Despre spermatocel
Un spermatocel este un chist testicular care se dezvoltă în epididim - organ cu formă cilindrică ce traversează testiculele posterior și care stochează și transportă sperma. Este, de obicei, umplut cu lichid lăptos sau limpede ce conţine spermă şi nu este canceros sau dureros.
Această formă de nodul testicular, uneori numit chist spermatic sau epididimal, este o afecţiune frecventă care, de obicei, nu reduce fertilitatea şi nu necesită tratament. Dacă acesta creşte şi creează disconfort, atunci medicul specialist vă poate sugera o intervenţie chirurgicală.
Cauze
Cauza exactă a spermatocelului nu este clară dar s-ar putea datora blocării unuia dintre tuburile multiple din epididim.
Factori de risc
Nu există mulți factori de risc cunoscuți pentru dezvoltarea unui spermatocel. Bărbații ai căror mame au primit anumite medicamente în timpul sarcinii pentru a preveni avortul spontan și alte complicații par să aibă un risc mai mare de a dezvolta această afecţiune. Utilizarea acestor medicamente a fost, însă, oprită în 1971, pe fondul îngrijorărilor legate de riscul crescut de cancer vaginal rar la femei.
Simptome
Un spermatocel nu cauzează, de obicei, semne sau simptome şi poate rămâne stabil ca dimensiune. Cu toate acestea, dacă el se măreşte, aţi putea simţi:
- durere sau disconfort la nivelul testiculului inflamat;
- greutate în testiculul cu spermatocel;
- senzaţie de îngreunare în spatele şi deasupra testiculului.
Diagnosticare
Pentru a diagnostica un spermatocel este necesară, în primul rând, o examinare fizică. Deşi, în general, un spermatocel nu este dureros, s-ar putea să simţiţi disconfort atunci când medicul examinează (palpează) masa. De asemenea, este posibil să vi se facă o serie de teste de diagnostic:
- Transiluminare
Medicul foloseşte o lumină care trece prin scrot şi, astfel, examinează întreaga zonă, pentru a putea observa eventuala prezenţă a unui spermatocel.
În cazul în care transiluminarea nu are succes, medicul poate folosi o ecografie pentru a privi în interiorul scrotului în căutarea unui chist. Acest test, care utilizează unde sonore de înaltă frecvenţă pentru a crea imagini ale structurilor, ar putea fi folosit pentru a exclude simptomele unui cancer testicular sau o altă cauză a inflamării scrotului.
Tratament
De obicei, pacienţii apelează la tratament doar dacă au dureri sau dacă dimensiunea excrescenței le produce disconfort:
- spermatocelectomie - procedură chirurgicală ambulatorie care îndepărtează chistul;
- medicamente orale pentru ameliorarea durerii și a inflamației;
- aspirație - este o procedură mai puțin frecventă, prin care se înțeapă chistul și se extrage lichidul cu ajutorul unui ac;
- scleroterapie - un medic injectează o substanţă iritantă în chist pentru a provoca cicatrici și a reduce șansele ca acesta să crească din nou.
Complicaţii
Este puțin probabil ca un spermatocel să provoace complicații dar, dacă devine dureros, este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a-l îndepărta. Procedura ar putea, însă, să deterioreze epididimul sau canalul deferent, tubul care transportă sperma din epididim la exterior în momentul ejaculării. Deteriorarea oricăruia dintre acestea poate reduce fertilitatea.
O altă posibilă complicație care poate apărea după intervenția chirurgicală este că spermatocelul ar putea reveni, deși acest lucru este mai puțin frecvent.
Prevenţie
Deși nu există nicio modalitate de a preveni spermatocelul, este important să efectuați autoexaminări scrotale cel puțin o dată pe lună pentru a detecta modificări la nivelul scrotului.
Autor
Bibliografie
- “Spermatocele: What It Is, Causes, Treatments.” Www.medicalnewstoday.com, 30 June 2022, www.medicalnewstoday.com
- “Spermatocele - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org
- “Spermatoceles: Symptoms, Diagnosis & Treatment - Urology Care Foundation.” Www.urologyhealth.org, www.urologyhealth.org
- “Spermatocele: Treatment, Symptoms, and More.” Healthline, 17 Aug. 2017, www.healthline.com
Alte afecțiuni similare
Spasm esofagian
Spasmul esofagian este o afecțiune în care mușchii esofagului se contractă anormal și necontrolat. Esofagul are rolul principal de a transporta alimentele și lichidele...
Vezi detalii
Spasme musculare
Spasmele musculare reprezintă contracții involuntare și dureroase ale unuia sau mai multor mușchi. Acestea pot afecta orice grup muscular din corp și pot varia de la...
Vezi detalii
Spasmofilie
Spasmofilia reprezintă o reacție disproporționată a organismului la un stimul sau o situație stresantă.Inițial, termenul a fost utilizat pentru pacienții „nevrotici”...
Vezi detalii
Splenomegalia
Splenomegalia nu este o boală în sine, ci este efectul unei afecțiuni subiacente. Sunt multe boli care pot cauza mărirea splinei, cele mai frecvente fiind infecțiile,...
Vezi detalii
Spondilita anchilozantă
Spondilita anchilozantă o boală cronică progresivă care se manifestă la nivelul coloanei vertebrale, determinând o inflamație și la nivelul articulațiilor periferice....
Vezi detalii
Spondiloza
Spondiloza este o afecțiune a coloanei vertebrale de natură degenerativă, ce poate avea la bază orice cauză. În funcție de localizarea procesului patologic, spondiloza...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.