Despre contuzia cotului
Contuzia cotului, denumită popular „cot învinețit”, reprezintă o leziune a țesutului moale care acoperă cotul.
Contuzia cotului este acel traumatism provocat prin lovirea cotului cu un obiect sau de o suprafață dură, traumatism care afectează țesuturile profunde, însă fără să fie vorba despre întreruperea tegumentului.
Contuziile cele mai frecvente apar la nivelul membrelor, dar se pot produce și la nivelul toracelui sau al capului (contuzie toracică sau cerebrală).
Contuziile pot fi, în funcție de intensitate:
- Superficiale - cele care afectează țesutul subcutanat și pielea pacientului;
- Forte - cele în cazul cărora leziunile trec de țesutul subcutanat și afectează mușchii și chiar osul, în unele situații.
Cauze
Cea mai frecventă cauză a unei contuzii a cotului este lovitura directă la cot. Principalele cauze ale apariției contuziei sunt:
- impactul în timpul practicării sportului;
- lovitura accidentală la locul de muncă;
- agresiuni la nivelul cotului.
Factori de risc
Factorii de risc care favorizează apariția contuziei cotului sunt:
- practicarea sporturilor de contact;
- activități care presupun mișcări sau eforturi cu care brațul nu este obișnuit și pentru care mușchii nu sunt antrenați;
- mișcări repetitive de lungă sau scurtă durată.
Simptome
Principalul simptom care arată o contuzie a cotului este durerea localizată pe partea interioară a cotului. Senzația de durere poate debuta chiar în momentul producerii contuziei și poate fi însoțită de un sunet/trosnet, urmată de durere intensă.
Majoritatea impacturilor, suficient de puternice pentru a produce o contuzie a cotului, provoacă o durere ascuțită instantanee, fie că este vorba de o cădere de pe o bicicletă, o lovitură de la o minge de baseball sau un impact al cotului cu clanța ușii.
După durerea de început, alte simptome care arată contuzia cotului sunt:
- învinețirea zonei lezate;
- umflarea cotului;
- sensibilitate în mișcare.
Durerea care apare la mișcarea cotului este un simptom comun în cazul unei contuzii, dar dacă suferința este severă atunci când se încearcă îndoirea sau îndreptarea cotului, acest lucru ar putea indica o fractură.
Diagnosticare
Cazurile de contuzii minore urmate doar de o durere de scurtă durată nu necesită o diagnosticare de specialitate și nici tratament medical. Dacă durerea și inflamația persistă însă, este necesar să consultați un medic specialist ortoped. Pentru a diagnostica o contuzie a cotului, medicul va solicita o radiografie sau chiar un RMN, pentru a exclude o leziune mai gravă.
Tratament
Există câteva moduri de a trata o contuzie a cotului. Tratamentul, dacă durerea persistă mai mult de câteva minute, trebuie administrat cât mai curând posibil după accidentarea cotului:
- comprese reci - aplicați gheață (la interval de 10 minunte) în primele 24 - 48 de ore după accidentare;
- ridicați cotul - țineți brațul ridicat la un nivel mai sus decât nivelul inimii;
- comprimați zona lezată - pentru a minimiza inflamația, înfășurați cotul în bandaj elastic, fără a-l strânge prea tare;
- evitați activitatea fizică și acțiunile care folosesc brațul afectat;
- luați analgezice - dacă durerea persistă, se pot administra medicamente împotriva durerii și antiinflamatoare.
- protejați cotul - purtați o eșarfă sau un dispozitiv medical pentru a minimiza mișcarea cotului.
Tratarea leziunii cotului, cât mai curând posibil după accidentare, accelerează timpul de recuperare.
Există și tratamente naturiste pentru un cot învinețit, care includ evitarea unor alimente, consumul anumitor alimente și consumul anumitor suplimente.
Alimente de evitat:
- alcool, pentru a evita subțierea sângelui;
- zahăr rafinat, pentru a evita inflamația și excreția de calciu;
- alimente procesate, pentru a evita sodiul, coloranții chimici și conservanții chimici.
Alimente de consumat:
- fructe, în special cu vitamina C;
- verdeață, în special verdeață închisă, cu frunze, cum ar fi kale, care conțin multă vitamina K;
- lactate de cultură, cum ar fi iaurtul sau zara.
În cele mai multe cazuri, inflamația se reduce după câteva zile. De obicei, durează două - patru săptămâni pentru ca un cot învinețit să se vindece complet.
Dacă durerea nu dispare în câteva zile, consultați medicul pentru a elimina posibilitatea producerii unei leziuni mai grave sau a unei fracturi.
Complicații
Principala complicație în cazul unei contuzii a cotului este existența unei fisuri sau fracturi nedescoperite. Atunci când se produce o lovitură puternică la nivelul cotului, este foarte posibilă apariția unei fracturi fără deplasare a capului radial care, uneori, este greu de observat chiar și la o radiografie simplă.
Cea mai întâlnită complicație în cazul cotului lezat este anchiloza rapidă și posibil definitivă, în lipsa unei intervenții de kinetoterapie, terapie susținută și de lungă durată, singura care poate redobândi mobilitatea articulară.
Unele tipuri de dureri de cot sunt asociate cu mișcările specifice anumitor sporturi, complicația unei contuzii a cotului fiind direct legată de acest fel de activitate sportivă practicată, cum ar fi canotajul sau tenisul.
Prevenție
Pentru a preveni durerea de coate apărută ca rezultat al presiunii exercitate în urma unor activități fizice, este important ca orice fel de activitate sportivă să fie efectuată după exerciții speciale de încălzire în prealabil și stretching după sesiunile de sport.
Este recomandată evitarea pozițiilor care mențin musculatura încordată dar și mișcările repetitive pentru mult timp, fără pauze.
Cei care practică arte marțiale sau sporturi ca parașutism sau skateboarding, activități care predispun la accidentări, trebuie să învețe cum ar trebui să cadă corect pentru a evita rănirile severe.
Reapariția unei contuzii a cotului pot fi prevenită cu exerciții care să întărească musculatura brațelor. Aceste exerciții ar trebui executate cu pauze de câte o zi între ele, pentru a oferi timp de refacere și pentru a nu pune presiune asupra zonei afectate.
Pentru intervenții de protezare (genunchi, șold și umăr) decontate CNAS, consultați pagina Protezele de genunchi, șold și umăr decontate CNAS la MedLife.
Bibliografie
- “Elbow Pain When to See a Doctor.” Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org
- Frothingham, Scott. “Bruised Elbow.” Healthline, Healthline Media, 21 May 2018, www.healthline.com
- Walden, Mike. “Acute Elbow Injuries - Fracture, Sprains, Contusions & Dislocations.” Sportsinjuryclinic.net, 11 Dec. 2018, www.sportsinjuryclinic.net
Alte afecțiuni similare
Conjunctivita purulentă
Conjunctivita este o infecție comună a ochiului care provoacă inflamarea țesuturilor ce căptușesc pleoapa (conjunctiva). Este, de cele mai multe ori, cauzată de bacterii...
Vezi detalii
Constipație
Constipația este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul populaţiei generale pentru care pacienții se prezintă deseori la medic. Este caracterizată de eliminarea...
Vezi detalii
Contracții false
Contracțiile false, cunoscute și sub numele de contracții Braxton Hicks, sunt contracții uterine sporadice care pot începe încă din al doilea trimestru de sarcină, deși...
Vezi detalii
Contuzie genunchi
Contuzia genunchiului, expresia unui traumatism prin mecanism direct care are ca rezultat strivirea ţesuturilor profunde fără întreruperea tegumentului, cunoscută și ca...
Vezi detalii
Convulsii febrile
Convulsiile febrile sunt episoade de contracții musculare rapide și involuntare care apar în context febril, dar în absența semnelor de infecție a sistemului nervos...
Vezi detalii
Corpul străin laringian și traheobronșic
Pătrunderea unui corp străin în căile aeriene prin aspirație reprezintă o urgență majoră deoarece pune în pericol viața pacientului. În funcție de mărimea lor, corpii...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.