Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre constipație: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Constipația este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul populaţiei generale pentru care pacienții se prezintă deseori la medic. Este caracterizată de eliminarea materiilor fecale (scaune) de consistență crescută, tari, uscate, greu de evacuat sau de eliminarea scaunelor de consistență normală, dar la un interval de timp crescut (de regulă sub 3 evacuări spontane pe săptămână).
Alte simptome asociate constipației pot fi reprezentate de: disconfort sau dureri abdominale la defecație, senzație de defecație incompletă sau senzație de obstrucție anală.
Pentru ca afecțiunea să fie considerată cronică, constipația trebuie să fie prezentă în ultimele 3 luni, cu debut cu cel puțin 6 luni înaintea diagnosticului (conform criteriilor Comitetului Internațional ROMA IV).
Constipația poate afecta persoane de toate vârstele, inclusiv femeile gravide. De cele mai multe ori este cauzată de nivelul crescut de progesteron. Acest hormon crește în timpul sarcinii și are ca efect relaxarea intestinelor și a colonului, astfel că acestea nu se mai contractă corespunzător. Materiile fecale vor staționa mai mult timp în colon, se deshidratează, devin tari și mai greu de evacuat. Și creșterea fetusului în timpul sarcinii face ca uterul să crească din ce în ce mai mare și să pună presiune pe intestine, îngreunând astfel evacuarea spontană a materiilor fecale.
Suplimentele de fier pot avea ca efect constipația. Excesul de fier din vitaminele prenatale poate împiedica bacteriile „bune” din intestinul viitoarei mămici să digere alimentele. Consumul scăzut de lichide va agrava constipația, la fel și o dietă săracă în fibre și lipsa exercițiilor fizice.
Bebelușii alăptați la sân au risc mai scăzut să fie constipați. Aceștia pot avea scaun și la un interval de 5-7 zile fără că acest lucru să fie considerat constipație. Bebelușii hrăniți cu formulă de lapte se pot constipa dacă formula nu este preparată corespunzător și nu conține destulă apă în compoziția ei.
Bebelușii aflați la diversificarea alimentației (de regulă în jurul vârstei de 6 luni), care încep să mănânce alimente solide pot avea la început scaune mai tari sau mai rare. Acest lucru se va regla de la sine, de cele mai multe ori, după câteva săptămâni.
Altă situație de constipație la bebeluși poate să apară dacă scaunul este prea tare și determină mici leziuni sau fisuri la nivel rectal sau anal. Acestea provoacă dureri la defecație. Astfel, bebelușul se va abține instinctiv să defecheze iar materiile fecale rămase în intestine se vor întări și vor fi mai greu de evacuat.
Copiii sunt constipați dacă:
Vârstnicii pot avea o predispoziție pentru constipație favorizată de îmbătrânirea organelor responsabile de tranzitul intestinal și de slăbirea musculaturii abdominale.
Cauzele cele mai frecvente ale constipației sunt:
Alimentația săracă în fructe și legume și un aport scăzut de lichide sunt principalele cauze ale constipației la copii. În plus, afecțiunea poate să apară atunci când:
Cauzele constipației la bătrâni sunt de multe ori multiple și intercalate.
Cauze primare:
Cauze secundare:
Administrarea unor tratamente cu medicamente precum sedative, opioide, analgezice, unele antidepresive și antihipertensive crește riscul apariției constipației. Totodată, și pacienții cu depresie, tulburare anxioasă sau tulburare de alimentație (cum ar fi anorexia nervoasă) au șanse mai mari să dezvolte această afecțiune. De asemenea sunt mai predispuse la constipație:
Cele mai importante simptome ale pacientului cu constipație includ:
Constipația este o afecțiune diagnosticată atât de medicul de familie, cât și de medicul gastroenterolog sau internist.
Anamneza
Discuția cu pacientul este foarte importantă și trebuie să includă detalii despre debutul și intensitatea constipaţiei. Importante sunt și antecedentele patologice familiale și personale (ce boli mai există în familie și ce afecțiuni are pacientul). De asemenea, trebuie notate și medicamentele prescrise pentru alte afecțiuni.
Examenul fizic
Acesta include examen clinic general, abdominal și tușeu rectal. Tușeul rectal oferă informații despre eventualele fisuri anale sau hemoroizi care pot duce la complicații în constipația cronică.
Examenele de laborator
Analizele de sânge recomandate pentru diagnosticarea constipației includ: hemoleucogramă completă, glicemie, uree și creatinină serică, ionogramă serică (inclusiv sideremie - fierul seric), funcția tiroidiană.
Toate acestea ar trebui efectuate la pacienții cu istoric de constipație cronică ce prezintă scaune amestecate cu sânge (hematochezie), au scădere în greutate neintenționată de cel puțin 10% din greutatea corporală, au istoric în familie de cancer colo-rectal sau boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, rectocolită ulcero-hemoragică), au anemie sau un test pozitiv de hemoragii oculte fecal.
Endoscopia digestivă inferioară (colonoscopia)
Colonoscopia este o investigație prin care se examinează intestinul gros cu ajutorul unui tub flexibil ce are la capăt o camera video (colonoscop) cu ajutorul căreia se pot observa cauzele obstructive ale constipației (polipi, cancer colo-rectal). Are avantajul că poate preleva fragmente bioptice cu examen histopatologic ulterior (colonoscopie diagnostică).
De asemenea, colonoscopia poate fi și terapeutică. De exemplu, în timpul acesteia se pot efectua rezecții endoscopice ale polipilor.
Colonoscopia se recomandă:
Examene imagistice
Radiografia abdominală simplă (“pe gol”) poate evidenția retenția materiilor fecale în colon și poate sugera diagnosticul de megacolon.
Radiografia abdominală cu bariu (tranzit baritat) poate fi utilă pentru a măsura tranzitul intestinal în constipația dată de afecțiuni neurologice, precum boala Hirschsprung (boală congenitală caracterizată de constipație din naștere și dilatare colonică).
Studii ale tranzitului colonic (de motilitate)
Sunt utile la pacienții ce prezintă defecații rare. De asemenea, sunt indicate la pacienții cu constipație cronică refractară la laxative sau alte abordări conservative pentru a diferenția tranzitul colonic normal de cel lent. Manometia ano-rectală furnizează informații utile despre funcția sfincterului anal în repaus și în timpul manevrelor de defecație. Studiul ajută la diagnosticul unor afecțiuni precum defecația disinergetică.
Există remedii împotriva constipației pe care pacientul le poate aplica acasă, fără intervenția unui medic. Tratamentul constipației trebuie să cuprindă mai multe linii terapeutice:
Pacientul trebuie sfătuit să reducă dependența de laxative. El trebuie să înţeleagă că scopul nu este neapărat de a avea scaun zilnic şi că ar trebui să crească aportul zilnic de lichide și de fibre vegetale. Cei care folosesc laxative în exces ar trebui să le oprească treptat.
Este de preferat că pacienții să încerce să aibă scaun după fiecare masă, mai ales că postprandial crește în mod natural motilitatea intestinală (acest lucru se întâmplă mai frecvent dimineața când activitatea motorie intestinală este maximă).
Suplimentarea dietei cu fibre disponibile într-o varietate largă de alimente și suplimente alimentare. Fibrele au perete celular rezistent la digestia intestinală. În plus, au proprietatea de a reține apa în structura lor și a favoriza tranzitul intestinal. Fibrele din citrice și legume stimulează creșterea florei “bune” intestinale și astfel creşte masa fecală. Tărâțele de grâu reprezintă una dintre cele mai eficiente fibre laxative însă are dezavantajul că poate agrava durerile abdominale și balonarea la pacienții cu sindrom de intestin iritabil. Cantitatea de fibre recomandată este de 20-35 g pe zi.
Alimente recomandate pentru combaterea constipației:
Alimente interzise în constipație:
Probiotice
Cele mai utilizate pentru combaterea constipației sunt cele din clasa Bifidobacterium (B.lactis, brevis, infantis) și se găsesc în alimente precum: varză acră, murături, iaurt, chefir, brânzeturi fermentate, precum și sub formă de suplimente alimentare.
Laxative cu efect de volum
Sunt reprezentate de semințe de Psyllium, metilceluloză și dextrină de grâu. Acestea sunt polizaharide naturale sau sintetice, respectiv derivate celulozice care au efect laxativ prin proprietățile lor de absorbție a apei și de creștere a masei fecale. Acestea cresc frecvența defecațiilor și scad consistența scaunului cu efecte adverse minime. Pot fi folosite singure sau în combinație cu creșterea aportului de fibre.
Alte laxative pentru constipație (se folosesc la pacienții care nu răspund sau nu tolerează terapia cu fibre):
Aceste clase de medicamente vor fi prescrise de medicul specialist gastroenterolog dupa consultație.
Tratamentul constipației severe include:
Pentru a preveni constipația, iată câteva sfaturi simple de care ar trebui să țineți cont.
Dr. Carp-Ștefan Antoaneta
Medic Specialist Endoscopie - Gastroenterologie
Conjunctivita este o infecție comună a ochiului care provoacă inflamarea țesuturilor care căptușesc pleoapa. Afecțiunea poate fi cauzată de alergeni și substanțe...
Vezi detalii
Conjunctivita alergică este o formă de conjunctivită caracterizată prin inflamarea conjunctivei, care este stratul transparent care acoperă partea albă a globului ocular...
Conjunctivita este o infecție comună a ochiului care provoacă inflamarea țesuturilor ce căptușesc pleoapa (conjunctiva). Este, de cele mai multe ori, cauzată de bacterii...
Contracțiile false, cunoscute și sub numele de contracții Braxton Hicks, sunt contracții uterine sporadice care pot începe încă din al doilea trimestru de sarcină, deși...
Contuzia cotului, denumită popular „cot învinețit”, reprezintă o leziune a țesutului moale care acoperă cotul.Contuzia cotului este acel traumatism provocat prin lovirea...
Contuzia genunchiului, expresia unui traumatism prin mecanism direct care are ca rezultat strivirea ţesuturilor profunde fără întreruperea tegumentului, cunoscută și ca...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.