruatie sau dupa mentinerea membrului afectat timp indelungat in pozitie decliva. Orice segment al membrului poate fi afectat sau membrul poate fi afectat in totalitate. Daca tumefactia este periarticulara, amplitudinea de miscare devine limitata.

Modificarile cutanate sunt frecvente si includ hiperkeratoza, hiperpigmentare, veruci,papiloame si infectii fungice. 

Poate aparea limfangita, cel mai frecvent cand bacteriile patrund prin crapaturile tegumentare formate intre degetele de la picioare in urma infectiilor fungice sau prin taieturi de la nivelul mainilor. Limfangita este aproape intotdeuna streptococica, cauzand erizipelul. Uneori este stafilococica. Membrul afectat devine rosu si temperatura locala creste marcat.

Tratament

Diagnosticarea limfedemului

Diagnosticul este de obicei evident in urma examinarii fizice. Investigatiile suplimentare sunt indicate cand se suspecteaza prezenta unui limfedem secundar. CT si RMN pot identifica zone de obstructie limfatica.

Tratamentul limfedemului

Tratamentul include activitate fizica, aplicarea de bandaje cu gradient de presiune, masa, iar uneori interventie chirurgicala. Vindecarea este rara, dar terapia poate atenua simptomele si uneori opreste evolutia bolii. Pacientii au risc crescut de celulita, limfangita si rareori limfangiosarcom.

Coduri de diagnostic asociate
  • Limfedem, Fara Alta Specificare
Specialități asociate
  • Medicina Generala

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.