medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Conjunctivita

Conjunctivita

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Conjunctivita, cunoscuta si sub numele de “boala ochilor rosii”, este o inflamatie a conjunctivei, tesutul subtire care se afla peste partea alba a ochiului si liniile interioare ale pleoapelor. Membrana conjunctiva are rolul de a proteja si de a pastra umiditatea ochiului. Boala poate fi extrem de contagioasa, raspandindu-se rapid in randul prescolarilor si elevilor, dar este rareori grava.

Exista mai multe tipuri de conjunctivita: virala, bacteriana, alergica si iritativa. Conjunctivita alergica afecteaza ambii ochi si este un raspuns la o substanta care cauzeaza alergii, cum ar fi polenul.

Conjuctivita este cauzata de virusi, bacterii si alergii. Boala este raspandita prin contact direct sau indirect cu lichidul care se scurge din ochiul unei persoane infectate cu forma virala sau bacteriana. In alte situatii, boala poate aparea in urma stropirii ochilor cu o substanta chimica (conjunctivita iritativa). La nou nascuti, cauza poate fi o conducta lacrimala blocata. Purtarea lentilelor de contact care nu sunt curatate corespunzator sau pot provoca conjunctivita bacteriana.

Simptomele conjunctivitei variaza in functie de tipul de conjunctivita pe care il aveti. In general, semnele bolii sunt:

  • roseasta,
  • senzatie de arsura si mancarime a ochiului;
  • lacrimare abundenta;
  • usoara estompare a vederii.

Conjunctivita virala

In cazul conjunctivitei virale, ca o raceale obisnuita, virusul trebuie sa-si urmeze cursul, ceea ce poate dura pana la doua sau trei saptamani. Simptomele pot fi adesea ameliorate cu comprese reci si solutii artificiale lacrimogene.

Conjunctivita bacteriana

Conjunctivita bacteriana este de obicei tratata cu picaturi de ochi sau unguent antibiotic.

Conjunctivita alergica

Compresele reci si picaturile de ochi usureaza senzatia de disconfort in cazul conjunctivitei alergice. In cazuri mai severe, pot fi prescrise medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și antihistaminice (medicamente pentru tratarea alergiilor).

Conjunctivita iritativa

Ingrijirea cu atentie a ochilor cu solutie salina este un tratament standard pentru conjunctivita iritativa. Persoanele pot necesita, de asemenea, utilizarea steroizilor topici. In cazuri foarte grave, trebuie sa mergeti de urgenta la spital.

Bibliografie

  • www.aoa.org
  • www.webmd.com
  • www.nhs.uk
  • nei.nih.gov
  • Manualul Merk de diagnostic si tratament

Echipa medicală - Oftalmologie și Oftalmologie pediatrica

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.