Listerioza

Listerioza reprezinta bacteriemie, meningita, cerebrita, dermatita si sindrom oculoglandular, infectii intrauterine si neonatale, sau, uneori, endocardita produsa de Listeria sp.

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Jugulete Gheorghita,Medic Primar, Doctor in medicina, Sef de lucrari
Medic Primar,...
Medic Primar
Medic Primar
Baroiu Liliana,Medic Primar
Medic Primar

Listerioza - Cauze / agent infectios / factori de risc

Listeria constituie un grup de anaerobi facultativi, mici, nonfixatori de acizi, nesporulati, mobili, care se gasesc larg raspanditi in ambient si in intestinul mamiferelor crustacee. Exista mai multe specii de Listeria, dar L. monocytogenes este cel mai important patogen la oameni. Incidenta este de circa 7 cazuri/1.000.000 de persoane/an, cu maximum in perioada de vara. Frecventa atacurilor este mai mare la nou-nascuti si la adultii peste 60 de ani. Persoanele cu imunitate compromisa au cel mai mare risc. 

Infectia apare, de obicei, prin ingestie de produse lactate, de legume crude sau de carnuri si este favorizata de capacitatea pe care o are L. monocytogenes de a supravietui si de a creste la temperaturi de refrigerare. Infectia mai poate aparea prin contact direct si in timpul taierii animalelor infectate. Infectia listeriana se poate transmite antepartum si intrapartum de la mama la copil, determinand avort.

Listerioza - Simptome

Simptomele variaza in functie de organul afectat, aparand moartea intrauterina in infectia perinatala.

Listeremia primara este rara si produce febra mare fara semne si simptome locale. Pot aparea endocardita, peritonita, osteomielita, colecistita si pleuropneumonia. Listeremia poate determina infectie intrauterina, corioamniotita, nastere prematura, moarte fetala sau infectia nou-nascutului.

Meningita se datoreaza Listeriei in aproximativ 20% dintre cazurile de nou-nascuti si la pacientii peste 60 de ani. In jur de 20% dintre cazuri evolueaza catre cerebrita, fie ca este vorba despre encefalita difuza, fie, rareori, despre rombencefalita si abcese. Rombencefalita se prezinta cu alterarea starii de constiinta, paralizii de nervi cranieni, semne cerebeloase si afectare motorie sau senzoriala.

Listerioza oculglandulara poate produce oftalmita si marire de ganglioni limfatici regionali. Poate fi consecutiva inocularii conjuctivale si, daca nu este tratata, poate progresa catre bacteriemie si meningita.

Listerioza - Tratament

Diagnosticul listeriozei

Diagnosticul se face prin izolarea de laborator.

Infectiile listeriale se diagnosticheaza clinic prin cultura din sange sau din LCR (lichid cefalorahidian). Laboratorul trebuie informat daca se suspicioneaza L. monocytogenes, deoarece organismul poate fi usor confudat cu difteroizii. In toate infectiile listeriale, titrurile aglutininelor IgG ating valoarea maxima la 2-4 saptamani de la debut.

Tratamentul listeriozei

Tratamentul include penicilina, ampicilina (adesea cu aminoglicozide) si trimetoprim-sulfametoxazol.

Meningita listeriana se trateaza cel mai bine cu ampicilina 2 g la 4 ore. Majoritatea specialistilor recomanda asocierea cu un aminoglicozid. Copiii primesc ampicilina 50-100 mg/kg intravenos la 6 ore. Cefalosporinele nu sunt eficiente. 

Endocardita si listeremia primara se trateaza cu ampicilina 2 g intravenos la 4 ore, plus gentamicina administrate timp de 6 saptamani si, respectiv, 2 saptamani dupa defervescenta (perioada de scadere a temperaturii in decursul unei boli febrile). 

Listerioza oculoglandulara si dermatita listeriana raspund la eritromicina 10 mg/kg pe cale orala la 6 ore, continuand o saptamna dupa defervescenta. O alternativa este trimetoprimul - sulfametoxazol 5/25 mg/kg la 8 ore, intravenos.

Persoanele cu sistem imunitar slabit pot necesita tratament pentru o perioada mai lunga.

Pentru prevenirea infectarii trebuie tinut cont ca produsele alimentare de baza sa fie spalate foarte bine. Ouale, carnea si produsele de pasare trebuie preparate termic corespunzator. Trebuie evitat consumul de lapte nepasteurizat (prin fierbere bacteriile sunt distruse). Atat mainile, cat si ustensilele de bucatarie, trebuie spalate cu apa fierbinte si detergent dupa contactul cu alimentele, in special cu carnea cruda.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical