Constipatie

Constipatia e in general definita ca fiind situatia in care o persoana evacueaza sistemul intestinal de mai putin de trei ori pe saptamana. Atunci cand aceasta situatie, cu scaune rare sau dificile, se intinde pe o perioada mai lunga de cateva saptamani, se poate vorbi despre constipatie cronica. Constipatia obisnuita e foarte comuna, majoritatea oamenilor trecand cel putin o data in viata prin aceasta experienta. Cea cronica, insa, face viata de zi cu zi a pacientului sa fie foarte complicata si poate degenera in probleme mult mai grave.

Constipatie - Cauze / agent infectios / factori de risc

Constipatia comuna apare in general atunci cand materia fecala se deplaseaza prea lent prin tractul digestiv sau nu poate fi eliminata in mod eficient, aceste fapte facand scaunul sa se intareasca si sa se inchida la culoare. Cele mai comune cauze pentru acest tip de constipatie sunt o dieta neregulata sau stresul vietii cotidiene. Constipatia cronica poate avea mai multe cauze posibile, incepand cu un posibil blocaj la nivelul intestinului sau al rectului. Motivele variaza de la fisuri anale la cancer la colon sau oricare alt tip de cancer ce apasa pe colon. O alta posibila cauza este o problema cu terminatiile nervoase din jurul colonului si al rectului. Diverse afectiuni neurologice, precum scleroza sau boala Parkinson, pot afecta nervii care controleaza muschii cu un rol in deplasarea materiei fecale prin intestin si evacuarea acesteia. Alte posibile motive sunt legate de boli sau situatii ce deregleaza echilibrul hormonal al organismului, precum diabet, hipertiroidism sau sarcina.

Constipatie - Simptome

Simptomele constipatiei pot include:

  • Crampe abdominale;
  • Distensie abdominala;
  • Incontinenta fecala;
  • Gaze sau indigestie;
  • Dureri rectale sau arsuri.

Constipatie - Tratament

Tratamentul impotriva constipatiei, atat cea trecatoare cat si ce cronica, este in primul rand bazat pe schimbari ale dietei si ale stilului de viata. Daca aceste masuri menite sa accelereze si sa eficientizeze miscarea materiei fecale si evacuarea nu isi fac efectul, atunci se poate discuta despre tratamente medicamentoase sau interventie chirurgicala.

In mod normal, o dieta bogata in fibre, un stil de viata activ si neignorarea semnalelor date de organism ca e nevoie de un drum la toaleta sunt suficiente pentru eliminarea constipatiei. Cele mai comune medicamente menite sa rezolve aceasta problema sunt laxativele, iar in cazul in care blocajul este prea solid pentru a fi inlaturat se apeleaza la interventia chirurgicala. Aceasta poate presupune extirparea unei portiuni din colon.

Constipatie - Preventie

Exista mai multe feluri in care constipatia poate fi prevenita, in general legate de dieta si de stilul de viata. In primul rand, dieta trebuie sa contina mai multe alimente bogate in fibre, precum fasole, fructe, legume sau cereale integrale. De asemenea ar trebui limitata cantitatea de mancaruri saraci in fibre, precum lactatele, carnea si mancarurile procesate. Din punct de vedere al stilului de viata, sunt indicate exercitiile fizice regulate, acompaniate de consumul a multe lichide. Programul zilnic trebuie facut in asa fel incat scaunele sa aiba loc la intervale regulate, ideal dupa o masa.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical