Despre spasmofilie
Spasmofilia reprezintă o reacție disproporționată a organismului la un stimul sau o situație stresantă.
Inițial, termenul a fost utilizat pentru pacienții „nevrotici” care prezentau stări de anxietate, atacuri de panică sau spasme musculare. Însă, cu timpul, studiile au arătat că aceste simptome pot fi, de fapt, provocate de o perturbare a metabolismului mineralelor din sânge, care determină o hiperexcitabilitate neuromusculară.
Sunt identificate două forme de spasmofilie:
- formă acută de spasmofilie, asociată atacurilor de panică;
- formă de spasmofilie (sau tetanie) latentă, cauzată de un deficit (cronic) de calciu și/ sau magneziu. Această formă poate prezenta și episoade de acutizare, în cazul unei scăderi accentuate ale acestor substanțe în organism.
La copii, spasmofilia apare între 6-18 luni și este caracterizată de o hiperexcitabilitate a sistemului nervos. Poate prezenta, de asemenea, o formă acută, cu spasme locale sau generalizate, și o formă latentă.
Cauze
Există anumite afecțiuni care pot cauza hipocalcemia:
- deficit de vitamina D;
- hipoparatiroidism;
- aport deficitar de calciu în dietă;
- deshidratare (ex: prin diaree sau vărsături);
- hipoalbuminemie;
- malnutriție;
- pancreatită;
- insuficiență renală.
În cazul crizelor de spasmofilie acută, hiperventilația asociată determină o alcaloză (alcalinitate crescută) respiratorie, cu creșterea pH-ului, și, în consecință, cu scăderea concentrației de calciu ionic. Acest fenomen explică simptomele organice din cadrul atacurilor de panică.
Factori de risc
Episoadele acute de spasmofilie sunt mai des întâlnite la persoanele tinere de sex feminin, mai ales în cazul unor tulburări afective și de dispoziție. Pot fi declanșate de emoții negative, de stres, etc.
Un stil de viață dezorganizat, cu o dietă deficitară, tulburări de somn și consum ridicat de substanțe stimulante, poate fi un factor care să contribuie la apariția simptomelor.
Simptome
Un atac de panică este un răspuns mental și organic al corpului la un sentiment de pierdere a controlului, care apare brusc și se poate manifesta prin diferite simptome psihice și fizice, cum ar fi:
- simptome cardiace: palpitații, tahicardie, durere în piept;
- simptome respiratorii: dificultăți de respirație, hiperventilație, senzație de sufocare;
- simptome digestive: durere abdominală, greață, spasme intestinale;
- simptome neurologice și musculo-scheletale: furnicături/ amorțeală în jurul gurii sau la mâini, transpirații sau frisoane, tremor, spasme musculare, amețeală;
- simptome psihice: panică, frică, oboseală extremă, senzație iminentă de moarte.
Spasmofilia latentă este caracterizată printr-un deficit cronic de calciu și/ sau magneziu, elemente esențiale în transmiterea impulsurilor nervoase și în contracția musculară, deficitul acesta explicând hiperexcitabilitatea neuromusculară.
Diagnosticare
O anamneză detaliată, cu descrierea simptomelor și a factorilor declanșatori, este esențială pentru stabilirea diagnosticului, împreună cu examenul clinic general.
Două semne clinice sunt cel mai des întâlnite în cazul unei hipocalcemii acute sau cronice:
- Semnul Trousseau numit și „contractura în mână de mamoș” - este un spasm muscular al mâinii; acesta este declanșat prin compresiunea brațului cu manșeta tensiometrului, cu peste 20 mmHg peste tensiunea arterială maximă a pacientului, timp de maximum două minute;
- Semnul Chvostek - contracția colțului gurii/ aripii nazale/ hemifeței la percuția obrazului.
Pentru a depista un eventual deficit, sunt indicate analizele de sânge care cuprind nivelul calciului (total și ionic), magneziului, fosforului, sodiului și potasiului.
În funcție de semnele pe care le prezintă pacientul, pot fi necesare și alte investigații pentru a exclude afecțiuni organice, cum ar fi:
- radiografie pulmonară;
- EKG;
- test de efort;
- ecografie cardiacă/ abdominală;
- electromiografie, prin efectuarea testelor de tetanie latentă.
Tratament
Simptomele de spasmofilie acută se remit de cele mai multe ori spontan, odată ce pacientul se calmează psihic și este evitată hiperventilația. O măsură eficientă de tratament este ca acesta să respire într-o pungă, pentru a contracara cascada proceselor care apar. Tensiunea musculară și hiperemotivitatea din criza de spasmofilie se pot atenua prin tehnici de relaxare și prin masaj.
De asemenea, poate fi indicată consilierea psihologică și psihoterapia (terapie cognitivă și comportamentală), pentru a preveni apariția atacurilor de panică. În unele cazuri, este nevoie de tratament psihiatric medicamentos (antidepresive sau anxiolitice).
În cazul spasmofiliei latente, pe lângă optimizarea aportului de nutrienți din dietă, pot fi indicate suplimente alimentare care conțin vitamina D, calciu, vitamina B6, magneziu, potasiu.
Complicații
Netratată corespunzător, spasmofilia poate provoca afecțiuni grave, cum ar fi: boli musculare, osoase și cardiovasculare. În același timp, dezechilibrele minerale pot pune în pericol viața pacientului cu spasmofilie, iar afecțiunile psihice se pot transforma în boli grave.
Spasmofilia este o tulburare a cărei cauză este greu de identificat, iar uneori este nevoie de ajutor de specialitate din partea mai multor medici, cu specializări diferite, pentru ca tratamentul să fie eficient.
Prevenție
Tratamentul tulburărilor anxioase sau al afecțiunilor organice care pot determina un dezechilibru mineral este esențial în prevenția apariției simptomelor de spasmofilie.
Dieta bogată în lapte, ouă, pește, tofu, fructe și legume, cereale și semințe, precum și un stil de viață activ, cu mișcare fizică regulată, cu echilibru între perioadele stresante sau solicitante și perioadele de relaxare, un somn suficient în intervale regulate, evitarea consumului de substanțe nocive (tutun, alcool, cafea, băuturi dulci carbogazoase în exces) sunt, de asemenea, măsuri importante în prevenția crizelor de spasmofilie.
Bibliografie
- Marchand, Monique. “RMLG -.” Ulg.ac.be, 2022, www.rmlg.ulg.ac.be
- Marius Lixandru. “FRUITS THAT START with A.” Natureword.com, 2022, www.natureword.com
- Caraceni, MP, et al. “Vitamin D Metabolites in Spasmophilia.” Biomedicine & Pharmacotherapy, vol. 44, no. 9, Jan. 1990, pp. 479–482, www.sciencedirect.com, 10.1016/0753-3322(90)90209-r
Alte afecțiuni similare
Siringomielie
Siringomielia este o afecţiune neurologică, caracterizată prin prezenţa unei cavităţi pline cu lichid, numită sirinx, în interiorul măduvei spinării, cel mai adesea la...
Vezi detalii
Spasm esofagian
Spasmul esofagian este o afecțiune în care mușchii esofagului se contractă anormal și necontrolat. Esofagul are rolul principal de a transporta alimentele și lichidele...
Vezi detalii
Spasme musculare
Spasmele musculare reprezintă contracții involuntare și dureroase ale unuia sau mai multor mușchi. Acestea pot afecta orice grup muscular din corp și pot varia de la...
Vezi detalii
Spermatocel
Un spermatocel este un chist testicular care se dezvoltă în epididim - organ cu formă cilindrică ce traversează testiculele posterior și care stochează și transportă...
Vezi detalii
Splenomegalia
Splenomegalia nu este o boală în sine, ci este efectul unei afecțiuni subiacente. Sunt multe boli care pot cauza mărirea splinei, cele mai frecvente fiind infecțiile,...
Vezi detalii
Spondilita anchilozantă
Spondilita anchilozantă o boală cronică progresivă care se manifestă la nivelul coloanei vertebrale, determinând o inflamație și la nivelul articulațiilor periferice....
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.