Spasm esofagian difuz simptomatic

Alte denumiri ale afectiunii:

Pseudodiverticuloza spastica, Esofag in tirbuson, Esofag cu aspect de matanii

Spasmul esofagian difuz simptomatic este o tulburare de motilitate caracterizata prin contractii periodice nepropulsive, contractii hiperdinamice sau presiune crescuta la nivelul sfincterului esofagian inferior.

Echipa medicala MedLife - Gastroenterologie

As. Universitar...
Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist

Spasm esofagian difuz simptomatic - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele spasmului esofagian

Cauzele spasmului esofagian sunt necunoscute. La unele persoane, alimentele foarte calde sau foarte reci declanseaza episoadele de spasm esofagian.

Spasm esofagian difuz simptomatic - Simptome

Simptomele spasmului esofagian

Simptomele sunt: durere toracica si, uneori, difagie.

Spasmul esofagian difuz produce in mod caracteristic durere toracica retrosternala asociata cu disfagie atat la lichide, cat si la solide. Durerea poate trezi pacientul din somn. Daca evolueaza mai multi ani, aceasta tulburare poate produce acalazie.

Spasmele esofagiene pot provoca dureri intense fara disfagie care simuleaza angina pectorala. Durerea este adesea descrisa ca avand un caracter constrictiv retrosternal si poate aparea cu ocazia unui efort.

Unii pacienti au simptome combinate ale acalaziei si spasmului difuz. Unele forme au fost denumite „acalazie tonica” deoarece ele cuprind atat durerea, cat si retentia si aspiraia lichidelor din acalazie.

Spasm esofagian difuz simptomatic - Tratament

Diagnosticarea spasmului esofagian

Diagnosticul se bazeaza pe tranzitul baritat sau manometrie.

Diagnosticul alternativ include ischemia coroniana. Confirmarea definitiva a originii esofagiene pentru simptome este dificila. Tranzitul baritat poate pune in evidenta progresia lenta a bolusului si unde de contractie anarhice, simultane sau tertiere.Spasmele severe pot simula diverticulii, dar marimea si pozitia lor sunt variabile in timp. 

Manometria esofagiana furnizeaza cea mai sensibila si specifica descriere a spasmelor. Contractiile sunt de obicei simultane, prelungite sau multifazice si pot fi de amplitudine foarte mare. Totusi, spasmele pot sa nu apara in timpul examinarii.

Scintigrafia esofagiana si testele de provocare farmacologica nu si-au devedit eficacitatea.

Tratamentul spasmului esofagian

Tratamentul este dificil si include nitrati, blocante ale canalului de calciu, injectii cu toxina botulinica si terapie antireflux.

Spasmele esofagiene sunt frecvent dificil de tratat.

Anticolinergicele, nitroglicerina si nitratii cu actiune de lunga durata au avut un succes limitat. Blocantele canalelor de calciu administrate oral pot fi utile, ca si injectarea de toxina butolinica direct in sfincterul esofagian inferior. 

Tratamentul medical este de obicei suficient, dar dilatatia pneumatica - si prin bujiraj, sau miotomia chirurgicala de lungul intregii lungimi a esofagului pot fi incercate in cazurile refractare.

Medicina Interna, Gastroenterologie - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical