RUTINA DE VINERI

20% reducere la consultații și analize!

Află mai mult
medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Conjunctivita

Conjunctivita

Alte denumiri: Boala ochilor roșii

Descoperă informații utile despre conjunctivita: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre conjunctivită

Conjunctivita este o infecție comună a ochiului care provoacă inflamarea țesuturilor care căptușesc pleoapa. Afecțiunea poate fi cauzată de alergeni și substanțe iritante, dar mai ales de bacterii și virusuri.

Conjunctivita se manifestă ca o inflamație a țesutului care căptușește suprafața interioară a pleoapei și stratul exterior al ochiului. Acest țesut are rolul de a menține pleoapa și globul ocular umede.

Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente infecții oculare la copii și adulți și se prezintă sub numeroase forme clinice, de la o inflamație ușoară, cu manifestări discrete, până la inflamații accentuate, însoțite de complicații.

Există forme acute cu debut brusc și forme cronice.

Afecțiunea cauzată de infecția cu bacterii sau virusuri este contagioasă și poate fi răspândită chiar și înainte de apariția primelor simptome. Conjunctivita cauzată de o infecție bacteriană este contagioasă pe durata simptomelor și până la 48 de ore după începerea tratamentului cu antibiotice. Conjunctivita cauzată de infecția virală este contagioasă pe durata simptomelor, de obicei pe parcursul a câtorva zile.

Orice persoană poate contacta afecțiunea prin simplul contact cu o persoană infectată, prin transferul bacteriei și virusului de pe mâini sau suprafețe, la ochi.

Există trei categorii a infecțiilor conjunctivite:

  • Conjunctivite infecțioase;
  • Conjunctivite alergice;
  • Conjunctivite chimice.

Conjunctivita alergică

Cele mai multe persoane care sunt afectate de conjunctivită sunt alergice sau au alergii sezoniere. Polenul, de exemplu, provoacă frecvent conjunctivita la persoanele alergice.

Există și un tip de conjunctivită alergică, numită conjunctivită papilară gigantică, care afectează uneori persoanele care poartă lentile de contact mai dure sau lentile de contact moi, care nu sunt suficient de frecvent înlocuite.


Conjunctivita virală

Conjunctivita virală este, de regulă, cauzată de virusurile care determină răceli obișnuite. Poate fi contractată dacă cineva cu o infecție a căilor respiratorii superioare tușește sau strănută în proximitate, dar și prin autoinfectare, atunci când există o viroză, iar virusul ia contact cu ochii prin suflarea nasului cu putere sau contactul mâinilor cu ochii.

Această formă de conjunctivită este autolimitată, în sensul în care durează de la câteva zile la câteva săptămâni, la fel ca răceala virală.


Conjunctivita bacteriană

Conjunctivita bacteriană este cauzată de infecția cu stafilococ sau streptococ. Apare, în general, din cauza igienei necorespunzătoare, cum ar fi atingerea ochilor cu mâinile murdare, folosirea în comun cu alte persoane a machiajului sau contactul fizic cu cineva care are conjunctivită.


Conjunctivita la nou născut

Conjunctivita este o afecțiune comună a ochilor care poate apărea la orice vârstă. Deși bebelușii dezvoltă afecțiuni ale ochilor, conjunctivita nu este o afecțiune comună, mai puțin de 2% dintre nou-născuți dezvoltă această condiție în prima lună de viață.

Conjunctivita la nou-născuți apare din cauza infecțiilor dobândite în timpul nașterii pe cale naturală. La bebelușii mai mari este adesea cauzată de virusuri sau bacterii care trăiesc pe piele sau din cauza unor iritanți externi. Majoritatea cazurilor de conjunctivită la bebeluși sunt autolimitate și ușor de tratat, dar există și cazuri rare în care infecția se poate răspândi și poate pune viața în pericol.

Bacteriile, cum ar fi stafilococul, cauzează, adesea, conjunctivita în primele 48 de ore de viață. Deși este mai puțin frecventă, gonoreea, o boală infecțioasă produsă de o bacterie cu care fătul intră în contact prin canalul de naștere, este o altă sursă potențială de infecție.

Chlamydia, o infecție cu transmitere sexuală, se poate răspândi de la mamă la copil în timpul nașterii și este cea mai frecventă cauză a conjunctivitei la copiii mai mici de 20 de zile.

Și virusul herpes simplex sau herpesul labial, dobândit la naștere, poate provoca conjunctivita. Infecțiile cu herpes la sugari pot deveni severe și, de obicei, necesită spitalizare.

Barbat care prezinta simptome de conjunctivita

Cauze

Cauzele conjunctivitei sunt:

  • Infecția cu virusuri - este cea mai frecventă cauză a conjunctivitei. Coronavirusurile, printre care și COVID-19, sunt virusurile care provoacă frecvent afecțiunea;
  • Infecțiile bacteriene - tipurile comune de bacterii care cauzează conjunctivită bacteriană sunt: staphylococcus aureus, haemophilus influenzae, streptococcus pneumonia și pseudomonas aeruginosa;
  • Alergenii - mucegaiuri, polen sau alte substanțe care provoacă alergii și determină apariția conjunctivitei;
  • Substanțe iritante - conjunctivita poate fi determinată și de reacția la anumite produse cosmetice, șampoane, lentile de contact, fum și clor de piscină;
  • Infecții cu transmitere sexuală - virusul herpes simplex sau bacterii de tip gonoree sau chlamydia provoacă infecțiile cu transmitere sexuală. Acestea pot determina apariția conjunctivitei atât la adulți, cât și la nou-născuți;
  • Canale lacrimale blocate sau incomplet deschise la bebeluși;
  • Boli autoimune - o cauză rară a conjunctivitei, determinată de reacția excesivă a propriul sistem imunitar.

Factori de risc

Principalii factorii de risc care favorizează apariția conjunctivitei sunt:

  • Expunerea la o persoană infectată cu forma virală sau bacteriană;
  • Expunerea la alergeni;
  • Utilizarea lentilelor de contact.

Simptome

Simptomele conjunctivitei includ:

  • Înroșirea ochiului sau a pleoapei interioare;
  • Lăcrimare accentuată;
  • Secreții groase de culoare galbenă sau albă care formează cruste pe gene, pe timpul nopții;
  • Senzație de corp străin la unul sau ambii ochi;
  • Mâncărimi la ochi, manifestate, în special, în conjunctivita alergică;
  • Senzație de arsură în ochi, manifestată în special în conjunctivita cauzată de substanțe chimice și iritanți;
  • Vedere neclară;
  • Sensibilitate crescută la lumină;
  • Pleoape umflate.
Ochiul rosu al unui barbat care sufera de conjunctivita

Diagnosticare

Oftalmologul sau pediatrul determină diagnosticul de conjunctivită și tipul afecțiunii. Diagnosticul se face pe baza simptomelor și a istoricului de sănătate. Unii medici oftalmologi recomandă și un test de acuitate vizuală pentru a verifica vederea.

Pentru a determina tipul de conjunctivită, medicul specialist va solicita informații legate de:

  • infecții virale sau bacteriene recente;
  • alergii;
  • contactul cu substanțe iritante, posibile accidente cu risc de pătrundere a unor corpuri străine sau contactul cu substanțe chimice;
  • expunerea la o posibilă infecție cu transmitere sexuală;
  • istoricul familial de boală autoimună sau posibilă declanșare a unei boli autoimune.

Dacă medicul suspectează o infecție bacteriană, pentru un diagnostic precis va solicita anumite teste, pentru a determina tipul de bacterie care infectează ochiul. Oftalmologul va determina tipul de conjunctivită folosindu-se de anumite particularități ale simptomatologiei:

  • vârsta - virusurile provoacă majoritatea cazurilor de conjunctivită la adulți;
  • infecția urechii - conjunctivita bacteriană este deseori însoțită de o infecție a urechii;
  • cantitatea scurgerilor oculare - secrețiile abundente sunt, de obicei, un semn al unei infecții bacteriene;
  • infecția la unul sau ambii ochi - în general, conjunctivita virală infectează ambii ochi.

Tratament

Tratamentul depinde de cauza care o produce.

Dacă este cauzată de o infecție bacteriană, medicul va prescrie antibiotice, care pot fi administrate local, prin intermediul picăturilor sau a unui unguent.

În cazul unei infecții virale, nu se recomandă tratament decât în cazul depistării infecției cu virusul herpes simplex, virusul varicelo-zosterian sau o infecție cu transmitere sexuală. Acestea sunt infecții serioase care vor fi tratate cu medicamente antivirale. Dacă sunt lăsate netratate, acest tip de conjunctivite virale pot cauza afectarea în diferite stadii a vederii, până la orbire.

Dacă conjunctivita este cauzată de anumite substanțe iritante, se recomandă clătirea ochilor cu jet ușor de apă caldă timp de câteva minute și evitarea expunerii ulterioare la acest tip de substanțe. Dacă substanța care a produs iritația ochiului este una chimică acidă sau alcalină puternică (cum ar fi soluții de curățare), imediat după îndepărtarea substanței prin clătirea cu apă din abundență, cereți de urgență un consult medical.

Conjunctivita alergică este tratată fie prin aplicarea de picături pentru ochi care conțin fie antihistaminice pentru controlul reacțiilor alergice, fie prin administrarea de medicamente antiinflamatoare precum steroizi sau decongestionante.

În cazul reacțiilor alergice, simptomele pot fi ameliorate prin aplicarea unor comprese reci pe ochi. Conjunctivita alergică poate fi prevenită prin evitarea alegenilor care cauzează simptomele.

În perioada în care ochiul este iritat de la alergie este de preferat să se renunțe la purtarea lentilelor de contact.

Conjunctivita cauzată de infecțiile cu transmitere sexuală sunt mai puțin frecvente, dar pot determina efecte grave. Din acest motiv tratamentul acestui tip de conjunctivită este administrarea de antibiotice, în cazul infecțiilor bacteriene și a medicamentelor antivirale, în cazul infecției cu un virus.

Nou-născuții pot dezvolta un tip grav de conjunctivită, care poate provoca pierderea vederii. Femeile care la naștere au o infecție cu transmitere sexuală nedepistată și netratată pot transmite bebelușului bacteriile, în timpul nașterii. Din acest motiv, în unele spitale există practica medicală de aplicare a unui unguent antibiotic pe ochii fiecărui nou-născut pentru a preveni o eventuală infectare.

Dacă afecțiunea este cauzată de o boală autoimună, tratamentul de bază aplicat pentru aceasta va trata și conjunctivita.

Prevenție

Pentru că este o afecțiune contagioasă, medicul va recomanda păstrarea distanței și evitarea contactului colectivității până la trecerea perioadei de transmitere a afecțiunii. De regulă, în cazul infectării cu o bacterie, odată cu începerea tratamentului cu antibiotice sau după dispariția simptomelor se consideră că pacientul nu mai este contagios.

Cea mai bună metodă de prevenție pentru a nu contracta și nu răspândi conjunctivita bacteriană sau virală este respectarea unei igiene riguroase a mâinilor și ochilor:

  • Spălați cât de des posibil mâinile, cu apă și săpun;
  • Evitați contactul mâinilor nespălate cu ochii;
  • Nu atingeți și nu frecați ochiul/ochii cu semne de infectare;
  • Curățați orice scurgere a ochilor, de două ori pe zi, folosind feșe sterile și apoi spălați mâinile cu apă și săpun;
  • Spălați mâinile înainte și după aplicarea oricărui tratament pentru ochi;
  • Nu împărtășiți obiecte/bunuri personale, cum ar fi machiaj, lentile de contact, prosoape sau căni;

Dacă ai conjunctivită nu se recomandă:

  • Pansamentele;
  • Medicamente vasoconstrictoare (medicamente care albesc ochiul);
  • Ceaiurile pot determina alergie;
  • Unguentele pot înfunda căile lacrimale;
  • Lentilele de contact nu se poartă pană la vindecarea completă a conjunctivitei;
  • Cosmeticele care pot fi contaminate în cazul utilizării lor pe perioada bolii.

Până la examenul oftalmologic, se recomandă spălarea ochilor cu apă și săpun, dimineața și seara și, dacă se adună secreții, spălatul se repetă de câte ori este necesar.

Mergi la medic dacă ai conjunctivită pentru că doar medicul oftalmolog poate diagnostica afecțiunea și poate recomanda tratamentul potrivit.

Bibliografie

  1. NHS Choices. Conjunctivitis. 2024, www.nhs.uk/conditions/conjunctivitis/
  2. “Conjunctivitis (Pink Eye).” Aoa.org, 2024, www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/conjunctivitis?sso=y
  3. Roth, Erica. “What You Need to Know about Conjunctivitis.” Healthline, Healthline Media, 25 July 2012, www.healthline.com/health/conjunctivitis

Echipa medicală - Oftalmologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.