medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Conjuctivita purulenta

Conjuctivita purulenta

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Conjunctivita reprezinta inflamatia mucoasei care tapeteaza globul ocular si pleoapele. Agentii patogeni cel mai frecvent implicati sunt Staphylococcus (aureus, epidermidis), streptococcus, haemophilus, moraxella.

In aparitia conjunctivitei la nou nascut, foarte important de mentionat sunt: gonococul, chlamydia.

De obicei ,debutul este acut cu roseata, senzatie de arsura, mâncărime oculara si secretie , iar la trezire, dimineata, pleoapele sunt lipite (foarte frecvent).

Examinarea evidentiaza hiperemie conjunctivala, secretie mucopurulenta si cruste la nivelul genelor.

De obicei infecteaza ambii ochi si produce secretii purulente abundente.

Este provocata de streptococi sau stafilococi. Aceste organisme pot sa provina de pe pielea pacientului sau din tractul respirator superior ori pot fi contactate de la o alta persoana cu conjunctivita bacteriana.

Conjunctivitele bacteriene se caracterizeaza printr-o secretie extrem de abundenta, fiecare pacient descriind-o ca fiind extrem de iritanta. Toti se plang de jena, de senzatie de mâncărime a ochilor sau senzatia unui corp strain si, mai ales, de aceasta secretie purulenta, care practic lipseste in cazul conjunctivitelor virale sau alergice.

Conjunctivita, pe cat e de simpla in principiu ca diagnostic, pe atat ascunde foarte multe confuzii. Numai un medic oftalmolog va sti sa puna un diagnostic potrivit, sa interpreteze corect simptomele prezentate si sa recomande tratamentul potrivit.

Conjunctivita netratata sau tratata necorespunzator, cu un medicament neadecvat, se cronicizeaza. Si atunci, in functie de imunitate, de rezistenta organismului, reapar aceleasi semne. Din pacate, multi dintre pacienti apeleaza la medic in cazurile extreme, cand disconfortul la nivelul ochiului devine de nesuportat sau chiar cand apare o durere in zona afectata.

În cazul conjunctivitelor bacteriene, tratamentul va consta in administrarea picaturilor pe baza de antibiotic sau un unguent. De multe ori doctorul le recomanda pe amandoua. Unguentul se mentine mai mult in sacul conjunctival si completeaza actiunea picaturilor. Nu se intrerup antibioticele in timpul tratamentului, chiar daca pacientul nu mai prezinta simptomele care l-au determinat la inceput sa se prezinte la doctor. Un tratament medicamentos dureaza minimum cinci zile.

Pentru a preveni infectia conjunctivitelor bacteriene ,se recomanda urmatoarele:

  • evitarea contactului zonei afectate
  • igiena riguroasa a mainilor si a fetei (apa si sapun, stergerea secretiilor conjunctivale cu tifon steril si ser fiziologic)
  • igiena corespunzatoare a lucrurilor personale (fata de perna, prosoape)
  • evitarea folosirii in comun a produselor cosmetice si de machiaj, precum si a lacrimilor artificiale
  • intreruperea purtarii de lentile de contact pe perioada tratamentului

Bibliografie

  • emedicine.medscape.com/
  • www.cdc.gov
  • Manualul Merk de diagnostic si tratament

Echipa medicală - Oftalmologie și Oftalmologie pediatrica

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.